Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

MHY:n Miet­tu­nen: Kuu­sa­mos­sa puu­kau­pas­sa jää saa­mat­ta kuusi mil­joo­naa– kauppa käy silti hyvin

-
Kuva: MHY

Kuluvan vuoden puukauppa on käynyt vauhdikkaasti. Tammi-elokuussa Pohjois-Suomen ostomäärä oli kolmanneksen edellisvuotta suurempi: 4 884 000 kuutiometriä.

Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuoden puukauppa on reilun neljänneksen edellisvuotta edellä 2 408 000 kuutiometrillä. Kun edellisvuonna ostomäärä oli 1 903 000 kuutiometriä.

– Metsänhoitoyhdistys Kuusamon alueella puukauppa käy myös hyvin. Erityisesti Kuusamon metsänomistajien tulisi tehdä nyt harvennushakkuita, jotta puustot pääsisivät arvoa kasvamaan tukkipuuta tulevaisuudessa, kertoo Metsänhoitoyhdistys Kuusamon toiminnanjohtaja Seppo Miettunen.

– Kuusamossa jää vuosittain metsänkasvusta hyödyntämättä noin400 000 - 600 000 kuutiometriä puuta, joka tekisi yli 6 miljoonaa euroa lisätuloa alueen metsänomistajille vuosittain, Miettunen jatkaa.

Puumarkkinanäkymä jatkuu edelleen myönteisenä. Metsänhoitoyhdistysten arvion mukaan kaikille puutavaralajeille on kysyntää. Tuoreen Metsätutka-kyselyn perusteella parantunut puun hintataso sekä kasvanut kysyntä ovat näkyneet ja näkyvät metsänomistajien puun myyntiaikomuksissa. Metsätutkan perusteella metsänomistajat odottavat kuitupuun hintatason edelleen vahvistuvan ensi vuoden aikana tämän syksyn hintatasoon verrattuna.

PTT:n tuoreen kansantalousennusteen mukaan Suomen talouden noususuhdanne jatkuu edelleen ensi vuonna, vaikkakin hidastuen. Pahin uhka maailmantaloudelle tulee Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppakiistasta, joka on yhä kärjistymässä. Massa-, kartonki- ja paperiteollisuuden markkinatilanne on säilynyt ennallaan.

Vientimäärät ja -hinnat Suomesta ovat kasvaneet viime vuodesta, ja toimialan kannattavuus on säilynyt hyvänä. Sahatavaran vienti sen sijaan supistui ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kokonaisuudessaan neljä prosenttia edellisvuodesta.

Kuusisahatavaran markkinanäkymää lähitulevaisuudessa eniten heikentää erittäin laajat kirjanpainajatuhot Keski-Euroopassa ja Ruotsissa. Ruotsalaisilla sahatavaran tuottajilla on myös heikko kruunu puolellaan.

Metsissä syksy on taimikoiden varhaishoitoa sekä nuoren metsän hoitotöitä. Metsätalouden kannattavuuden näkökulmasta molempien työt pitää tehdä ajallaan. Molempiin työlajeihin on käytettävissä Kemera-rahaa käytettävissä.