Kolumni

Päätoimittajalta: Koillismaan viestiä saa nyt kuuluttaa isosti – Valtava osa itärajaa jäi ilman omaa edustajaa

-
Kuva: Mikko Halvari

Vaikka kyseessä ei ole ensimmäinen kerta historiassa, on silti hyvin valitettavaa, että Koillismaa jäi ilman omaa kansanedustajaa. Ilman edustajaa on yllättävän laaja alue. Tämän lehden sivuilla 2-3 julkaistu kartta Oulun vaalipiirin läpimenijöistä jättää tyhjäksi valtavan osan itärajalla. Vain Suomussalmen Merja Kyllösen (vas.) nuppineula pilkottaa yksin itäisissä kunnissa.

Tällä kolkalla pitää nyt tosissaan tehdä töitä, että alueen ääni kantaa päättäjille asti.

Lohtua paikallisen vaalituloksen tulkintaan tuo se, että vihreiden Mika Flöjt uusi varakansanedustajan paikkansa, kun puolue ei saanut ennakkoarveluista huolimatta toista edustajaa eduskuntaan Oulun vaalipiiristä. Keskustan kannatuksen raju pudotus koko maassa vei puolestaan paikan Ulla Parviaisen lisäksi 17 muultakin kansanedustajalta.

Flöjtissä ja Parviaisessa on mielenkiintoista se, kuinka eri tavoin heidän äänipottinsa kertyivät. Flöjt sai ääniä liki kaikista vaalipiirin kunnista, ja isoimman potin Oulusta – lähes tuplasti sen mitä Kuusamosta.

Ennen vaaleja jotkut paikalliset vihreät tekivät perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa vaalityötä muiden kuin Flöjtin puolesta, ja se toki on demokratiassa sekä sallittua että normaalia. Flöjtin paikallisen äänimäärän perusteella ei voi kuitenkaan sanoa, etteikö häntä olisi tuettu paikallisesti. Vain satakunta ääntä meni muille puolueen ehdokkaille.

Edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna vihreiden kannatus nousi Kuusamossa reilut 2 prosenttia ollen noin 11 prosenttia. Se on linjassa aiempien vaalien kanssa, joten puolueen kannatus paikkakunnalla näyttää olevan tätä suuruusluokkaa.

Parviainen puolestaan sai kolme neljäsosaa äänistään kotipaikkakunnaltaan ja muista vain rippeitä. Taivalkoskelta ja Oulusta hän sai satoja ääniä.

Taivalkosken äänikuningas oli keskustan Vesa Riekki. Eduskunnasta väistyvä Niilo Keränen testamenttasi ääniään kummallekin. Lapin vaalipiirin puolella Posion ääniharava Eeva-Maria Maijala putosi eduskunnasta.

Suurin huomio on kuitenkin laitettava siihen, kuinka rajusti äänestysaktiivisuus Koillismaalla putosi. Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli kolmessa kunnassa 65:n paremmalla puolen. Nyt jäätiin noin 60 prosenttiin, ja Posiolla peräti vajaaseen 58 prosenttiin.

Todella moni viime vaaleissa äänestänyt jäi kotiin. Kun kyse on vahvasti keskustalaisista alueista, ei voi olla ajattelematta, että pettymys hallituksen tekemään politiikkaan näytettiin jäämällä kotiin.

Keskusta sai Kuusamossa tasan puolet annetuista äänistä. Kahdessa taajaman vaalipiirissä ääniosuus oli alle puolet. Taivalkoskella keskusta putosi vielä rajummin, lähes 20 prosenttiyksikköä päätyen 42 prosenttiin ja Posiollakin yli kymmenen prosenttiyksikköä 54 prosenttiin.

Keskusta on hallinnut seutukuntaa viime vuosikymmenet. Tulevat vaalit näyttävät, oliko kyse kertapudotuksesta vai pysyvämmästä muutoksesta voimasuhteissa.