Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Näillä noukkii sienet ja postit – aivan liian harva ikä­ih­mi­nen tulee hank­ki­neek­si apu­vä­li­nei­tä arkeen

Kun selkä on kipeä, mutta sieneen on päästävä, tartuntapihdeille on käyttöä. Elvi Kujala on luova pienapuvälineiden käyttäjä.
Kun selkä on kipeä, mutta sieneen on päästävä, tartuntapihdeille on käyttöä. Elvi Kujala on luova pienapuvälineiden käyttäjä.
Kuva: Riina Puurunen

Elvi Kujalaa hymyilyttää. Hän aikoo kertoa millaisia käyttötarkoituksia on keksinyt tartuntapihdeille. Niillä saa lisää pituutta käsivarteen ja napakan pinsettiotteen.

– Minulla oli tuollainen mukana sienimetsässä. Joitakin sieniä se rikkoi, mutta kaiken kaikkiaan se toimi hyvin.

Kahteen kertaan leikattu selkä ja käsiä kiusaava reuma ovat tehneet Elvi Kujalasta aktiivisen ja varsinkin luovan apuvälineiden käyttäjän.

– Kun oikein oli selkä kipeänä, sain noilla pihdeillä noukittua postin kynnykseltä, johon se luukusta putoaa.

Ihan perintömaljakkoa en lähtisi näillä siirtelemään, mutta moneen muuhun tartuntapihdit ovat oiva apuväline, sanoo toimintaterapeutti Jenni Karjalainen.

– Pienapuvälineitä arjen erilaisiin tilanteisiin on paljon tarjolla, mutta liian harva hoksaa ottaa niitä käyttöön.

Moni lakkaa ostamasta tietynlaisia pakkauksia tai odottaa, että joku tulee käymään ja aukaisee purkin.

– Kerran jouduin menemään purkin kanssa naapuriin, mutta heti sen jälkeen ostin avaajan, jolla voi avata erikokoisia kansia ja korkkeja, sanoo Elvi Kujala.

Vanhusten viikon apuvälinetorilla tervehdittiin ilolla muun muassa varrellisia kynsisaksia, joilla ylettyy helpommin varpaisiinsa. Muun muassa ulottuvuutta ja voimaa lisäävien pienapuvälineiden valikoima on valtava. Tarjolla on muun muassa pitkävartisia selänpesimiä, kampoja sekä voiteenlevittimiä, joiden käyttö käy kätevästi käsiä nostelematta, ruokailuvälineitä, kahvoja, solmimatta pitäviä kengännauhoja ja sivunkääntäjiä.

Osan apuvälineistään Elvi Kujala on ostanut itse, osa on lainassa apuvälinelainaamosta. Esimerkiksi veitsiä, joiden pysty varsi helpottaa leikkaamista ja tukee käden asentoa, Kujala on saanut lainaamosta.

– Kun ensimmäisen kerran selvitettiin, että tarvitsen apuvälineitä, saan nyt hakea sieltä tarvitsemiani välineitä lainaksi aina sovituksi ajaksi.

Keittiön lisäksi apuvälineitä on muun muassa kylpyhuoneessa.

Kun arjessa tulee vastaan tilanne, joka ei enää suju tuttuun tapaan, on hyvä muistaa, että apuvälineitä on tarjolla, kannustaa Karjalainen.

– Monia pienapuvälineitä kannattaa ottaa käyttöön ostamalla niitä itse. Valikoima paikallisissa kaupoissa laajenee koko ajan.

Apua ja neuvoja apuvälineiden hankkimiseen saa ottamalla yhteyttä Ikäihmisten yleiseen neuvonta- ja palveluohjausnumeroon. Palveluohjauksesta voidaan ohjata toimintaterapeutin tarkempaan apuvälinetarpeen arviointiin, jossa arvioidaan asiakkaan tarpeita vastaavat apuvälineet sekä ohjataan niiden hankintaan.

Valikoima paikallisissa kaupoissa laajenee koko ajan.