Kolumni

Pääkirjoitus: Valitsetko ehdokkaan kaivosten, porojen vai paikallisuuden perusteella? Sunnuntaina valinta on sinun

-
Kuva: Mikko Halvari

Eduskuntavaalien loppukiri on nyt käsillä. Tunnelma alkaa olla jo melko kiihkeä.

Torstaina julkaistiin Ylen puolueiden kannatusgallup näytti hurjia lukuja. Koskaan aiemmin vaalien suurin puolue ei ole saanut alle viidennestä annetuista äänistä, mutta jos gallupin lukemat pitävät, näin voi käydä. Gallupissa suurin puolue SDP sai 19 prosentin kannatuksen.

Sitäkin merkittävämpi juttu on perussuomalaisten nousu. Puolue oli gallupissa toiseksi suurin puolue 16,3 prosentin osuudella.

Kokoomus oli kolmantena 15,9 prosentilla ja keskusta sai 14,5 prosentin kannatuksen. SDP:n jälkeen kolme seuraavaa olivat kasvattaneet kannatustaan edelliskyselystä.

Vihreiden gallupkannatus putosi, mutta olisi 12,2 prosentilla on suurempi kuin edellisvaaleissa.

Politiikkaa seuraaville perussuomalaisten nousu ei ollut yllätys. Koillissanomat ja Kuusamon kaupunki järjestivät viime viikolla kaksi vaalitilaisuutta, joissa olivat paikalla kaikki kuusamolaiset ehdokkaat. Pelkästään jo niissä tilaisuuksissa näkyi, että useissa kysymyksissä perussuomalaiset on selkeästi profiloitunut vaihtoehdoksi muille puolueille.

Näyttää siltä, että heidän ajamansa politiikka puhuttelee isoa osaa äänestäjistä.

Viime lauantain toritapahtumassa esiin nousi kaksi aihetta, joista sekä yleisö että panelistit halusivat keskustella kiivaasti: porotalous ja kaivokset.

Paikallisesti suhtautuminen porojen vapaaseen laidunnusoikeuteen on teema, joka saattaa ratkaista jopa äänestyspäätöksen. Aiheen kiinnostavuudesta kertoo, että kirjoituksia molemmilta kannoilta on myös tämän lehden Lukijalta-palstalla, joka on vaalien kunniaksi levittäytynyt peräti kuusisivuiseksi.

Kaivoslain muutokset puolestaan ovat jossain muodossa kaikkien puolueiden vaaliohjelmissa. Eri puolueiden näkemykset vaihtelevat.

Koillismaalaisittain erityisen mielenkiintoista vaaleissa on, kuinka käy paikkaa lähimpänä kärkkyvien keskustan Ulla Parviaisen ja vihreiden Mika Flöjtin.

Saako koillismaalaisten keskustalaisten pitkä edustus Arkadianmäellä jatkoa? Onko lisäksi tai sen sijaan muun kuin keskustalaisen edustajan vuoro? Yli sata vuotta sitten sellainen on ollut edellisen kerran. Suomalaisen puolueen edustaja Jorma Vaarala valittiin eduskuntaan vuonna 1907 ja istui siellä vuoteen 1917.

Eikä muidenkaan paikallisten ehdokkaiden arvoa käy missään nimessä vähätteleminen. Vaikka läpimenoon vaaditaan iso yllätys, tekevät he tärkeää työtä demokratian hyväksi. Toimivassa yhteiskunnassa on tärkeää, että käydään moniäänistä keskustelua ja äänestäjillä on todella mahdollisuus valita itselleen sopiva ehdokas. Siihen tarvitaan laaja ehdokkaiden joukko.

Haluatko antaa äänesi todennäköiselle läpimenijälle vai yllättäjälle? Äänestätkö Koillismaan puolesta vai oman aatesuuntasi mukaisesti?

Valinta on sinun. Tärkeintä on, että käytät äänioikeuttasi.