
– Eläinavusteisessa terapiassa eläin on väline, minkä avulla voi avata keskustelua, peilata tunteita ja rauhoittaa itseään, kertoo taivalkoskelainen psykoterapeutti Taimi Koivuvaara.
Koivuvaara on työskennellyt mielenterveys- ja kuntoutustyön parissa jo vuodesta 2000. Idea eläinten käyttämiseen terapiatyössä tuli asiakkaiden puolelta.
– Asiakkaat saivat ottaa oman eläimen mukaan terapiaistuntoihin. Monella oli lemmikkinä koiraa, frettiä, kania tai hiirtä, Koivuvaara kertoo.
Eläinrakkaalla terapeutilla on itsellään on kaksi koiraa. Toinen niistä, Into nimeltään, on pian virallinen terapiakoira. Lisäksi Koivuvaaran kotitilalta löytyy kolme lammasta, kuusi kanaa, kaksi kania ja yksi kissa. Kaikki nämä eläimet ovat olleet hyödyksi käytännön terapiatyössä.
– Vanhemmat ihmiset ovat olleet innoissaan maatilan eläimistä, kuten lampaista ja kanoista. Niiden kanssa toimiminen tuo muistoja lapsuudesta.
Yksi Koivuvaaran asiakkaista on Riikka. Hän on taistellut vaikean masennuksen kanssa yli kymmenen vuotta. Aluksi terapiaistunnoissa olivat mukana Koivuvaaran koirat. Viimeisten kahden ja puolen vuoden aikana Riikka on tuonut oman koiransa mukaan terapiaistuntoihin.
– Taimi kehotti minua ottamaan koirani mukaan, kun sellaisen sain. Olen aina ollut todella eläinrakas, joten eläinavusteinen terapia on ollut jotain, mitä olen halunnut kokeilla, Riikka kertoo.
Riikan nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojelemiseksi.
Eläinten vaikutuksia terapiakäytössä on tutkittu muun muassa Kelan tänä vuonna tekemässä selvityksessä, jossa todetaan, että eläin rauhoittaa terapiatilanteita, asiakkaan stressi vähenee ja kipeistä asioista keskusteleminen on helpompaa eläimen kautta. Nämä positiiviset vaikutukset tulevat esiin myös Riikan kertomina.
– Koirien läsnäolo lievittää ahdistusta, sillä huomio jakautuu myös niille, vaikka puhutaankin minun asioistani, Riikka kertoo.
Oman koiran läsnäolo on helpottanut oloa.
– Vaikeista asioista on myös uuvuttavaa ja hankalaa puhua – koirien rapsuttelu lievittää tässäkin asiassa stressiä.
Lemmikki rytmittää ihmisen arkea niin terapiassa kuin kotonakin. Koiran esimerkiksi tarvitsee päästä ulos tarpeilleen ja sen ulkoiluttaminen antaa ihmiselle pakottavan syyn poistua neljän seinän sisältä.
– Itselleni on usein vaikea lähteä ovesta ulos ahdistuksen takia. Oman koiran kanssa se on helpompaa, Riikka kertoo kokemuksistaan.
Koivuvaara on huomannut, että pelkkä eläimen olemassaolo antaa puhtia asiakkaan yleiseen jaksamiseen.
– Ihminen ei ole ehkä välittänyt itsestään, mutta eläintä hän on halunnut hoitaa.
Eläinavusteiseen psykoterapiaan hakeudutaan joko itsenäisesti tai esimerkiksi psykiatrin lausunnon perusteella julkisen terveydenhuollon tai työterveyden kautta. Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan haetaan lääkärin lausunnolla ja sitä myönnetään yhdestä kolmeen vuoteen.
Koivuvaara kertoo, että psykoterapia on aina täysin asiakaslähtöistä.
– Käymme läpi sitä, mitä hän juuri sillä hetkellä haluaa käydä läpi terapiassa.
Terapeutti ei tuputa mitään, vaan tarjoaa eri vaihtoehtoja asioiden käsittelyyn.
Riikka kokee hyötyneensä terapiasta, jossa eläin on tiiviisti läsnä.
– Käynnit tuntuvat vähemmän raskailta, kun koirat lievittävät pahaa oloa. Uskallan myös rohkeammin puhua, kun kaikki huomio ei ole yksin minussa.
Lemmikin saama huomio on tärkeää myös asiakkaalle.
– Myös se, että koirani saa terapeutilta paljon positiivista huomiota, antaa epäsuorasti itsevarmuutta itselleni.