Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Nyt on ko­ti­mai­sen mark­ki­nat – Se tie­de­tään kuu­sa­mo­lai­ses­sa ka­lus­te­ta­los­sa: "A­siak­kaat kysyvät yhä enemmän ko­ti­mai­sia huo­ne­ka­lu­ja ja onneksi niitä on taas saa­ta­vil­la"

Tältä näyttää nykyaikainen liesituuletin, joka on integroitu lieden induktiotasoon. Marinka Hollming-Pietarinen näyttää, miten nykyaikaisen astianpesukoneen alakorin voi nostaa täytön ja tyhjennyksen ajaksi ylös.
Tältä näyttää nykyaikainen liesituuletin, joka on integroitu lieden induktiotasoon.
Tältä näyttää nykyaikainen liesituuletin, joka on integroitu lieden induktiotasoon.
Kuva: Mikko Halvari

Joskus tekisi mieli heittää kaikki vanhat huonekalut menemään ja uusia koko kodin sisustus lattiasta kattoon. Niin kävi viime perjantaina, kun piipahdimme kuvaajan kanssa uudistetussa sisustusmyymälässä Airotie kakkosessa. Kalustetalo Tuovinen, Värisilmä ja Keittiömaailma ovat muuttaneet samoihin tiloihin, jotta asiakkaat löytäisivät kaiken sisustukseen tarvitsemansa saman katon alta.

– Asiakkaat kysyvät yhä enemmän kotimaisia huonekaluja ja onneksi niitä on taas saatavilla, Maarit Tuovinen kertoo.

Kotimainen huonekaluteollisuus oli pitkään alamaissa, mutta se on viime vuosina osoittanut elpymisen merkkejä. Johtavien suomalaisten huonekalusuunnittelijoiden kärkinimi on muun muassa lahtelainen sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila, joka suunnittelee kodinkalusteita, valaisimia ja sisustustuotteita suomalaisille valmistajille. Hänen suunnittelemiaan huonekaluja on nähtävillä myös Kalustetalo Tuovisella.

Työ- ja elinkeinoministeriö on todennut juuri julkistetussa toimialaraportissaan, että huonekalualalla pärjäävät Suomessa erikoistuneet yritykset, ja massatuotteet tuodaan ulkomailta.

Suomalaisella huonekaluteollisuudella on tällä hetkellä näkyvissä positiivisia merkkejä. Viennissä on hyvää kasvua ja alan kannattavuuden tunnusluvut ovat parantuneet.

Muotoiluun ja suunnitteluun sekä kokonaisvaltaiseen palvelutarjontaan erikoistuneet yritykset erottuvat kilpailussa edukseen. Huonekalujen tuonti on Suomeen silti huomattavan suurta. Eniten Suomeen tuodaan huonekaluja Virosta, Kiinasta ja Saksasta.

Huonekalujen kysyntä seuraa pitkälti talouden suhdanteiden kehittymistä. Globaalisti väestö kasvaa, ikääntyy ja vaurastuu, mikä näkyy tulevaisuudessa myös huonekalujen kysynnässä. Kuluttajien ja julkisten tilojen ostajien ympäristötietoisuus lisääntyy ja kiertotalouden merkitys huonekalujen valmistuksessa ja käytössä korostuu.

Uusiutuvien materiaalien käyttö sekä huonekaluissa että pakkausmateriaaleissa, materiaalihävikin minimointi ja logistiikan tehostaminen pienentävät huonekalujen valmistuksen hiilijalanjälkeä.

Keittiöiden hittiväri on nykyään musta. Mustaa viljellään tiskipöydissä, saarekkeissa, ovissa ja kodinkoneissa. Myyjät myöntävät, että väri on hieman hankala käytössä, koska siinä näkyy kaikki sormenjäljistä lähtien. Mutta muotia mikä muotia.

– Monet tekevätkin kompromissin ja käyttävät mustaa tehostevärinä, Marinka Hollming-Pietarinen kertoo.

Huimaa tuotekehitystä on viime vuosien aikana tapahtunut myös kodinkoneissa. Kun ennen saarekkeen yläpuolella olevat mammutinkokoiset liesituulettimet olivat keittiön katseenvangitsija, niin nyt uusimmat liesituulettimet on integroitu lieden induktiotasoon.

Entäs sitten astianpesukoneet? Koneen alakorin voi nostaa täytön ja tyhjennyksen ajaksi ylös, jolloin työskentely ei rasita selkää. Hollming-Pietarisen mukaan kori voidaan nostaa ylös, vaikka painoa olisi 25 kiloa.

Myös koneen keskikorin sijainti on säädettävissä astioiden koon mukaan, ja ylhäällä olevan aterinkorin voi ottaa kokonaan pois, kun siinä pestään uunipelti.