Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kolumni
Tilaajille

Pekka Vir­ta­sen vie­ras­ko­lum­ni: Mi­ni­ydin­voi­ma­lat ovat sa­man­lais­ta hä­mäys­tä kuin ke­vyt­sa­vuk­keet – onneksi ener­gia­puo­lel­la on po­si­tii­vi­sia­kin uutisia Sa­ta­kun­nan alueel­ta

Ukrainan sodan sotkiessa läntisemmän Euroopan energiakuvioita Suomessa on tartuttu Olkiluoto kolmoseksi nimettyyn oljenkorteen. Nimen voisi luulla viittaavan kookkaiden heinäkasvien kuten yhteen aikaan muodissa olleen ruokohelven viljelyyn ja polttamiseen. Tunnetusti kyseessä on kuitenkin jättiydinvoimala, jonka piti olla valmis v. 2009 kolmen miljardin budjetilla, mutta uusimpien takkuilujen jälkeen voidaan olla tyytyväisiä, jos pysytään yksinumeroisessa miljardiluvussa.

Ydinenergian imago on heitellyt lyhytjännitteisesti laidasta laitaan aina sen mukaan, milloin sattuu möhläyksiin perustuvia vaaratilanteita kuten Tsernobyl ja Fukushima, milloin taas hyvätuurisempi aikapötkylä. Nyt on löytynyt ennekokematon riskisektori, kun ydinvoimala joutui taistelutantereelle. Emme vielä tiedä, miten tämä päättyy, mutta on syytä Suomessakin varautua siihen, että sodan tai muun terrorismin uhatessa ydinvoimaloiden sähköntuotto pitäisi lopettaa tilanteessa, jossa niitä eniten tarvittaisiin.

Lue digiä _3 kk vain 1 kk hinnalla_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.