Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Muik­ku­laa­tik­ko: Kiin­nos­tui­ko val­ta­puo­lue pe­rä­pal­los­ta puo­lue­ko­kouk­ses­saan? Pe­las­taa­ko se Kuu­sa­mon golf­ken­tän?

Muikku (lat. oculus sinttimus)?
Muikku (lat. oculus sinttimus)?
Kuva: Esko Räty

Keskustalaiset pitivät puolukokousta viime viikonvaihteessa Sotkamossa. Kokousväelle oli tarjolla elämyksiä uudenlaisen urheilulajin parissa.

Kuusamolainen kansanedustaja Ulla Parviainen kirjoitti nimittäin kolumnissaan alkuviikosta kokousväen käyneen seuraamassa peräpallo-ottelua.

Muikun mielenkiinto heräsi heti tätä peräpalloa kohtaan. Minkälaiset ovat lajin säännöt ja miten siinä saa pisteitä? Onko keskustan tavoitteena levittää peräpallon ilosanomaa kaikkialle maakuntiin? Voisiko peli peräti pelastaa konkurssiin menneen golfkentän vesakoitumiselta?

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un ja Yhdysvaltain presidentti Donlad Trump tapasivat alkuviikosta Singaporessa. Tapaaminen näytti menevän päällisin puolin hyvin – kutsuihan Trump vielä Kimin vierailulle valkoiseen taloon. Muikun mielestä jotakin jäi kuitenkin puuttumaan. Nimittäin, kun Trump on kutsunut Kimiä pieneksi rakettimieheksi, olisi ollut toivottavaa, että pojat olisivat järjestäneet pienimuotoisen ilotulitusnäytöksen.

Nykyäänhän raketteja ammutaan kaiken maailman kesäjuhlissa eikä ainoastaan uutena vuonna, joten myös Trumpin ja Kimin tapaamista olisi voitu juhlistaa ilotulituksella. Tosin näiden herrojen tapauksessa olisi ollut vaarana se, ettei rakettien ammunta jää pelkäksi pikkupoikien ilotulitusleikiksi.

Tiistain merkittävin uutinen ei ollut Kimin ja Trumpin tapaaminen vaan Paavo Väyrysen paluu eduskuntaan. Muikun mielestä Väyrynen voisi seuraavaksi ilmoittaa pyrkivänsä Yhdysvaltain presidentiksi. Tai jos ei, niin muikku, että väyrysmäinen yllättys olisi myös täysin puolueeton Paavo, että iänikuisen puolueisiin pyrkimisen sijaan saattaisikin täysin puolueeton Paavo Väyrynen säväyttää äänestäjien herkimpiä tuntoaistimuksia.

Muikku säikähti, että Kuusamon kaupuginjohtaja on ryhtynyt nyt uudistamaan suomen kieltä tomerasti. Onhan toki syytäkin, kun hallinto-oikeudessa ruvettiin vastaan pärskimään, että kyllä niitä kaivoksia ei saa kaupunki torjua edes Kitkan viisaan vesien vuoksi, vaikka Kuusamon valtuustolla siihenkin olisi perustuslaillinen motivaatio ollut näin päättäessään. Kaupunginjohtaja Jouko Manninen pitää valtakunnan yleisen radion haastattelussa kaivostoiminnan rajoittavaa yleiskaavaa ennakkotapauskohtaisena. Ei siis ennakkotapauksena eikä myöskään tapauskohtaisena, vaan nimenomaan ennakkotapauskohtaisena.

Naiset ovat päässeet esiin lehden sivuilla täällä Koillismaalla. Muikun mielestä olisi tärkeää saaada lisää naisia myös Kitkantien katukuvaan eikä ainoastaan lehtien palstoille.