Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ruoka on liian arvokasta pois heitettäväksi – kiitos heille, jotka jakavat vanhaksi menevää ruokaa tarvitsijoille

Ruoan merkitystä voi tuskin yliarvioida. Ruoan puute on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen tietyissä osissa maailmaa nälänhätiä, joissa on kuollut suuri määrä ihmisiä. Nälkä on aiheuttanut myös laajoja muuttoliikkeitä paremman elämän toivossa.

Nälkä, köyhyys ja aliravitsemus vaivaavat erityisesti kehitysmaita. Mutta köyhyyttä ja siitä aiheutuvia ongelmia löytyy myös rikkaista länsimaista, vaikka elämmekin täällä huomattavasti paremmassa aineellisessa hyvinvoinnissa.

Ruoka-avusta tulee Suomessa helposti mieleen pitkät ruokajonot muun muassa Helsingissä. Isä ja poika Hursti ovat tehneet ansiokasta ja uraauurtavaa työtä ruoka- ja vaateavun merkeissä. Vastaavanlainen toiminta on laajentunut sieltä ympäri Suomea.

Hyvinvointivaltioissa ruokaa jää yli muun muassa kaupoissa, ruokaloissa ja ravintoloissa, koska viimeistä ennen myyntipäivät täyttyvät tai ruokaa on tehty kävijämäärää nähden liikaa. Aikaisemmin tämä ylijämäruoka jouduttiin heittämään menemään tai ehkä antamaan eläinten ruoaksi.

Viime vuosina tilanne on tältä osin parantunut. Muun muassa Euroopan unioni ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat kampanjoineen ruokahävikin vähentämisen puolesta.

Päivittäistavaraliikkeet ovat ruvenneet myymään viimeisen myyntipäivän saavuttaneita ruokia selvällä alennuksella, mikä on tavoittanut asiakkaita. Lisäksi kaupat antavat viimeiseen päivään mennyttä ruokaa avustusjärjestöille, jotka jakavat sitä edelleen tarvitseville.

Kummatkin toimet ovat erittäin kannatettavia ja hyviä, vaikka toisaalta kauppojen alennukset vähentävät avustusjärjestöille menevää määrää.

Ruoka on itsessään niin arvokasta, että kaikki keinot on käytettävä, että ylijäämäruoka ei menisi hukkaan, vaan sitä voitaisiin hyödyntää ihmisravintona. Myös Koillismaalla täytyy antaa suuri kiitos niille liikkeille ja järjestöille, jotka ovat mukana vanhaksi menevän ruoan jakamisessa sitä tarvitseville.

!Suuri kiitos niille liikkeille ja järjestöille, jotka ovat mukana vanhaksi menevän ruoan jakamisessa sitä tarvitseville.