Juuri nyt: Ui­ma­nie­men­tien re­mon­tis­sa Po­siol­la pal­jas­tui iso öl­jy­va­hin­ko – ”Saas­tu­nut­ta maa-ai­nes­ta olemme pois­ta­neet ja ajaneet 20 kuor­ma-au­ton la­val­lis­ta pi­laan­tu­nei­den maa-ai­nes­ten kä­sit­te­ly­lai­tok­seen Kemiin”

Viikon kysymys: Onko vapetus eli säh­kö­tu­pa­koin­ti tuttu ilmiö? – Kerro ko­ke­muk­sis­ta­si viikon ky­sy­myk­seen

Toimittajalta: Mitä yh­teis­tä on Kuu­sa­mon Pal­lo-Kar­huil­la ja Man­ches­ter Ci­tyl­lä?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Pappila myy­dään, ehkä lei­ri­kes­kus­kin, mutta miten käy kirkon? – leik­ku­ri käy Tai­val­kos­ken seu­ra­kun­nas­sa

Taivalkosken seurakunnan pappilan ja varsinkin sen tontin myyminen lämmittää hetken, mutta seurakunnan taloustilanne on vuosi vuodelta hyytävämpi.
Taivalkosken seurakunnan pappilan ja varsinkin sen tontin myyminen lämmittää hetken, mutta seurakunnan taloustilanne on vuosi vuodelta hyytävämpi.
Kuva: Risto Pikkupeura

Taivalkosken seurakunnassa etsitään parhaillaan kiivaasti keinoja leikata menoja. Pappila tulee myyntiin toukokuussa ja syksyllä päätetään mitä nyt koottavasta leikkauslistasta toteutetaan. Listalle on ehdolla leirikeskuksen myyminen, henkilöstön vähentäminen, kirkollisveron nostaminen, hautausmaksujen korottaminen, kirkonkirjojen hoidon siirtäminen keskusrekisterille ja niin edelleen.

Seurakunnan talous ajautui karikon reunalle sen jälkeen, kun kirkkohallitus teki alkuvuodesta päätöksen verotulojen täydennysten leikkauksista. Taivalkosken seurakunnalta jää saamatta tasausta noin 50 000 euroa.

Rakenteellisia säästöjä on haettava kaikista mahdollisista asioista, sanoo lääninrovasti, Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen.

– Pidemmällä tähtäimellä 50 000 euron säästöjen hakeminen ei riitä. Täydennysavustuksesta riippumatta verotulo jatkaa laskemista, kun väki vähenee noin sadalla henkilöllä vuodessa.

Pappilan myymisestä on tehty jo päätös, mutta nyt mietitään onko Taivalkosken seurakunnalla varaa pitää yllä leirikeskusta, jonka nettomenot ovat 50 000-60 000 euroa vuodessa.

– Ja johon tarvitaan lähivuosina isoperuskorjaus, sanoo Törmänen.

Remonttirahoja tarvittaisiin muuallakin.

– Tulevina vuosina kirkkoon on tehtävä satojen tuhansien eurojen remontti: maalaaminen, valaistus, lämmityksen uusiminen ja niin edelleen. Kirkko on seurakunnan ykkösrakennus. Se on pidettävä kunnossa.

Seurakunnan metsissä ei ole mistä ottaa.

– Metsät on hakattu kymmenisen vuotta sitten. Sillä rahoitettiin seurakuntatalon remontti.

Oulun hiippakunnan hiippakuntavaltuusto on jättänyt kirkkohallituksen täysistunnolle lausuman verotäydennysten vaikutuksista. Esimerkki seurakuntana lausumassa on Taivalkoski: seurakunnassa tämä on merkinnyt 7-8 prosentin pudotusta vuosibudjetissa ja henkilöstön osalta vähennys tarkoittaisi 20 prosentin leikkausta henkilöstömäärästä.

Kymmenestä työntekijästä se tarkoittaisi kahta.

– Jäsenten vähenemisen täytyy näkyä myös henkilöstön määrässä. Väki vähenee, mutta myös vanhenee, jolloin veronmaksukyky laskee vääjäämättä.

Taivalkosken seurakunnassa on noin 3 600 jäsentä.

Miten vähällä seurakunta pysyy hengissä? Törmäsen mukaan vireä toiminta, historia ja identiteetti puoltavat seurakunnan itsenäisyyttä pitkälle tulevaisuuteen.

– Tilanne on ristiriitainen. Talous tiukkenee, väki vähenee, mutta toiminnallisesti ja kokoonsa nähden Taivalkosken seurakunta on hyvin vireä. Tulevaisuudessa yhä enemmän vastuuta siirtyy seurakuntalaisille, käytännössä vapaaehtoistyölle.

Päätöksiä säästötoimenpiteistä tehdään loka-marraskuussa. Toukokuussa ratkeaa saako Taivalkoski tänä vuonna harkinnanvaraista avustusta ja minkä verran. Avustusta voi saada vain kolmena vuonna.

”Tulevaisuudessa yhä enemmän vastuuta siirtyy seurakuntalaisille, käytännössä vapaaehtoistyölle.