Kolumni

Pekka Virtasen kolumni: Jos vuokraushalukkuus ei ole kannanotto kaivostoiminnan puolesta, motiivina täytynee olla raha

Maanantaina 6.5. valtuuston kokouksen jälkeen toimittaja Jani Väisänen soitti tarkistaakseen, että oli ymmärtänyt oikein pitämäni vihreiden ryhmäpuheenvuoron. Jouduin korjaamaan, että olin puhunut maanvuokrauksesta enkä muokkauksesta kuten Väisänen luuli. Tiistaiaamuna sain kuitenkin sivulta kolme lukea kertoneeni maanmuokkauksesta, mikä voisi viitata kiistelyyn metsien uudistamisen menetelmistä. Vieno piipitykseni, jota Väisänen on yläkouluaikoinaan kuunnellut pari kolme tuntia viikossa, ei näytä välittyneen puhelimen kautta.

Tarkoitin siis yhdyskuntatekniikan lautakunnan härkäpäistä pakkomiellettä vuokrata maata valituksenalaiselta kaivoskieltoalueelta. Ensimmäinen päätöshän meni jääviyden takia nurin, mutta toisellakin yrityksellä vuokraushaluiset voittivat äänin 11 – 3. Kenekään pääkuoren sisälle ei voi nähdä ja olla ehdottoman varma asioiden syy-yhteydestä toisiinsa. Jos vuokraushalukkuus ei todellakaan ole kannanotto kaivostoiminnan puolesta, motiivina täytynee olla raha. Onko kolmen tonnin vuosivuokra kaupungille elintärkeä?

Taloudellinen tilanteemme taitaa olla huonompi kuin miltä tilinpäätöksen mukaan näyttikään. Latitude on ilmoittanut tarvitsevansa maan poran terien säilyttämiseen. Pätkät, joita terään lisätään reiän syventyessä ovat ilmeisesti aika pitkiä, kun taltiointiin tarvitaan 4 hehtaaria maata alueelta, jota valtusto onhalunnut kieltää kaivostoiminnan äänin39 – 4. Taloustutkimuksen gallupissa vahva enemmistö vastusti hanketta. Yhtiön mukaan kaivoksen tulon ehtona on sosiaalinen tilaus. Saatujen lukujen valossa täällä näyttäisi pareminkin olevan tilaus ajaa Latitude Kuusamosta vähemmän sosiaalisesti helvetin kuuseen. Lautakunta, jonka 15 jäsenestä 10 on valtuutettuja, näyttää yhtiötä kyllä nuoleskelevan.

Viime aikojen kiristyneessä ilmapiirissä talouselämä on ottanut tavakseen puolustella ympäristön kannalta kyseenalaisia hankkeita sosiaalisin tai jopa ympäristöperustein. Kaivosyhtiöt vuodattelevat krokotiilin kyyneleitä Kongon kobolttikaivosten lapsityöläisten puolesta ja kasvavat hakkuut ja metsäteolisuus osataan selittää lmastoteoksi valisemalla sopiva aikajänne ja uohtamalla eräitä keskeisiä asioita kuten turpeen paljon luultua mittavampi hajoaminen ojitus-ja muokkausalueilla. Ilmastonmuutosta voidaan myös yrittää käyttää tekosyynä pyrkimyksille vesittää jo saavutettuja tuloksia alkuperäisluonnon ja maiseman suojelun alueilla. Kongon lapset pitäisi toki saada kaivoksista pois, mutta sitä ennen on tiedettävä, mistä he sitten leipänsä hankkivat. Onko Latitudella tähän rahaa varattuna? Muuten lasten tulevaisuus voi olla esim. ihmiskaupan uhreina maassa, jossa ei ole minkäänlaista sosiaalista turvaverkkoa.

Vuokrausasia synnytti polemiikkia, jossa lääkkeeksi kiistoihin tarjottiin huumoria, mutta se taitaa vähän itse kullakin kukkia tai kuihtua riippuen siitä, etenevätkö asiat toivottuun vai vastenmieliseen suuntaan. Vaaleissa tuli kuusamolaisehdokkaille turpiin. Ihannetulos olisi ollut, jos vihreitä olisi mennyt läpi vaalipiiristämme kaksi ja myös Ulla olisi pysynyt eduskunnassa. Vaikea tietää, olisiko tähän voiu päästä, jos myyrät eivät olisi mellastelleet paitsi puutarhoissa myös puolueissa ennekuulumattomalla tavalla hyökkäillen omaa ehdokasta vastaan tikulla kaivetuin tai suorastaan valheellisin perustein.