Otimme selvää: Kuu­sa­mon seu­ra­kun­ta­vaa­lien eh­do­kas­lis­tat jul­kais­taan maa­nan­tai­na, mutta ju­ri­dis­ta syytä pant­taa­mi­sel­le ei ole ollut

Toimittajalta: Sur­ma­no­ron nimen tarina on synkkä, kuten voit arvata

Luitko jo: Anu Pentik päästi toi­mit­ta­jan seu­raa­maan ta­val­lis­ta työ­päi­vään­sä, joka alkaa aina klo 5

Mainos: Lataa Koil­lis­sa­no­mat-so­vel­lus ja lue uu­tis­vir­taa pu­he­li­mes­sa tai tab­le­tis­sa - ohjeet tästä

Mainos: Paikallista tietoa ja ymmärrystä – tutustu Koillissanomiin 1 kk 1 €

Näl­kä­päi­vä-ke­räys jär­jes­te­tään tämän viikon lopulla – Itä-Af­rik­kaa uhkaa his­to­rial­li­sen paha näl­käk­rii­si, Pa­kis­ta­nia ku­rit­ta­vat tulvat

Nälkäpäivä-keräyksellä on Suomessa pitkät perinteet.
Nälkäpäivä-keräyksellä on Suomessa pitkät perinteet.
Kuva: Jarkko Mikkonen

Suomen Punainen Risti (SPR) kerää Nälkäpäivänä varoja katastrofien varalle. Tällä hetkellä avun tarve on suuri erityisesti tulvista kärsivässä Pakistanissa sekä Itä-Afrikassa, jota uhkaa suurin nälkäkriisi vuosikymmeniin.

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään Suomessa torstaista lauantaihin 22.–24. syyskuuta, kerrotaan SPR:n tiedotteessa.

Nälkäpäivä-keräyksellä kerätään varoja SPR:n katastrofirahastoon. Varat eivät ole ennalta sidottu tiettyyn kohteeseen, vaan rahaston avulla voidaan nopeasti auttaa siellä, missä apua tarvitaan.

Itä-Afrikkaa uhkaa suurin nälkäkriisi 40 vuoteen. Ruoka on vaarassa loppua kokonaan yli 22 miljoonalta Afrikan sarvessa asuvalta ihmiseltä. Nälkäkriisin taustalla Keniassa, Etiopiassa ja Somaliassa ovat pitkittynyt kuivuus, konfliktit sekä koronapandemian vaikutukset.

Nälkäkriisiä pahentavat entisestään ruoan, polttoaineiden ja lannoitteiden nousevat hinnat. Taistelut Ukrainassa heijastuvat alueelle, jonka vehnän tuonti on ollut Ukrainan ja Venäjän varassa.

– Ilmastonmuutoksen vaikutukset pahenevat luultua nopeammin ja siitä kärsivät yhteisöjen haavoittuvimmat. Nälkäkriisi on erityisen vakava uhka pienten lasten kehitykselle ja terveydelle, sanoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski tiedotteessa.

Punaisen Ristin tukemilla terveysklinikoilla Somaliassa keskitytään erityisesti äiti- ja lapsiterveyteen, synnytyksiin ja neuvolapalveluihin.

Haavoittuvimmassa asemassa olevat saavat Etiopiassa ja Somaliassa myös käteisapua. Tukea ohjataan erityisesti raskaana oleville naisille, vammaisille sekä perheille, joissa on aliravittuja lapsia.