Toimittajalta: On­nel­li­suus koostuu useista eri pa­li­kois­ta – ei ole väärin unel­moi­da niistä kai­kis­ta

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Met­säs­tä­jä­liit­to: Eu­roo­pan ko­mis­sion lyi­jy­hau­li­ra­joi­tus on pe­rus­tus­lain vas­tai­nen

Suomen Metsästäjäliiton mielestä lyijyhaulien käytön rajoittaminen todellisilla kosteikoilla on perusteltu ja hyvä tavoite vesilintujen suojelusopimuksen mukaisesti.
Suomen Metsästäjäliiton mielestä lyijyhaulien käytön rajoittaminen todellisilla kosteikoilla on perusteltu ja hyvä tavoite vesilintujen suojelusopimuksen mukaisesti.
Kuva: Mikko Halvari

Metsästäjäliiton mukaan lyijyhaulien käytön rajoittaminen rikkoo perustuslain syyttömyysolettamaa ja murentaa kansalaisten uskoa perustuslakien perusperiaatteiden toteutumiseen.

Metsästäjäliitto vetoaa asiassa oikeusministeri Anna Maja-Henrikssoniin (r).

Suomen Metsästäjäliiton mielestä lyijyhaulien käytön rajoittaminen todellisilla kosteikoilla on perusteltu ja hyvä tavoite vesilintujen suojelusopimuksen mukaisesti. Nykyinen Euroopan komission ehdotus lyijyhaulien käytön rajoittamisesta kuitenkin rikkoo EU:n perustuslakia.

Euroopan komission lyijyhaulirajoituksessa  jokainen, joka kuljettaa lyijyhaulipatruunoita kosteikoilla tai kosteikkoa ympäröivällä sadan metrin puskurivyöhykkeellä, on velvollinen todistamaan syyttömyytensä, vaikka tarkoituksena ei olisi edes käyttää lyijyhaulipatruunoita kielletyllä alueella.

Euroopan unionissa on voimassa syyttömyysolettama, eli rikoksesta epäiltyä on pidettävä syyttömänä, kunnes toisin todistetaan.

– Jotta Euroopan unionin perustuslakia noudatettaisiin, syyttäjän tehtävänä olisi osoittaa, että lyijyhaulien kantaja on toiminut laittomasti. Nyt esitetyssä ehdotuksessa metsästäjän tai urheiluampujan tulisi kuitenkin kyetä osoittamaan, että metsästys tai urheiluammunta ei rikkoisi lakia, tiivistää Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Lyijyhaulien rajoitusehdotus etenee Euroopan unionissa ja sitä käsitellään seuraavaksi oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa 3. - 4. joulukuuta.

Metsästäjäliiton mielestä Suomi ei voi äänestää neuvostossa sellaisen ehdotuksen puolesta, joka rikkoo kansallisen ja eurooppalaisen oikeuden perusperiaatteita.

Korjattu kello 19.35: Ensimmäisessä kappaleessa ollut sana syyllisyysolettama korjattu syyttömyysolettamaksi.