Kolumni

Pääkirjoitus: Vain Posio punertaa Koillismaalla – Kuusamolaiset ovat eniten oikealla, kertoo HS:n analyysi

-
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamo on oikeistolaisin ja liberaalein Koillismaan kunnista, kertoo Helsingin Sanomien 2.5. julkaisema analyysi. HS tarkasteli oman vaalikoneensa vastauksista ja eduskuntavaalien tuloksesta tekemänsä analyysin perusteella, miten eri äänestysalueet sijoittuvat asteikolla oikeisto - vasemmisto ja konservatiivi - liberaali.

Kertomansa mukaan Hesari poimi eduskuntaehdokkaiden vastaukset vaalikoneesta ja yhdisti vastaukset annettuihin ääniin. Lehti painotti äänimääriä ja laski, millaisia näkemyksiä äänestäjät tukivat. Jos konservatiivisesti vastanneet ehdokkaat saivat paljon ääniä, alueen laskettiin olevan konservatiivinen.

Oikeisto - vasemmisto ja konservatiivi - liberaali -kantaa muodosteltaessa tutkittiin, miten ehdokkaat vastasivat kahdeksaan eri kysymykseen. Niissä kysyttiin kantoja muun muassa homo- ja lesboparien avioliitto- ja adoptio-oikeuteen, perinteisiin arvoihin politiikassa ja julkisten palvelujen ulkoistamiseen sekä veronkorotuksiin.

Kaikki Koillismaan kunnat ovat analyysin perusteella lähellä arvojen nelikentän keskustaa. Taivalkoskelaiset ja posiolaiset vastaajat ovat kuitenkin nelikentässä hieman enemmän konservatiivisia kuin liberaaleja ja enemmän vasemmalla kuin oikealla.

Kuusamolaiset puolestaan ovat selvästi liberaalimmalla puolella kuin suomalaiset keskimäärin. Lisäksi kuusamolaiset sijoittuvat siihen osaan äänestäjistä, jotka ovat eniten oikealla. Kun verrataan koko Suomen keskiarvoon, Taivalkoskella ollaan enemmän oikealla, kun taas Posio kallistuu enemmän vasemmalle kuin muut.

Kun Kuusamon tuloksia tarkastelee äänestysalueittain, Käylä-Rukajärvi on Kuusamon liberaaleinta seutua, vaikka perinteisesti kaupunkimaisia alueita on pidetty liberaaleina.

Mielenkintoista on, että Taivalkoski on enemmän oikealla, vaikka kunnassa teollisuus on merkittävä työllistäjä. Jos peilaa kuntapolitiikkaan, niin siinä Taivalkoski on selvästi punaisempi. Kunnanhallituksen puheenjohtajuus on SDP:n Heli Hietalalla ja kunnanvaltuustossa puhetta johtaa vasemmistoliiton Osmo Buller.

Kun tarkastellaan äänestysalueittain, Jurmu on Taivalkosken konservatiivisin alue. Muut ovat lähellä kunnan kaikkien vastaajien keskiarvoa.

Mikä puolestaan tekee Posiosta punaisen? Iso vaikuttaja on varmasti kunnan oman ehdokkaan, SDP:n Sari Honkasen, suosio.

Koko Suomen vastaajat ovat hieman enemmän vasemmalle kuin oikealle kallellaan ja hieman enemmän liberaaleja kuin konservatiiveja. Tämä tuskin on kenellekään yllätys. Yllätä ei lie sekään, että kaikista liberaalein äänestysalue löytyy Helsingin Kalliosta. Konservatiivisimmat äänestäjät asuvat Kauhajoen Kainastolla.

Vasemmistolaisin äänestysalue on Joensuun Uimaharju ja oikeistolaisin Huittisten Vampula – sieltä muuten tuli Pölkky Kuusamon lentopallon Naisten mestaruusliigan playoffien puolivälierävastustaja LP Vampula.