Yrittäjälinja: Lu­kio­lais­ten mi­niy­ri­tyk­set ki­saa­vat tänään Oulussa

Kesätyöt: Nuoria pal­ka­taan metsää is­tut­ta­maan

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Metsien tuh­ka­lan­noi­tus lau­sun­nol­le

Tämän vuoden loppuun asti voimassa olevalle Kemera-järjestelmälle suunnitellaan parhaillaan vuoden jatkoaikaa.
Tämän vuoden loppuun asti voimassa olevalle Kemera-järjestelmälle suunnitellaan parhaillaan vuoden jatkoaikaa.
Kuva: Aku Kallunki

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle valtioneuvoston asetuksen muutosesityksen, jonka on tarkoitus mahdollistaa se, että metsien tuhkalannoitukseen voidaan huhtikuun 15. päivästä alkaen myöntää tukea entistä useammille hankkeille. Esitys perustuu Vuosaaren ilmastokokouksessa tehtyyn hallituksen linjaukseen maankäyttösektorin hiilinielun vahvistamisesta.

Hallitus ilmoitti Vuosaaressa, että metsien hiilinielua halutaan kasvattaa erityisesti metsien kasvua lisäämällä. Yhdeksi keinoksi tavoitteen saavuttamiseksi hallitus linjasi tuhkalannoituksen edistämisen.

– Hiilensidontaa voidaan lisätä tuntuvasti metsien kasvua vahvistamalla. Siksi laajennamme tuhkalannoituksen tukea määräajaksi. Metsänomistajien kannattaa tarttua mahdollisuuteen ripeästi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Esitetty muutos laajentaisi tuhkalannoituksen tukea, koska asetuksesta poistuisi vaatimus puuston ravinne-epätasapainon osoittamisesta. Tarkoituksena on, että tukiperusteet säilyisivät esitetyssä muodossa Kemera-tukijärjestelmän loppuun eli todennäköisesti ensi vuoden loppuun asti.

Tämän vuoden loppuun asti voimassa olevalle Kemera-järjestelmälle suunnitellaan parhaillaan vuoden jatkoaikaa Euroopan yhteisen maatalouspolitiikan ja valtiontukiuudistusten viivästymisen vuoksi.

Tuhkalannoitus vähentää tarvetta kunnostusojituksille

Tuhkalannoitus sopii erityisesti turvemaille ja siitä on monia hyötyjä metsien hoidon, ympäristön ja ilmaston kannalta. Tuhkan käyttö parantaa turvemaiden vesitasapainoa lisäämällä puuston kasvua ja haihdutuskapasiteettia ja vähentää siten tarvetta kunnostusojituksille. Oikein kohdennetulla tuhkalannoituksella voidaan edistää osaltaan myös metsätalouden vesiensuojelua. Tuhkalannoituksen kasvua lisäävä vaikutus voi näkyä suometsissä useiden vuosikymmenten ajan.

Hyvin kasvavat suopuustot sitovat hiiltä ja hillitsevät siten osaltaan ilmastonmuutosta. Tuhkan käyttö lannoitteena edistää myös kiertotaloudelle asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Kaatopaikoille vietävän aineksen määrä vähenee, kun metsän lannoitukseen kelpaava tuhka saadaan hyötykäyttöön. Määräaika lausunnoille on 13.3.2020.