PaKan G-jun­nut ava­si­vat kiek­ko­kau­ten­sa Ke­mi­jär­vel­lä – päivään mahtui lois­ta­via on­nis­tu­mi­sia ja pe­laa­mi­sen iloa

PaKan F1-junnut Kemijärven turnausjäällä. PaKan kiekkoperheen nuorimmaiset eli G-junnut joukkuepotretissa Kemijärvellä.
PaKan F1-junnut Kemijärven turnausjäällä.
PaKan F1-junnut Kemijärven turnausjäällä.
Kuva: Sanna Loukusa

Kuusamon Pallo-Karhujen jääkiekkojunioreiden nuorimmat eli G-, F2- ja F1-joukkueet matkasivat viime sunnuntaina Kemijärven Wirta-areenalle Koillismaan Osuuskaupan sponsoroiman OK-liigan turnaukseen. Peleissä olivat mukana Kuusamon Pallo-Karhujen lisäksi isäntäjoukkue Kemijärven Kiekko sekä Posion Pyrintö ja Sallan Palloseura. Kiekko tiputettiin jäähän jo aamuyhdeksältä, kun jäälle hyppäsi nuorin, eli vuonna 2011 tai myöhemmin syntynyt G-ikäluokka.

Sunnuntaiaamuna kuuden maissa Kuusamosta kohti Kemijärveä suunnanneeseen G-junnujen bussiin nousi kaikkiaan parikymmentä reipasta poikaa ja tyttöä, sekä joukko heidän läheisiään mukaan kannustamaan innokkaita pelureita. Jännitystä oli ilmassa, sillä turnaus ja pelit olivat monelle paitsi kauden, niin myös koko kiekkouran ensimmäiset.

– G-junnujoukkue on kasvanut syksyn mittaan n. 20 pelaajan kokoiseksi ryhmäksi ja turnaukseen lähdettiinkin kahdella tasaisen vahvalla joukkueella, sinisillä ja valkoisilla. Joukkueiden nimet tulivat pelipaitojen värin mukaan, kertoo G-junioreita valmentava Topi Kemppainen ja jatkaa, että molemmille joukkueille kertyi päivän mittaan viisi peliä, jotka sisälsivät kaikkea sitä, mitä urheilun ja liikunnan tuleekin lapsille tarjota.

– Huikeita harhautuksia, maaleja, törmäyksiä, kaatumisia ja vauhdikkaita tilanteita. Niin voittoja kuin tappioitakin, iloa sekä turvallisia pettymyksiä. Taustajoukot ja läheiset kannustivat ja ohjasivat parhaansa mukaan, sekä oppivat myös itse esim. turnausjärjestelyistä keväistä kotiturnausta silmällä pitäen, Kemppainen luettelee.

– Paluumatkalle lähti ryhmä iloisia lapsia, jotka olivat selvästi päivän mittaan myös tutustuneet toisiinsa entistä paremmin. Aamun ujous oli karissut ja niinpä ruokailuun ja bussinpenkille mentiinkin pelikaverin viereen. Hieno reissu, summaa Kemppainen ja toivottaa edelleen myös uudet pelaajat tervetulleiksi mukaan G-junnujen iloiseen ryhmään.

PaKan F2-ikäluokka (v. 2010 syntyneet) lähti turnaukseen hieman vajaamiehisenä, joukkueen maalinsylkijä Jaro Laiholan ollessa kotona kuumeen kourissa. Ensimmäinen ottelu KeKi keltaista vastaan alkoi PaKan osalta hyvin hitaissa ja tunnustelevissa merkeissä, ja vastustaja karkasi hyvin varhaisessa vaiheessa jo 5-1 johtoon. Pentunallet löysivät kuitenkin viimeisen kymmenminuuttisen aikana hyvän kirivaihteen, ja saivat kavennettua tilanteen jo lukemiin 5-3.

– Innokas hyökkääminen kostautui lopulta ja ensimmäisestä ottelusta takkiin 7-3 tappio. Tuloksesta huolimatta ottelussa oli paljon hyvääkin ja joukkueen tuorein vahvistus Taivalkoskelta, Milo Nevanperä, pääsi myös tekemään kiekkouransa ensimmäisen maalin, mainitsee joukkueen vastuuvalmentaja Markku Aikio.

– Toinen ottelu SaPSia vastaan olikin sitten sallalaisten selkeää näytöstä, ja pentunallet jäivät vastaantulijoiksi osittain ikäluokkaa vanhemmista pelaajista koostunutta SaPSia vastaan. Päivän viimeinen ottelu KeKin mustaa joukkuetta vastaan oli vauhdikas ja tiukka ottelu alusta loppuun saakka. Tiukan väännön jälkeen kemijärveläiset onnistuivat kuitenkin kairaamaan itselleen voiton lukemin 4-2, kertaa Aikio turnauspäivän tapahtumia.

– Tappioista huolimatta, päivään mahtui loistavia onnistumisia ja pelaamisen iloa, Aikio kiteyttää ja toivottaa joukkueineen kaikille rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta.

PaKan F1 -joukkue (s. 2009) pelasi turnauksessa kahden peliryhmän voimin, ja päivän teemana peleissä oli OK-liigan hengen mukaisesti pelaamisen ilo, joukkueena toimiminen jäällä - ja yhteistyöllä ne maalitkin tehdään!

– Jääkiekon syvin juju alkaa olla pojilla aika hyvin hanskassa. Erään pelaajan sanoin: "Hei, me on oikeasti opittu syöttelemään!" Peleissä nähtiinkin kentällä vikkelää liikettä, upeaa pelinrakennusta, sisukasta vääntöä, vahvaa hyökkäyspelaamista, uhrautuvaa puolustusta ja mahtavia torjuntoja. Sinnikäs ja taisteleva porukka, kehuu joukkueenjohtaja Sanna Loukusa.

– Turnauspäivä ja vuoden 2018 viimeinen peli kruunattiin PaKa sinisen ja PaKa valkoisen keskinäisessä iloittelussa. Pian koittavan lyhyen loman sekä kinkku- ja suklaatankkauksen jälkeen joukkue jatkaa treeniä ja suuntaa katseet kohti kevään turnauksia, toteaa vastuuvalmentaja Jussi Loukusa ja kiittää koko F1-tiimin puolesta kannustajia, yhteistyökumppaneita ja vanhempia, ja toivottaa hauskaa joulua.

Sunnuntaina pelivuorossa olivat myös E1-juniorit, joiden syyskauden viimeinen turnaus pelattiin Sodankylässä. Vastaan luistelivat Kemijärven Kiekko sekä Sodankylän Palloseura, jotka molemmat janosivat revanssia aiemmista otteluista.

– Ensimmäisessä ottelussa Kekiä vastaan luistin liikkui tehokkaasti ja maalipaikat hyödynnettiin hyvällä prosentilla. Ottelu päättyi selvin lukemin Pakan 7-0 -voittoon. Toinen peli SoPaa vastaan oli ensimmäisessä erässä jo hieman tiukempi erän päättyessä 1-0 vastustajalle. Toiseen erään saimme kuitenkin kirin päälle, ja lopputulos 2-5 siivitti joukkueen makeaan voittoon, kertoo joukkueenjohtaja Laura Takkula, jolla mukavasti sujuneiden pelien lisäksi on muitakin ilonaiheita.

– Joukkueeseen on liittynyt kolme uutta pelaajaa ja yhteistreenit alkavat tuottaa tulosta. Ennen joulua käydään vielä pari kertaa jäällä, ennen kuin rauhoitutaan muutamaksi päiväksi kinkun syöntiin. Joulutauko ei kestä kuitenkaan pitkään, kun pelit jatkuvat jo 6.1. Kuusamossa, Takkula toteaa.

Jääkiekon juniorisarjat hiljenevät joulutauolle, ja jatkuvat vuodenvaihteen jälkeen loppiaisviikonloppuna. Jääkiekon ystävien kannattaa kuitenkin suunnistaa Kuusamon jäähalliin tulevana lauantaina 22.12, kun hallissa pelataan harrastekiekkoturnaus Kinkku Cup 2018. Turnaukseen osallistuu kahdeksan Kuusamosta ja lähialueilta tulevaa harrastekiekkojoukkuetta, ja alkulohko-ottelut käynnistyvät la-aamuna klo 9.00. Pudotuspelit pelataan alkaen klo 16.30, ja loppuottelu klo 18.00.