Joko luit: Tai­val­kos­ke­lai­set Jaakko ja Niina Polo ke­rää­vät so­me­vi­deoil­laan jopa kaksi mil­joo­naa kat­se­lu­ker­taa

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Pää­kir­joi­tus: Po­siol­la on uskottu mat­kai­lun mah­dol­li­suuk­siin – ig­lu-uu­ti­sen myötä ne toi­vot­ta­vas­ti nyt täyt­ty­vät

-
Kuva: Mikko Halvari

Livo Arctic Oy:n käynnistämä 40 iglun investointi Posion Livojärvelle oli erittäin tervetullut uutinen (KS 17.12.2019 s. 6-7). Ensimmäinen askel kohti suurta unelmaa Posion matkailun kehittämisessä on nyt otettu.

Hanke on arvoltaan kahdeksan miljoonaa euroa ja sen mukana syntyy arvioiden mukaan parikymmentä työpaikkaa. Posion kokoisessa kunnassa se on paljon.

Hankkeen takana on posiolaisia ja posiolaislähtöisiä yrittäjiä ja sijoittajia. Myöhemmin järjestettävällä toisella osakeannilla mukaan pyritään saamaan lisää suomalaisia sijoittajia.

Livo Arcticin kunnianhimoisena tavoitteena on kymmenen prosentin siivu Suomen revontulimatkailumarkkinoista, joiden arvoksi on 65 miljoonaa euroa. Pelkkien revontulien varaan suunnitelmia ei silti rakenneta.

Lähellä ovat Riisitunturin kansallispuisto ja Korouoma, johon Posio toivoo saavansa Suomen seuraavan kansallispuiston. Lisäksi Rukan laskettelukeskukseen on vain tunnin bussimatka ja Rovaniemelle joulupukin luo pääsee parissa tunnissa. Päiväretki onnistuu matkojen puolesta helposti kumpaan vain.

Lisäksi Lapin Rivieraksi kehuttu Livojärvi kirkkaine vesineen on vieressä.

Myös kulttuuria on kävijöille tarjolla. Posion matkailun lippulaivaksi kehuttu Pentik-mäki on se uudistettu tänä vuonna. Muille kuin massoille puolestaan on tarjolla ravintola Tapion valtakunnallista mainetta niittänyt fine dining.

Posiolla on nähty paljon kasvun mahdollisuuksia matkailussa. Toivotaan, että uuden avauksen myötä ne toteutuvat.

Revontulimatkailuun on investoitu muuallakin Koillismaalla kiivaasti viime vuosina. Tuoreimpana valmistui joulusesongiksi Magical Pond -iglukylä Rukajärvelle. 20 iglulle on ollut jo tuoreeltaan kysyntää kansainvälisestikin (s. 2-3).

Iglumajoitusta tarjoavat Kuusamossa myös muun muassa kaksi vuotta sitten rakennetut Iisakki Villagen Olokoto-lasivillat.

Vuosi sitten valmistuivat puolestaan Rukan Salongin Villa Veskanrannan vähän isommat mökit, joissa seinät eivät ole lasia, mutta isot ikkunat on suunniteltu luonnon tarkkailuun. Iglubuumissa on kiinni myös Alakitkan rannalla sijaitseva kelohirsinen Villa Iglu -hotelli.

Tammikuun alussa yö revontulien katselukohteessa maksaa 350 eurosta 680 euroon.

Isot panostukset revontulimatkailuun ovat järkeviä, kunhan kohteissa ja niiden markkinoinnissa on huomioitu tämän hitin jälkeenkin tulevat buumit. Yötön yö ja talven pimeys ovat valtteja, joita edes ilmastonmuutos ei voi uhata. Koillismaalla luonto on lähellä ja iglun ulkopuolella levittäytyvä hiljaisuus kokemisen arvoinen elämys kaikkina vuodenaikoina.

Revontulimarkkinoinnissa kannattaisi ottaa viimein huomioon myös se, että keskitalvi on revontulien näkymiselle melko epävarmaa aikaa. Syys- ja kevätpäivänseisausten aikaan revontulia paitsi leimuaa useammin taivaalla, ne näkee varmemmin selkeiden säiden ansiosta.