Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poliisi ratsasi pik­ku­jou­lu­jen lii­ken­net­tä – Ko­mi­sa­rio kom­men­toi: ”Olemme huo­lis­sam­me”

Poliisi ratsasi viikonloppuna. Arkistokuva.
Poliisi ratsasi viikonloppuna. Arkistokuva.
Kuva: Petri Karjalainen

Oulun poliisi valvoi tehostetusti pikkujoulujen liikennettä koko toimialueellaan viikonloppuna 24. - 26.11. Puhallutuksia suoritettiin yhteensä 4 915, mikä on 1 719 edellistä viikonloppua enemmän. Huumepikatestejä suoritettiin viisi. Alkoholirattijuopuneita jäi valvonnassa kiinni kahdeksan ja huumerattijuopuneita neljä. Alkoholirattijuopuneiden määrä laski kuudella edelliseen viikonloppuun verrattuna. Siitä näkökulmasta tulos on edellistä viikonloppua parempi.

Alkoholirattijuopuneista neljä oli törkeää rattijuopumusta, mikä on sama määrä edelliseen viikonloppuun verrattuna ja huumerattijuopuneiden määrä oli yhtä pienempi kuin viikko sitten eli neljä. Lisäksi tavattiin 41 alle rangaistavuuden puhaltaneita eli alkoholin vaikutuksen alaisena olevaa kuljettajaa, kun määrä viikko sitten oli 28. Näiden lukujen poliisi olisi toivonut olevan pienempiä.

Tulos tarkoittaa suhteutettuna, että Oulun poliisin alueella liikenteestä tavattiin yksi rattijuoppo 409 puhallutusta kohden. Jos luvuissa huomioidaan myös alle rangaistavuuden tulokset, niin liikenteessä tavattiin yksi alkoholin vaikutuksen alaisena ajanut jokaista 92 puhallutusta kohden. Tämä tarkoittaa myös, että 0,24 % puhallutetuista oli rattijuopuneita (sis. alkoholi- ja huumerattijuopumukset). Vuosittaisessa rattijuopumustutkimuksessa prosenttiosuus on ollut pienemmillään 0,11 % (vuonna 2012) ja suurimmillaan 0,25 % (vuonna 1990). Rattijuoppojen määrässä on pientä vaihtelua eri vuosina, mutta se on vakiintunut 0,11 ja 0,14 välille viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

– Olemme huolissamme edelleen liikenteessä tavatuista törkeiden rattijuopuneiden, alle rangaistavuuden puhaltaneiden sekä huumerattijuopuneiden määrästä. Positiivista tuloksissa on kokonaismäärässä rattijuoppojen pienempi määrä edelliseen viikonloppuun verrattuna, kommentoi tulosta komisario Pasi Rissanen.

Poliisi toivoo, että edellisen viikonlopun jälkeen tehdyllä tiedottamisella oli vaikutusta rattijuoppojen kokonaismäärän vähentymiseen. Eli joku jätti lähtemättä ajoneuvolla liikenteeseen päihdyttyään muustakin kuin "kansalaisluottamuksesta". Toivotaan lisäksi, että meidän jokaisen muisti on pitkä.

Poliisin mukaan valvontaa jatketaan myös tulevina viikonloppuina ja arkena. Valvonnan tavoitteena on rattijuoppojen aiheuttamien vakavien liikenneonnettomuuksien ennalta estäminen.