Kolumni

Pääkirjoitus: Pölkky Kuusamon joukkue on paljon suurempi kuin 14 naista kentällä – ensimmäinen mitali on koko yhteisön juhla

-

Nämä 14 naista tekivät sen, mihin yksikään joukkue ei Kuusamossa ole aiemmin pystynyt: nappasi mitalin Suomen mestaruustasolla.

Avainpelaajaksi noussut Trine Kjelstrup, ässäsyöttäjä Jonna Wasserfaller ja monet muut onnistujat nostivat play off -sarjan aikana joukkueen monta kertaa takaa-ajoasemasta erän tai ottelun voittoon ja lopulta pronssiin asti.

Voittava joukkue koostuu aina yksilöistä, jotka osaavat pelata hyvin yhteen. Pölkky Kuusamon joukkue on kuitenkin paljon suurempi kuin ne naiset, jotka kentällä mitalin voittivat. Voi sanoa, että siinä on mukana suuri osa Kuusamoa.

Talven mittaan liikuntahallille on kokoontunut pelistä peliin lähes viisisataa kuusamolaista.

Ottelun aikana meteli on korviahuumaava. Ämpäreitä paukutetaan ja huudot raikaavat. Pisteen tullessa kannustukset täyttävät ilman, ja epäonnistumiset tuntuvat myös katsomossa niin, että kirosanat pärisevät.

Tunnelman ja tuen lisäksi yleisö on pääsylipputuloineen tärkeä rahoittaja liigajoukkueelle. Tällä tasolla pelaamiseen tarvitaan nimittäin iso tukku rahaa, eikä se olisi pelkästään lipputuloilla mahdollista.

Pölkky Kuusamon kauden budjetti on reilut 200 000 euroa. Raha on kerätty kymmeniltä, jopa sataa lähentelevältä määrältä yhteistyökumppaneita. Yksi merkittävimmistä on nimen joukkueelle antanut Pölkky Oy ja mukana on myös kymmenkunta muuta isompaa tukijaa.

Rahankeruu pitää tehdä joka kausi uudestaan. Kuusamossa se kuuluu olleen toisaalta työlästä, mutta myös helppoa: Pölkky Kuusamo on yhteisö, jossa halutaan olla mukana. Kuusamolaiset yritykset, niin isot kuin pienet, haluavat että paikkakunnalla on yhteinen paikka, mihin kokoontua ja tarjota viihdykettä yleisölle. Hyvätasoiset pelit ovat siinä avainasemassa.

Onko 200 000 euroa paljon vai vähän? Edullisemmalla budjetilla tämäntasoisen joukkueen rakentamista ei pidetä mahdollisena – ja ensi kauteen joukkue tähyää tietysti korkeammalle.

Budjetista viidesosa on kulunut pelkästään matkustamiseen. Sen ymmärtää hyvin, jos vertaa kuluneita kahta ja puolta viikkoa. Niiden aikana joukkue on matkustanut joka toinen päivä. Ei taida yllättää ketään täällä asuvaa, että etelän joukkueilla matkustamiseen kuluu huomattavasti vähemmän aikaa ja rahaa.

Osaavien pelaajien, valmentajien, huoltajien, managerin ja yleisön lisäksi menestykseen tarvitaan iso joukko talkoolaisia pallotytöistä järjestysmiehiin ja toimiva seuraorganisaatio taustalle. Kuusamossa joukkue näkyy ja kuuluu.

Toistuvasti, viikosta toiseen, mikään muu yksittäinen asia tai tapahtuma ei pysty tuomaan näin isoa osaa kaupunkilaisista yhteen. Kuten kaupunginjohtaja Jouko Manninen tämän lehden haastattelussa sanoo, on hieno tunne olla peleissä mukana.

Lämpimät onnittelut Pölkky Kuusamon liigajoukkueelle ja kaikille, jotka ovat mitalin mahdollistaneet!