Kolumni

Pääkirjoitus: Kuusamon musiikkiopisto juhli 40 vuottaan Kuusamotalossa, joka aikoinaan rakennettiin repivien riitojen jälkeen – nyt talo on taas uuden edessä

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon musiikkiopiston 40-vuotisjuhla marssitti viime viikonloppuna lavalle toinen toisensa perään taitavampia opiston kasvatteja. Vuosikymmenten varrella opistossa on opiskellut noin 4 500 musiikin ystävää. Paikkakunnan kokoon nähden määrä on huikea.

Opiston pääasiallinen tehtävä on antaa eväät elinikäiseen musiikin harrastamiseen. Ei kuitenkaan ole syytä väheksyä sitäkään, että arvioiden mukaan vähintään kymmenille opiston kasvateille musiikista on tullut ammatti.

Musiikkiopiston taipaleella erityisen tärkeä asia on ollut Kuusamotalon rakentaminen aikoinaan. Repivien paikallispoliittisten riitojen jälkeen talo valmistui vuonna 1996.

Sittemmin meno on rauhoittunut ja Kuusamotalo on vakiinnuttanut paikkansa merkittävänä osana kuusamolaista elämää. Julkista vastustusta ei ole enää tällä vuosikymmenellä ilmennyt.

Kuusamotalon toiminta koki suuren uudistuksen Marke Vornasen kaudella. Vornanen siirtyi juuri Kangasalaan vapaa-aikapalveluiden johtajaksi. Kun Vornanen aloitti Kuusamon kulttuuritoimen- ja Kuusamotalon johtajana kesällä 2016, hän kertoi haluavansa tuoda Kuusamoon enemmän ohjelmaa lapsille, hyvätasoista viihdettä ja klassista musiikkia.

Nämä kaikki ovat toteutuneet ja Vornasen tuolloin nimeämä Lauri Tähkäkin on nähty Kuusamossa useammin kuin kerran.

Samaan aikaan paikalliset kuorot kertovat talon käyttökustannusten nousseen heille saavuttamattomiksi ja konsertteja on järjestetty muualla. Julkisuudessa on puhuttu jopa tonnin hinnasta.

Hinnaston mukaan vajaat tuhat euroa onkin ulkopuolisten hinta viikonloppuisin. Yleishyödyllisille yhteisöille ja paikallisille järjestöille hinta on puolet tästä. Arkisin, joihin myös perjantai luetaan, hinta on hieman edullisempi, vajaat 400 euroa.

Vornasen seuraajan haku käynnistyy vielä tämän vuoden puolella ja tavoite on, että hän voisi aloittaa alkuvuonna. Kuusamotalon toiminta on vain yksi niistä asioista, joita hän saa hoidettavakseen.

Uuden johtajan on huolehdittava, että Kuusamotalossa pitää on isoja tapauksia, jotka vetävät Oulankasalin täyteen.

Kuusamolaisille ja turisteille on oltava tarjolla korkeatasoista kulttuuria. Sen lisäksi pientenkin paikallisten kulttuuritoimijoiden on pystyttävä toteuttamaan tehtäväänsä. Ilman heitä Kuusamo olisi tyhjä.

Toinen polttava kulttuurikeskustelu koskee Porkkatörmän entisen lastensairaalan kiinteistöä, joka on määritelty myytäväksi tai purettavaksi.

Vanha lastensairaala ja nykyinen näyttelytila on yksi harvoista sodista selvinneistä rakennuksista. Se on historiaa, jota Kuusamoon ei voida muualta tuoda eikä uusiksi luoda.

Kuten kaikessa kuntien toiminnassa, myös taloudelliset reunaehdot on otettava huomioon. On toivottavaa, että löytyisi vielä joku ratkaisu Porkkatörmän rakennuksen säilyttämiseen.