Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Mus­ti­kat ja hillat ku­kas­sa, mutta pö­lyt­tä­jät vähissä – "Nyt on käsillä kriit­ti­set hetket"

Hilla kukkii parhaillaan.
Hilla kukkii parhaillaan.
Kuva: Mikko Halvari

Tilanne näyttää ainakin tällä hetkellä melko huonolle marjasadon suhteen, sanoo FT, biologi Anne Jäkäläniemi. Mustikat ja hillat ovat parhaassa kukassaan, mutta pölyttäjät eli lähinnä kimalaiset ovat vähissä.

Marjasadon suhteen pölyttäjät ovat avainasemassa. Jos niitä ei kukinta-aikaan ole, marjasato ei onnistu. Esimerkiksi mustikan pääpölytttäjiä ovat kimalaiset, hillalla on kimalaisten ohella muitakin pölyttäjiä.

Jäkäläniemen mukaan tilanne juontaa juurensa jo alkukesään. Silloin oli kylmää, eikä mesikasveja kuten muun muassa pajuja ollut tarpeeksi kukassa siihen aikaan, kun kimalaiskuningattaret etsivät ravintoa ja olivat perustamassa pesiä. Näin ollen työläisiä ei päässyt syntymään.

– Kun olen liikkunut maastossa, siellä on näkynyt tosi vähän työläiskimalaisia. Tosin joillain lämpimillä ja aurinkoisilla paikoilla niitä on voinut liikkua ja pölytys on onnistunut. Tämän vuoksi mustikkasato voi olla hyvin vaihteleva ja laikukas.

Jäkäläniemi toivoisikin nyt lämmintä ilmaa ja aurinkoa, jotta kimalaiset ja muut pölyttäjät pääsisivät lentämään. Aika vain tahtoo haroa vastaan, sillä nyt eletään jo kesäkuun viimeisiä päiviä.

Marjanostaja Rauno Veteläinen sanoo myös, että hillat ja mustikat ovat ainakin Oijusluoman suunnassa juuri nyt parhaimmillaan kukassa.

– Huoli on pölyttäjistä. Jonkin verran niitä näkyi juhannuksen aikaan, kun ei satanut, mutta sade hankaloittaa tilannetta. Nyt on käsillä kriittiset hetket.

Veteläinen sanoo aloittaneensa viime kesänä hillan oston heinäkuun 20. päivän tienoilla ja mustikan oston elokuun alussa. Nyt oston alku siirtyy varmaankin elokuun puolelle.

Kuusamon Haukiniemellä asuva Olavi Haataja sanoo hillan ja mustikan kukinnan olevan tänä kesänä sopivaan aikaan.

– Kukinta on kuin ennen vanhaan kesäkuun loppupuolella. Nyt on odotettavissa ihan hyvä marjasato eikä pakkasista näytä olevan tietoa. Toivotaan parasta.