Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Jos riekon näkee, saa olla on­nel­li­nen – jos las­ken­nat ovat yhtä huonot, met­säs­tyk­seen tulee taas ra­joi­tuk­sia Koil­lis­maal­la

Metsäkanalintujen kantoja arvioivat riistakolmiolaskennat starttasivat viikonloppuna. Laskenta-aika kestää 13. elokuuta saakka. Riistakolmio on pysyvä, metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettu laskentareitti. Laskentalinjan pituus on 12 kilometriä. Kolmen vapaaehtoisen laskijan ketju kirjaa kaikki 60 metrin kaistalta lähtevät metsäkanalinnut.

Kolmiolaskentojen tulosten perusteella Suomen riistakeskus tekee esityksen metsästysajoista maa- ja metsätalousministeriölle. Metsästyskausi alkaa normaalisti 10. syyskuuta.

Mikäli kannat ovat heikkoja, metsästysaika lyhenee loppupäästä. Joillakin alueilla tiettyjen lajien metsästys voidaan jälleen kieltää kokonaan.

Viime syksynä riekko oli rauhoitettu koko Koillismaalla, pyy muun Lapin ohessa Posiolla. Lisäksi metson ja teeren metsästysaikaa lyhennettiin paikoin. Myös saalis jäi kanalintujen osalta pienemmäksi kuin 20 vuoteen koko Suomessa, sillä useat metsästäjät jättivät verottamatta kantaa.

Lintuharrastajien mukaan tänä vuonna teeriä on Kuusamossa vähemmän kuin miesmuistiin. Teerien lisäksi pyiden kannat ovat olleet jo vuosia alhaiset. Metsoja ja koppeloita sen sijaan on nähty kohtalaisesti. Sen sijaan on pitänyt olla tuuria mukana, että on onnistunut näkemään riekon kertaakaan koko kesänä. Se kertoo jotain tämän valkoisen käkättäjän tilanteesta, joka on ollut jo pitkään erittäin huono.

Heti ensimmäisen laskentapäivän aikana laskettiin riistakolmiot.fi -tulossivun mukaan ainakin viisi riistakolmiota Oulun riistakeskuksen alueella ja kaksi Lapissa. Suomen riistakeskuksen mukaan laskettujen riistakolmioiden määrä on viime vuosina noussut ilahduttavasti.

Riistakolmioiden laskijat tekevät arvokasta työtä riistakantojen kestävyyden varmistamiseksi. Kaikkien syksyllä lintujahtiin mielivien metsästäjien olisikin nyt syytä olla mukana laskennoissa. Vain siten lintujen kannoista saadaan oikeanlaiset arviot ja metsästys voidaan perustaa todellisille luvuille. Jos luvut ovat heikot, suojelun tarpeen ymmärtää jokainen.

Mikäli lintuharrastajien arviot metsäkanalintujen kannoista pitävät kutinsa myös laskennoissa, metsästykseen on jälleen luvassa rajoituksia Koillismaalla.

!Jos riistakolmiolaskentojen luvut ovat heikot, suojelun tarpeen ymmärtää jokainen.