Kolumni

Pääkirjoitus: Skeittiparkin hankinta on piinallisessa vaiheessa: halua rakentaa on ja rahatkin löytyvät – silti hanke seisoo

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon liikuntahallin takana skeitataan ja skuutataan vanerisessa parkissa (KS 11.7.2019).

Ei ole liioittelua väittää, että kyse on liikuntapaikasta, jota nuoret kaikista aktiivisimmin käyttävät omaehtoiseen liikuntaan. Moni myös kulkee paikalle itse, sillä tähän lajiin ei välttämättä saa samalla lailla vanhempien kuskausapua kuin ohjattuihin treeneihin ja kävijöistä useat ovat vielä liian nuoria ajokortin saamiseen.

Parkki on aktiivisessa käytössä ja pienistä kunnostuksista huolimatta se on eittämättä käyttöikänsä päässä. Kaupungin näkemyksen mukaan skeittiparkki on yhä käyttökelpoinen, mutta kävijöiltä on kuultu myös toisenlaisia lausuntoja.

Koillissanomien haastattelussa yksi parkin käyttäjistä harkitsee harrastuksen lopettamista, jos ei uutta parkkia tule. Muutkin haastatellut käyttäjät odottavat uutta parkkia kovasti.

Odotus on ollut pitkä ja nyt tilanne on piinallisessa vaiheessa: halua rakentamiseen olisi ja rahatkin löytyvät, mutta valituksen vuoksi hanke seisoo.

Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole perikuusamolaisesta tavasta valittaa vähän kaikesta. Valituksen on tehnyt tarjouskilpailun hävinnyt yritys, joka on tehnyt valituksia myös muualla Suomessa.

Aiemman hankintamenettelyn voitti sama yritys, joka on tehnyt puistosuunnitelman, eli helsinkiläinen Concrete Proof (Ramp Jam Oy). Yritys ilmoittaa olevansa Suomen johtava betonisten skeittiparkkien rakentaja. Sen rakentamia puistoja on muun muassa Kajaanissa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Uusi kierros urakoitsijan etsimisessä on määrä aloittaa lähiviikkoina. Jos markkinaoikeus tekee ratkaisunsa elokuun aikana ja urakoitsija saadaan valittua nopeasti, saatetaan skeittiparkki saada rakennettua ennen lumia.

Viime kesä on viimeinen mahdollisuus, sillä sillä kaupunki on saanut skeittiparkin rakentamiseen opetus- ja kulttuuriministeriöltä 70 000 euron avustuksen. Veikkausvoittovaroista jaettu avustus pitää käyttää vuoden 2020 loppuun mennessä.

On hyvä juttu, että Kuusamossa halutaan parantaa liikuntamahdollisuuksissa monipuolisesti.

Skeittiparkki palvelee skeittaajien eli rullalautailijoiden lisäksi BMX- eli temppupyöräilijöitä, skuuttaajia eli temppupotkulautailijoita ja rullaluistelijoita. Nämä lajit ovat mieluista kesäharjoitteluja muun muassa lumilautailijoille.

Siinä missä nykyinen vanerinen parkki mahdollistaa lähinnä lasten liikkumisen, tarjoaa uusi parkki tekemistä myös aikuisille. Skeittaus on tulevaisuuden laji. Ensi vuonna Tokion olympialaisissa kisataan skeittauksessa parkissa ja streetissä.

Ei ole yhtään yllättävää, jos edessä on samanlainen kehitys kuin lumilautailulla: lasten ja lökäpöksyjen lajista saattaa tulla koko kansan innolla seuraamaa urheilua ja skeittaajista laajemmankin joukon fanituksen kohteita.

Vaikka odotus olisi kuinka turhauttavaa, hätiköityjä ratkaisuja ei kannata nyt tehdä. Tärkeintä on, että kun parkki lopulta saadaan, siinä on hyvä skeitata.