Pap­pis­äi­ti elää ruuh­ka­vuo­sien­sa le­vol­li­sin­ta aikaa – "Nel­jän­nel­lä ker­ral­la ei vauvan syn­ty­män takia tar­vit­se höt­kyil­lä"

Posion kirkkoherran tehtävistä äitiysvapaalla oleva Leena Pudas odottaa levollisin mielin kohta alkavaa vauva-aikaa.
Posion kirkkoherran tehtävistä äitiysvapaalla oleva Leena Pudas odottaa levollisin mielin kohta alkavaa vauva-aikaa.
Kuva: Mikko halvari

Sissi-koira jaksaa riemuita, kun joku tulee ja se jaksaa köllötellä vieressä, jos joku sairastaa. Sissi on tärkeä ja ihana perheenjäsen, sanoo Leena Pudas.

– Pieni koira, joka luulee itsestään paljon. Sitä on huvittavakin seurata, kun se on niin tohkeissaan ja sen elämä on niin dramaattista, rakastava emäntä sanoo.

Siinä se tämän perheen dramatiikka sitten onkin. Leena Pudas odottaa levollisin mielin perheen neljännen lapsen syntymää. Laskettuaika on on lähiaikoina. Koko perhe on innoissaan. Talossa on ollut vauva viimeksi 8 vuotta sitten.

Odotettu yllätys, sanoo 40 vuotta täyttävä Leena Pudas.

– Nyt on varma ja rento olo. Vauvan syntymän takia ei tarvitse hötkyillä. Neljännellä kerralla sitä suurin piirtein jo tietää miten vauvat toimii ja ettei kaikkia vempaimia tarvitse olla kotona valmiina, kun vauva syntyy.

 Äitiysvapaalla oleva Posion kirkkoherra asuu Kuusamossa.

– Synnytysmatka vaan huolettaa. 230 kilsaa Ouluun on varmasti kaikkien äitien huoli, Leena Pudas toteaa ihan rauhallisesti.

”Pappeus kulkee luissa ja ytimissä.

Lapsen syntymä tuo ruuhkavuosiaan elävän pappisäidin elämään tauon työstä.

– Työajat vaikuttavat perheen elämään ja muokkaavat arkea, kun äiti on pappi. Nyt nautin siitä, että saan keskittyä perheeseen.

Mutta pappi on pappi äitiysvapaallakin.

– Pappeus kulkee luissa ja ytimissä. En voi olla seuraamatta kirkkoa koskevia ajankohtaisia asioita. Kirkko on monenlaisten muutosten edessä.

Väki vähenee, verotulot pienenevät.

– Se pakottaa miettimään miten pystymme tulevaisuudessakin kohtaamaan ihmiset ilossa ja surussa, kulkemaan rinnalla sanoma mukanamme.

Kuolion kylän Särkelään maanviljelijäperheeseen syntyneestä Leena Väisäsestä tuli pappi Kuusamon seurakunnan nuorisotyön ansiosta.

– Rippikoulun jälkeen innostuin isoskoulutuksesta. Se vaihe vei huomaamatta mukaan seurakuntatyöhön ja kohti pappeutta. Kuusamon seurakunnan nuorisotyö oli hyvää; tuntui turvalliselta ja hyvältä ja se imi mukaansa.

Jukka Helle, Taina Manninen, Janne Aalto, Tom Broberg, Markku ja Soile Autio, Hilkka Heikkinen ja niin edelleen. Leena Pudas muistaa heitä, jotka vaikuttivat siihen, että hän seurasi kutsumustaan.

– Karvosen Raimo oli myös tärkeä innoittaja. Hänen intonsa ja perehtyneisyys messuun tekivät vaikutuksen.

Leena Pudas on piakkoin seurakuntalaisen roolissa, kun vauva kastetaan.

– En ole halunnut itse kastaa omaa lastani, koska haluan kokea sen tilanteen äitinä. Kaste on herkistävä ja tärkeä juhla.

Nimeä ja tarjoilua on jo mietitty.

– Toivon, että kastekeskustelusta pappi kerää meidän perheen näköisiä juttuja ja tuo tilaisuudessa esille meille tärkeitä asioita: sen miten odotettu tämä lapsi on, mistä nimi tulee ja miten innostunut ja odottava tunnelma perheessä on ollut uuden vauvan syntymän johdosta.

Leena Pudas sanoo olevansa kotikeskeinen ihminen. Se on helppo uskoa.

– Elämme normilapsiperheen normiarkea: syödään yhdessä ja ollaan yhdessä kotona. Mies tekee pihatöitä ja minä puuhailen keittiössä, käydään saunassa, syödään iltapalaa, lapset tekee läksyjä. Pappisperheen elämä on tavallista lapsiperheen elämää ihan riitoineen kaikkineen, hyvine ja huonoine päivineen.

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Koillissanomissa 7.10.2017

 

Pappisäiti

Leena Pudas os. Väisänen syntyi maanviljelijäperheeseen Kuolion Särkelään 7.10.1977.

Kävi koulua Visalassa ja Nilolla, kirjoitti Kuusamon lukiosta ylioppilaaksi 1996.

Opiskeli teologiksi Helsingin yliopistossa.

Pappisvihkimys Oulussa 2006.

Kuusamossa seurakuntapastorina ja kappalaisena 2006-2011.

Posion kirkkoherraksi 2012.

Äitiysvapaalla..

Asuu Kuusamossa Saapungin kylässä.

Aviomies Marko Pudas, Kuusamon seurakunnan talousjohtaja.

Lapset: Juho 13 v, Taija 12 v, Jimi 8 v.

Perheeseen syntyy vauva lähiaikoina.

Koira: Coton de tuléar Sissi 2 v