Mainos: Koil­lis­sa­no­mien jou­lu­tar­jous diginä tai pai­net­tu­na itselle tai lah­jak­si. Tilaa tästä.

Oulun yli­opis­tos­sa ke­hi­tet­ty uusi me­ne­tel­mä pal­jas­taa dia­be­tek­sen ai­heut­ta­mia iho­komp­li­kaa­tioi­ta

Kehitetty järjestelmä paljastaa diabetesta sairastavien potilaiden ihon veren mikroverenkierron ja ihorakenteen varhaiset muutokset.
Kehitetty järjestelmä paljastaa diabetesta sairastavien potilaiden ihon veren mikroverenkierron ja ihorakenteen varhaiset muutokset.
Kuva: Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa on kehitetty menetelmä, jolla voidaan  arvioida diabeteksen aiheuttamia ihokomplikaatioita jo varhaisessa vaiheessa. Oulun yliopisto kertoo asiasta tiedotteessa.

Menetelmä perustuu fotoniikkaan ja tekoälyratkaisuihin. Järjestelmä paljastaa diabetesta sairastavien potilaiden ihon veren mikroverenkierron ja ihorakenteen varhaiset muutokset.

Tutkijat ovat kehittäneet kannettavan optisen laitteen, jolla voidaan etämitata veren happitasoja ja veren koostumusta sekä arvioida ihon kollageenirakenteen muutoksia.

Järjestelmää testattiin kuvaamalla potilaiden jalkapöytien ihoa. Diabeetikoilla havaittiin kohonnutta ihon veripitoisuutta ja samalla laskenutta happipitoisuutta verrattuna terveiden vapaaehtoisten vertailuryhmään.

Diabeetikoiden korkea verensokeri aiheuttaa vaurioita moniin kehon osiin, kuten silmiin, munuaisiin, sääriin ja jalkoihin. Yksi merkittävimmistä vaurioista on diabeettinen jalkahaava, jota esiintyy 2–6 prosentilla tyypin 1 ja 2 diabeetikoista heidän elinaikanaan.

Aiheeseen liittyvä tutkimus aloitettiin Oulun yliopistossa kuusi vuotta sitten. Sitä on tuettu useilla apurahoilla, muun muassa Suomen Akatemian rahoituksella.