Kolumni

Pääkirjoitus: Näitkö kuvan tykkypuiden koristamasta taikamaasta? Niin näki moni muukin, sillä Riisitunturi on nyt somen ykköskohde – mutta miksi?

-

Kun Koillissanomien Facebook-sivuilla kysyttiin lukijoilta kuvia Riisitunturista, niitä tuli hetkessä kymmeniä. Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Riisitunturi nousee esiin sosiaalisen median eri kanavissa ja palstoilla jatkuvasti. Instagramista löytyy #riisitunturi-haulla 9 500 julkaisua ja tämä alla oleva:

Riisitunturi on nyt must-kohde, jossa käymisestä halutaan kertoa ja samalla luokitella itsensä siihen ryhmään, jotka käyvät Riisitunturin kaltaisissa trendikkäissä paikoissa. Heitähän riittää!

Viime vuonna Riisitunturilla kävi Metsähallituksen laskurien mukaan 41 000 kulkijaa, missä on 8 000 lisäys edellisvuoteen. Kävijämäärä on liki tuplaantunut vuodesta 2014.

Oulangalla käyntejä on kuitenkin yli neljä kertaa enemmän: 200 000. Hossassakin käydään enemmän kuin Riisitunturilla, laskurien mukaan sata tuhatta kertaa viime vuonna.

Riisitunturi profiloituu netissä nimenomaan tykyn tyyssijaksi, mutta siellä käydään eniten syyskuussa, 8 000 kävijän verran. Seuraavaksi suostuin on heinäkuu. Kevään kuukausista eniten väkeä vetää maaliskuu, jolloin käyntejä on kirjautunut noin 5 000.

Kun kulkijoita on aiempaa enemmän, pitää retkeilyrakenteita päivittää. Riisitunturin paikoitusalue on käynyt muutama vuosi sitten tehdyn laajennuksen jälkeen ahtaaksi, joten sitä laajennetaan tulevana kesänä. Lisäksi tunturiin rakennetaan majan luo samanlainen taukokatos kuin nyt on Oulangalla Kiutakönkäällä ja Hossassa Siilasmajalla ja Värikalliolla. Metsähallitus on varannut muutoksiin 50 000 euroa.

Mikä Riisille vetää? Koillissanomien jutussa (s. 6-7 7.3.2019) listataan syitä kohteen talviretkeilyn suosion räjähtämiseen: perille pääsee autolla, some-julkisuutta riittää ja medianäkyvyys on taattu. Mutta miksi Riisitunturi kiinnostaa some-kansaa ja medioita?

Riisin erityisyys saattaa liittyä siihen, miten hyvin pienellä vaivannäöllä pääsee tyystin erilaiseen ympäristöön. Koillismaan teitä ajellessa auton ikkunasta näkyy kyllä lumisia puita, mutta metsä on melko samanlaista kaikkialla. Riisitunturilla taas kilometrin kävelyllä pääsee toiseen maailmaan. On vain taivas, valkoinen tunturin rinne ja lumen alle erikoisiksi hahmoiksi muovautuneet puut.

Kuusamossa syntyneellekin kohteessa on jotain erityistä.

Ja mikä maisema tunturin päältä avautuu! Pienellä kävelyllä sieltä näkee jokaiseen ilmansuuntaan.

Moni kokee, että tähän maisemaan eivät tuulimyllyt kuulu. Maanantaina kokoontuva Kuusamon kaupunginhallitus saa päätettäväkseen Maaningan tuulivoimaosayleiskaavan. Toivottavasti päättäjillä hallituksessa ja valtuustossa riittää kykyä nähdä päätöstä tehdessään vähän pidemmälle.

Vaikka Riisitunturin maisema olisi kuinka upea, ei se nytkään ole koskematon: muun muassa Ruka näkyy sinne.

Koillismaan on tehtävä osansa ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ja siksi uusiutuvaa energiaa on rakennettava. Maisemahaitta voidaan kestää.