Kolumni

Pääkirjoitus: Kun lehteä ei saatu lakon takia perille kaikille tilaajille, moni siirtyi verkkolehteen – postille pitäisi antaa palkinto digitalisaation edistämisestä

-
Kuva: Mikko Halvari

Postin kahden ja puolen viikon mittainen lakko päättyi, kun kaikki osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen keskiviikkoaamuna. Hyvä niin.

Koillissanomien tilaajista 40 prosenttia saa normaalitilanteessa lehtensä postin jakelemana. Lakon aikana lehteä toimitettiin noutopisteisiin kylille ja sitä saattoi hakea myös toimituksesta. Noutopistejakelu jatkuu ainakin torstaina.

Soraääniä ei juuri kuulunut, vaan lähinnä tyytyväisyyttä siihen, että paikalliset uutiset on jotain kautta saanut luettavakseen.

Myös paikallislehtien digipalveluita on otettu käyttöön siinä määrin, että postille pitäisi jakaa palkinto digitaalisuuden edistämisestä. Koillissanomien näköislehden lukukerrat kasvoivat 20 prosentilla heti lakon alettua ja kiinnostus pysyi korkealla. Digitunnusten käyttö puolestaan ampaisi vielä suurempaan kasvuun. Myös monissa kohtaamisissa näköislehden helppoutta kiiteltiin, kun lehteä ei lakon vuoksi saanut kotiin.

Kiitän kaikkia tilaajiamme kärsivällisestä suhtautumista meistä riippumattomiin jakeluongelmiin!

Kun lakon vaikutuksia katsoo pidemmällä tähtäimellä, vaikutukset voivat olla huonot niin työnantajalle kuin työntekijöillekin. Postin kautta tulee moneen talouteen lähinnä lehtiä, laskuja ja ilmaisjakelua. Laskuja tuskin kukaan ehti kaivata – varsinkaan kun laskuttajat yleensä antavat tässä tilanteessa pidemmän maksuajan.

Myös Koillissanomilla on tämä käytäntö. Lakon aikana tulleen laskun voi maksaa heti sen saatuaan ilman karhuja ja kuluja.

Iso osa postin jakelussa olleista aikakauslehdistä siirtyi nyt Jakeluyhtiö Suomelle sanomalehtien varhaisjakelun yhteyteen. Koillismaalla esimerkiksi Seiskaa ja MeNaisia on toimitettu tilaajille jo aikaisin aamulla.

Pakettijakelussa Matkahuolto ja muut kuljetus- ja kuriiripalveluyhtiöt puolestaan räväyttivät tarjouksia kehiin ja niiden palveluille oli kysyntää aina ruuhkaksi asti.

Myös ikiaikainen joulukorttiperinne on vaarassa katketa, kun epävarmuus tervehdysten saamisesta perille on estänyt tavalliset valmistelut.

Haluavatko kustantajat ja yksityiset kuluttajat enää siirtää asiointiaan takaisin postille? Se jää nähtäväksi.

Seuraava Koillismaallakin vaikuttava lakko on jo näköpiirissä. Teknologiateollisuus on ilmoittanut työtaistelusta 9.-11.12. useilla toimipaikoilla, muun muassa Kitkawoodin, Ulean ja Pölkyn sahoilla. Sen jatkoksi Metsäteollisuus ry on ilmoittanut kuuden päivän työnseisauksesta 18. joulukuuta saakka.

Muistakaan talven työmarkkinakierroksista ei ennakoida helppoa. Molemmille osapuolille toivoisi tuleviin neuvotteluihin suhteellisuudentajua. Työtä pitää tehdä asiallisilla ehdoilla, mutta ilman kannattavuudesta huolehtimista sitä ei ole tehtäväksi.