Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

”Nor­maa­li­ti­laan voi mennä vielä päiviä” – Säh­kö­lin­joil­le tai­pu­nut kym­me­niä puita, joita rai­va­taan pois

Sähkölinjoille Etelä-Posiolla ja osin Syötteeltä Ranualle päin on taipunut kymmeniä puita, jotka eivät kuitenkaan aiheuta vikoja, kun eivät kosketa johtoja. Tapio Kurtti ja Petri Luukkonen raivasivat linjojen ympäristöjä Väinämössä.
Sähkölinjoille Etelä-Posiolla ja osin Syötteeltä Ranualle päin on taipunut kymmeniä puita, jotka eivät kuitenkaan aiheuta vikoja, kun eivät kosketa johtoja. Tapio Kurtti ja Petri Luukkonen raivasivat linjojen ympäristöjä Väinämössä.
Kuva: Mikko Halvari

Sähkölinjoille Etelä-Posiolla ja osin Syötteeltä Ranualle päin on taipunut kymmeniä puita, jotka eivät kuitenkaan aiheuta vikoja, kun eivät kosketa johtoja. Tämä havaittiin kun tarkistimme tilannetta ilmasta käsin kolmella helikopterilla, Carunan käyttöpäällikkö Jari Ahlstedt kertoi Koillissanomille maanantaina iltapäivällä.

– Maanantaina helikopterit tarkistivat tilannetta Sirniössä ja Kuloharjussa sekä lisäksi Syötteeltä Ranualle päin. Jatkamme tarkistamista tiistaina edelleen Posiolla ja lisäksi Kuusamossa.

– Yksittäisiä sähkökatkoja voi edelleen tulla. Linjoja uhkaavat riskipuut poistetaan maatyönä, eli paikalle mennään moottorikelkoilla ja puut katkaistaan moottorisahalla. Alueella suoritetaan ensi viikolla raivausta helikopterilla, Ahlstedt jatkaa.

– Normaalitilaan voi mennä vielä ainakin päiviä. Kaikki riippuu tulevasta säästä. Sääennuste on luvannut hieman pakastuvaa, ja se aiheuttaa sen, että lumi tarttuu linjojen sähköjohtoihin. Tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoja.

– Toivomme tietysti, että lämpötila nousisi plussan puolelle, ja lumi putoaisi pois linjoilta. Nyt näyttää sääennusteen perusteella kuitenkin siltä, että lumikuorma pysyy sähköjohdoilla ja puissa.

Jari Ahlstedt muistuttaa, että lunta ja jäätä ei saa mennä omin päin irrottamaan johdoista.

– Sähköjohtoihin koskeminen esimerkiksi suksisauvalla voi olla hengenvaarallista. Tykkylunta saa sähköjohdoista pudottaa vain sähköverkkoyhtiön asentaja. Varoetäisyys lumikuorman painaneisiin johtoihin on 20 metriä.

–Sähköjohtojen päälle taipuneisiin puihinkaan ei saa itse koskea.

”Sähköjohtoihin koskeminen esimerkiksi suksisauvalla voi olla hengenvaarallista. Tykkylunta saa sähköjohdoista pudottaa vain sähköverkkoyhtiön asentaja.