Onko tässä Linnan juhlien pu­hu­tuin asu­ko­ko­nai­suus? - Tai­val­kos­ke­lais­läh­töi­nen sii­vous­alan yrit­tä­jä Saana Tynin asu on tehty mo­peis­ta ja sii­vous­lii­nois­ta

"Moppiturkkiin" on käytetty 21 vanhaa moppia. Satoja koteja siivonneet mopit saatiin näin uusiokäyttöön. Saana Tyni haluaa puvullaan herättää keskustelua kierrätysteemasta ja siivousalasta. Tynin puvun pohjana on SPR:n Kontista löydetty hääpuku, johon on ommeltu 1580 siivousliinoista tehtyä ruusuketta. Puvun on suunnitellut Paula Malleus.
"Moppiturkkiin" on käytetty 21 vanhaa moppia. Satoja koteja siivonneet mopit saatiin näin uusiokäyttöön.
"Moppiturkkiin" on käytetty 21 vanhaa moppia. Satoja koteja siivonneet mopit saatiin näin uusiokäyttöön.
Kuva: Petro Mäntylä

Kun taivalkoskelaislähtöinen siivousalan yrittäjä Saana Tyni sai käsiinsä kutsun Linnan juhliin, oli hänelle alkushokin jälkeen selvää, että hän haluaa kätellä presidenttiä puvussa, joka henkii vastuullisuutta ja kertoo kauniisti siivousalasta.

Saana Tyni halusi olla ”kävelevä moppi”.

– Googlasin sopivia suunnittelijoita. Soitin eräälle suunnittelijalle ja hän järkyttyi. Hänen mielestään mitään sellaista ei voi missään nimessä tehdä. Hän sanoi, että minun pitää unohtaa kokonaan meidän ala ja mennä hyvin klassisella systeemillä. Totesin, että hän ei ole minun suunnittelijani, Tyni taustoittaa.

Pian eteen tuli suunnittelija Paula Malleuksen nimi. Malleus on tunnettu puvuistaan, joissa näkyy kiertotalous.

Visio moppitakista syntyi Tynin Koti puhtaaksi –yrityksen varastossa, jossa naiset etsivät materiaaleja pukuun.

– Käytiin varastoa läpi. Moppitakki oli Paulan hetken inspiraatio. Hän jäi katsomaan moppikangasta ja sanoi, että tuo näyttää ihan kuolleelta minkiltä. Tuosta tehdään turkki, Tyni muistelee.

Niin 21 vanhaa moppia sai uuden elämän Linnan juhlien sisääntulotakkina.

Siivousalan esiin tuominen positiivisessa hengessä on Saana Tynille tärkeä asia. Arvostusta on viime aikoina tullutkin. Tynin johtama Koti puhtaaksi –yritys valittiin alkuvuonna Suomen parhaaksi työpaikaksi. Sen jälkeen tamperelainen yritys sai palkinnon Euroopan parhaana siivousalan työpaikkana.

Tunnustusten myötä Saana Tyni juhlii Suomen itsenäisyyttä perjantaina Linnan juhlissa.

Varsinainen juhlapuku on tehty SPR:n Kontista löydetystä häämekosta, johon on tehty 1580 ruusuketta siivousliinoista.

– Ruusukkeet on ensin leikattu käsin. Sen jälkeen ne dippivärjätty käsin. Ruusukkeet ovat siis eri värisiä pohjasta kuin kärjestä. Sitten ne on kuivatettu ja ommeltu käsin tai koneella pohjaan kiinni, Malleus valottaa.

Malleus kertoo, että tällaisen paljon tarkkaa työtä vaativan puvun työstämiseen vierähtää helposti 100 tuntia.

Niin ikään Tynillä juhlassa käytössä olevat korut ovat kierrätettyjä. Asun kruunaavat hopeakorut on valmistettu taivuttamalla vanhoista hopealusikoista.

Puku ja takki ovat epäilemättä illan puhutuimmat. Suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava Paula Malleus on työskennellyt alalla 22 vuotta. Hänen kiertotalousteemaisia pukuja on nähty aiemminkin Linnan juhlissa. Tuolloin materiaaleina ovat olleet esimerkiksi VHS-nauhat ja Hesburgerin mustat mainospaidat.

”Moppiturkki” menee suunnittelijan omankin listan kärkeen. Innostus oli valtava, kun Malleus sai idean siitä miten satoja koteja siivonneet mopit saadaan uusiokäyttöön.

– Asiaan liittyi samalla jännitys, kun ei ollut ikinä työstänyt tällaista materiaalia. Ilmassa oli myös jännitystä siitä, että saanko tämän onnistumaan vai puhuinko itseni pussiin. Sitten alkoi tajuta, että tästä tulee sairaan hieno, Malleus muistelee.

– Minulla on aika harvoin tilanteita, joissa tunnen snadisti ylittävän itseni ammatillisesti, koska olen tehnyt tätä niin kauan. Tämän kanssa tuli pitkästä aikaa tunne, että nyt lähti todella upeasti lapasesta, Malleus iloitsee.

Jos keskustelua herää illassa, on Saana Tyni päässyt tavoitteensa.

– Puvun tarkoitus on herättää keskustelua kierrätysteemasta ja meidän alasta. Minulle on hirvittävän tärkeää, että se on mennyt nappiin. Ja onhan puku vielä kaiken lisäksi ihan himskatin hieno.

Linnan juhliin Tyni lähtee miehensä Henri Hahon kanssa avoimin mielin toivoen mahdollisimman monen tulevan juttelemaan pukuvalintaan johtaneista syistä.

– Yksi mitä odotan, on Ylen suora haastattelu. Se tulee olemaan aika pian kättelyn jälkeen, Tyni paljastaa.

Minna luottaa uuteen, Anu lainattuun
Terhi Marjakangas

Koillismaalta nähdään Linnan juhlissa muitakin tuttuja kasvoja. Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi kutsun Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aholle, joka kättelee presidenttiä vaimonsa Miia Ahon kanssa. Kutsun ovat saaneet myös kirjailija Minna Rytisalo puolisoineen sekä opettaja Anu Vartiainen puolisoineen. Vartiainen sai tänä vuonna valtakunnallisen Vuoden opetus –palkinnon Pojat lukevat pojille –toiminnalla. Vartiainen opettaa äidinkieltä ja ruotsia Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikassa.

Molemmat naiset kokevat kutsun olevan iso huomionosoitus oman työn tuloksista.

– Se on ihan mielettömän iso huomionosoitus. On ihan älyttömän hienoa päästä sinne. On merkittävä asia, että oma työ tulee näin huomatuksi, Minna Rytisalo kiteyttää.

Kutsun saamisen jälkeen ajatukset siirtyivät nopeasti juhla-asuun. Rytisalo halusi juuri itselleen teetetyn puvun luottaen serkkunsa Kaisu Rytisalon vaatturitaitoihin. Vartiainen puolestaan tiesi alusta asti, että vuokraa tai lainaa puvun. Vuokraamoista ei löytynyt sopivaa, omalta tuntuvaa pukua. Yllättäen sellainen löytyi ystävän äidin vaatekaapista.

– Kun laitoin sen ensimmäistä kertaa päälle, oli kuin puku olisi tehty minulle. Oli ihana, että puvulla on tarina ja saan laittaa sen Linnan juhliin.

– Rakastuin ajatukseen, että saan itsenäisyyspäivänä pukeutua asuun, jota on pidetty 1970-luvulla ja että puku on suomalainen, Vartiainen kertoo.

Vartiainen pukeutuu pukuun, jossa on voimakas graafinen kuvio. Väreinä puvuissa ovat tummansininen, poltettu oranssinpunainen ja vaaleanpunainen.

Hänen teemanaan puvussa ja koruissa on kautta linjan suomalaisuus.

Minna Rytisalo puolestaan nähdään Linnan juhlissa juuri hänelle suunnitellussa puvussa. Puku on Rytisalon ja hänen Kaisu-serkun yhteistyön tulos.

– Kaisua ja minua kiinnostavat leikkaukseen ja laskeutumiseen liittyvät asiat. Puku ei ole koristeellinen, kimaltava eikä kuviollinen vaan se on hyvin yksinkertainen ja linjakas. Ehkä se kertoo tarinaa kantajastaan ja hänen ajatuksistaan, Rytisalo valottaa.

Tarkemmin Rytisalo ei halua paljastaa pukunsa yksityiskohtia.

Varsinaiset juhlat ovat kaiken valmistautumisen huipentuma. Rytisaloa kiehtoo etenkin päästä näkemään rakennus sisältä itse juhlijan roolissa.

– Olen katsonut koko ikäni Linnan juhlia televisiosta. Se on ollut minulle hirveän tärkeä itsenäisyyspäivän traditio, Rytisalo kertoo.

– Se on hirveän arvokas juhla. Minusta on hienoa, että siihen liittyy tällainen kupliva kepeys, kun siihen pääsee itse osallistumaan, hän jatkaa.

Vartiainen puolestaan myöntää jännittävänsä iltaa hieman. Opiskelijat ovatkin antaneet opettajalleen vinkiksi vaikkapa sen, että pitää muistaa esitellä itsensä ja että yksi lasi boolia on ihan ok.

– Yksi opiskelija muistutti, että vyölaukut ovat taas trendikkäitä. Että jos laitat sellaisen, sinulla jää kädet vapaaksi tanssimiseen ja syömiseen, Vartiainen kertoo nauraen.

Kaikesta laittautumisesta huolimatta itse juhlan syy on illan tärkein asia.

– Odotan eniten sitä, että kun pääsee lopulta tilaan sisälle ja voi alkaa nauttia kaikilla aisteilla juhlasta, jossa juhlitaan nimenomaan itsenäisyyttä.