
Kuluttajia ohjataan sähköisen laskutuksen valintaan hivuttamalla paperisen laskun lähettämisestä perittävää hintaa hiljalleen ylöspäin. Lisämaksu on tuttu muun muassa paperisissa puhelunlaskuissa.
Maksupalvelulain mukaan ” joissain tilanteissa kuluttajalta voidaan periä maksuvälineen tai maksutavan käyttämisestä lisämaksua. Maksun on kuitenkin oltava asianmukainen, eikä se saa ylittää maksunsaajalle aiheutuvia tosiasiallisia kustannuksia”.
Puhelinoperaattoreista DNA, Elisa ja Telia perivät paperilaskusta 3,90 euron lisämaksun. Moi velottaa liittymämaksut automaattisesti asiakkaan maksukortilta. 20–30 prosenttia puhelinlaskuista tilataan vielä paperisina.
Ryhmäpäällikkö Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta tähdentää, että kuluttajalle pitää olla tarjolla erilaisia maksutapoja. Laissa todetun asianmukaisen maksun ylärajaa ei ole määritelty.
– Saamme säännöllisesti yhteydenottoja kuluttajilta, joiden mielestä paperilaskusta perittävä lisä on liian suuri. Asian voi viedä kuluttajariitalautakunnan punnittavaksi. Myös kuluttaja-asiamies voi arvioida tarvetta saada suurta kuluttajajoukkoa koskevia ratkaisuja neuvotteluin tai tuomioistuimen kautta.
Sähkönjakeluyhtiöt eivät energiatehokkuusdirektiivin mukaan saa periä paperisen sähkölaskun lähettämisestä lisämaksua. Käräjiä on kuitenkin käyty EU-tuomioistuinta myöten siitä, saako sähköyhtiö antaa alennusta asiakkaalle, joka valitsee sähköisen laskun. Energiavirastosta kerrotaan, että alennuksen saa antaa.
Paperilaskun lähettämisestä eivät peri lisämaksua myöskään ainakaan suurimmat vakuutusyhtiöt.
Sähköiseen laskuun siirtymistä perustellaan muun muassa ekologisuudella: sähköisen laskun hiilijalanjäljen lasketaan olevan noin kolmannes paperilaskun hiilijalanjäljestä. Postimaksut ovat nousseet, ja kirjeiden toimituksissa on ollut viiveitä. Paperilaskun lähettämiseen liittyy useita suoria ja epäsuoria kustannuksia.
Tänä vuonna voimaan tulleen verkkolaskulain mukaan yrityksellä on oikeus jättää lasku maksamatta, jos laskuttava yritys ei lähetä laskua sähköisessä muodossa. Viime huhtikuusta lähtien Suomen valtiokin on ottanut vastaan vain sähköisiä laskuja.