Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Muik­ku­laa­tik­ko: Kuu­sa­mos­sa mei­nin­ki on kuin isom­mas­sa­kin kau­pun­gis­sa: busseja lähtee jo kol­mel­ta eri ase­mal­ta

Kuusamo on vertainen yhä isompien kaupunkien joukossa. Nyt niitä linja-autoasemia on jo kolmin kappalein.

Yhdet lähtee Ervastin aukiolta (kuka enää muistaa missä se on?), toiset Matkahuollosta Kitkantieltä ja kolmannet.... ninpä tietysti: linja-autoasemalta. Vähän kuin olisi Pariisissa tai Lontoossa etsimässä oikeaa rautatieasemaa. Mahtaa olla maalaisilla hankalaa nyt löytää Kuusamo cityssä oikealle asemalle. Tietysti tarvitsisimme nyt sellaisen sukkulaliikenteen eli metron näiden linja-autoasemien välille.

Sähköauto on kuulema se lähitulevaisuuden taloudellisin ja vähäpäästöisin liikkumisen väline. Muikku vaan edelleen miettii, että mahtaa olla pitkät jatkoroikat jos meinaa Koillismaallakin sähköauton varaan laskea liikkumisensa.

Kuusamon kaupunki täyttää 150 vuotta ja tapahtunutta juhlitaan viikonvaihteessa asiankuuluvin menoin. Muikku jäi miettimään mistä vuosiluvut täyttyivät. Mitä tapahtui vuonna 1868. Kuusamo erotettiin omaksi seurakunnakseen Kemin lapista eri tietolähteiden mukaan jo joko 1675 tai 1686. Kuusamo käsitti silloin alueen aina Utsjoelle saakka.

Vuonna 1865 pitäjät ja seurakunnat erotettiin toisistaan ja asiantilan käytännön toteuutamiseen annettiin aikaa kolme vuotta. Ja niinpä huhtikuun 5. päivä 1868 Kuusamon kirkon sakaristossa pidettiin Kuusamon pitäjäkokous, jossa valittiin kunnan esimies, varaesimies ja kunnallislautakunta.

Kuusamon ensimmäinen kunnanesimies eli kunnalliskokouksen puheenjohtaja oli Heikki Majava ja varaesimieheksi valittiin Heikki Aho.

Kuusamon alkuaikojen haasteet olivat hieman toisenlaiset kuin nyt. Silloin maassa nimittäin vallitsi nälänhätä ja se tiesi kierteleviä kerjäläislaumoja. Ensimmäiset ja raskaimmat toimet juuri aloittaneella kunnallislautakunnalla olikin nälänhädän torjumisessa.

Muikku toivottaa kaikkea hyvää ja onnea niin Kuusamolle, kaikille kuusamolaisille ja kaupungin nykyisille kunnanesimiehille.