Pal­lo-Kar­hu­jen edus­tus­jouk­kue lähtee lauan­tai­na kohti tun­te­ma­ton­ta: kes­ki-ikä on 23 vuotta – pomp­pii­ko kiekko?

Viisi edustusjoukkueen pelaajaa harjoittelee tänä syksynä aloittaneessa nuorten jääkiekko-akatemiassa.
Viisi edustusjoukkueen pelaajaa harjoittelee tänä syksynä aloittaneessa nuorten jääkiekko-akatemiassa.
Kuva: Jani Väisänen

Kuusamon Pallo-Karhujen edustusjoukkueella ei ole tällä kaudella kunnianhimoista tavoitetta kamppailla kärkipaikoista kolmosdivarissa. Vaikka menestys olisi mukavaa, kertoo manageri Raimo Lohilahti, että kohti tuntematonta mennään ja edustusjoukkueen rakentaminen on lähivuosien tähtäimessä. Edustusjoukkueen keski-ikä on vasta 23 vuotta.

– Edustusjoukkueelle tämä vuosi on puhtaasti kasvatuksellinen. Nämä Oulun aluejoukkueet ovat kovia. Meillä on nuori joukkue, jota kasvatetaan.

Päävalmentaja Mikko Haataja kertoo, että joukkue on harjoitellut motivoituneesti toukokuusta alkaen. Kesätauko toki pidettiin.

– Jääharjoitukset ovat jääneet kuitenkin aivan minimiin, joten aluksi kiekko pomppii vastustajaa enemmän. Muilla on kuukauden etumatka jäällä, Haataja kuvailee.

"Muilla on kuukauden etumatka jäällä.

Edustusjoukkueen tarkoitus ei kuitenkaan ole jäädä kymmenen joukkueen listalla ihan viimeisille sijoille.

– Meillä on haaveena kaheksan sakkiin pääsy näin alkuun, Lohilahti kertoo.

Jäätreeneissä harrastajat ovat kulkeneet Posiolla ja vieraspelejä on kaikilla PaKan joukkueilla puolentoista kuukauden ajan.

Reijo Jokinen (oik.) vetää akatemian liikkuvuustreenejä Kuusamon liikuntahallilla.
Reijo Jokinen (oik.) vetää akatemian liikkuvuustreenejä Kuusamon liikuntahallilla.
Kuva: Jani Väisänen

Lauantaina edustusjoukkue aloittaa kauden Oulussa. Ensimmäisenä vastassa on mestis- ja suomisarjauransa lopettaneista 35-vuotiaista miehistä koottu Kise, joten voima- ja kokemuseroa on luvassa.

– Siellä on kolme joukkuetta ja neljä peliä pelataan. Posiolle on siirretty 5-6 peliä, mutta muuten kuljetaan aluksi kaikilla joukkueilla vieraspelejä, Lohilahti kertoo.

Kuusamolaisyleisöä lämmitellään oman hallin valmistumiseen saakka.

– Facebookiin tulee ihan omat sivut jääkiekosta ja varmaan raportoidaan sanomalehteenkin kaikkien joukkueiden vieraspeleistä, että ihmiset tietävät missä mennään.

Toisina viikonloppuina joukkueet pelaavat kaksikin peliä vieraissa, kun kotipeli pelataan siinä samalla.

– Marraskuussa on viikonloput täyttä hallissa joulukuulle, kun puretaan sitä kotipeliruuhkaa.

3. päivä marraskuuta alkavat kaikkien joukkueiden kotipelit pyöriä omassa hallissa. Sen jälkeen puretaan kotipelisumaa ja jouluun asti on joka viikonloppu pelejä 3-4 kappaletta, kertoo Lohilahti.

– Meillä on hieno halli tulossa, saadaan hyvät kahviot ja 500 kuppipenkkiä ovat saaneet hauskat värit.

Mukaan jääkiekkotoimintaan toivotetaan kaikki tervetulleeksi.

– Kynnys pidetään todella matalalla, kun mukaan toivotaan erityisesti nuoria käyttäjiä kiekko- ja luistelukoulusta alkaen.

Jääkiekko-akatemia

Kuusamossa aloitti tänä syksynä Pallo-Karhujen ja oppilaitosten yhteinen jääkiekkoakatemia ja mukaan on saatu myös vahvistuksia Kostamuksesta. Aleksei Ozerov ja Egor Kurta saapuivat juuri Kuusamoon. He asuvat ammattiopiston asuntolassa ja käyvät kielikurssia. Lisäksi akatemiassa aloitti Suomessa jo pidempään asunut Savelii Umnov, joka puhuu jo hyvää suomea.

– Asuin neljä vuotta Suomussalmella ja sitten kolme Kuopiossa, nuori kiekkoilija Umnov kertoo.

Umnovilla on kokemusta myös Kalpan akatemiasta, jossa hän myöntää olevan vähän suuremmat puitteet, kuin tuoreessa Kuusamon jääkiekon nuorisojärjestelmässä.

Kostamuksen Tigers -joukkueessa yhdessäkin pelanneet nuoret pelaavat tänä talvena Pallo-Karhujen B-junioreissa.

– Kuusamo on mukava ja kaunis kaupunki, sanoo Ozerov.

Aleksei Ozerov, Savelii Umnov ja Egor Kurta ovat Kuusamon kiekkoakatemian oppilaat Kostamuksesta. He muuttivat juuri Kuusamoon. Savelii on asunut neljä vuotta Suomussalmella ja kolme Kuopiossa. Ozerov ja Kurta käyvät kielikurssia.
Aleksei Ozerov, Savelii Umnov ja Egor Kurta ovat Kuusamon kiekkoakatemian oppilaat Kostamuksesta. He muuttivat juuri Kuusamoon. Savelii on asunut neljä vuotta Suomussalmella ja kolme Kuopiossa. Ozerov ja Kurta käyvät kielikurssia.
Kuva: Jani Väisänen

– Kaverit myöntävät, että välillä voi olla vähän ikävä kotiin, mutta he käyvät Kostamuksessa melkein joka viikonloppu – vanhemmat hakevat, kääntää Umnov.

Akatemiassa on yhteensä on 18 nuorta. Viisi heistä pelaa edustusjoukkueen ryhmityksessä ja loput B-junioreissa. Pallo-Karhujen edustusjoukkueen ongelmana manageri Raimo Lohilahti on vuosia pitänyt sitä, että 14-15 vuotiaista innokkaimpia B-junioreita lähtee muihin kaupunkeihin pelaamaan ja opiskelemaan. Akatemia tarjoaa mahdollisuuksia treenata koti-Kuusamossa.

– Meiltä on lähtenyt paljon nuoria esimerkiksi Rovaniemelle urheiluopistoon ja Kajaaniin urheiluakatemiaan. Nyt meillä on oma akatemia ja näin esimerkiksi Ohtosen Jere palasi Kajaanista paluumuuttajana Kuusamoon, kertoo Lohilahti.

Pitkällä tähtäimellä akatemian odotetaan tarjoavan jatkuvuutta Pallo-Karhujen edustusjoukkueelle.

Akatemian treenejä vetävä Reijo Jokinen vahvistaa, että akatemiasta on lupa odottaa voimaa edustusjoukkueelle vuosien kuluessa.

– Välttämättähän mestis ei ole Pallo-Karhujen tähtäimessä vielä vuosien varrellakaan, mutta näille nuorille ei ole kattoa sille, missä he vielä kerran voivat pelata.

Joukkueen uusi junioripäällikkö Ari Ohtamaa Nivalasta aloitti työnsä Kuusamossa maanantaina.

Pallo-Karhujen edustusjoukkue 2018

Maalivahdit: Karjalainen Antti, Korpela Joni, Koramo Jeremias, Puustinen Christian

Puolustajat: Laihola Jesse, Mustonen Marko, Polo Janne, Revonmäki Joni, Ruokamo Eetu, Ruokamo Valtteri, Virranniemi Matias

Hyökkääjät: Haataja Valtteri, Korva Valtteri, Leinonen Henri, Lohilahti Aleksi, Lohilahti Johannes, Murtovaara Ville, Määttä Markus, Ohtonen Jere, Ollila Lari-Pekka, Säkkinen Jani, Tiainen Ville

Päävalmentaja: Mikko Haataja

Valmentaja: Tero Tarvainen

Manageri: Raimo Lohilahti

Joukkueenjohtajat: Henri Määttä, Heikki Rivinen

Huoltajat: Jarno Määttä, Jari Karjalainen, Jukka Revonmäki