Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poliisi va­roit­taa: Net­ti­ri­kok­set kas­vus­sa, vauh­ti­so­keut­ta net­ti­os­tok­sis­sa

Poliisille tehdään entistä enemmän rikosilmoituksia tilanteissa, missä on jouduttu nettipetoksen uhriksi. Kuvituskuva.
Poliisille tehdään entistä enemmän rikosilmoituksia tilanteissa, missä on jouduttu nettipetoksen uhriksi. Kuvituskuva.
Kuva: Tuukka Nerg

Poliisille tehdään entistä enemmän rikosilmoituksia tilanteissa, missä on jouduttu nettipetoksen uhriksi. Summat vaihtelevat 10 eurosta aina tuhansiin euroihin asti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ihminen ostaa tuotteen mutta sitä ei koskaan lähetetä hänelle, tai että myynnissä olevaa ”kahvikuppia” ei ole edes olemassa, vaan joku myy samaa kuppia kymmeniä eri kertoja. Yhteistä tapauksille on se, että aina löytyy joku, jolle hinta on niin houkutteleva että ”järki” sumenee, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Poliisi uskoo, ettei saa tietoonsa läheskään kaikkia tapauksia, missä on jouduttu nettipetoksen uhriksi.

– Taustalla saattaa olla ajatus, että tappio on niin pieni tai petoksen kohteeksi joutumista hävetään, eikä sen takia haluta tehdä ilmoitusta, rikosylikonstaapeli Ari Alatalo Lapin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Netissä tapahtunut kaupan käynti on tullut jäädäkseen. Poliisi toivookin noudattamaan tiettyä varovaisuutta nettiostosten suhteen ainakin silloin, kun kauppaa tehdään kahden henkilön kesken tai ostoksia tehdään ulkomaisilla sivustoilla. Nettiostosten lisääntyminen näkyy suoraan poliisin työpöydällä lisääntyvinä rikosilmoituksina. Poliisi ei näe ongelmaksi kaupankäyntiä, joka tapahtuu tunnettujen yritysten verkkokaupassa, vaan ongelmat liittyvät monesti yksityisten henkilöiden keskinäiseen kaupankäyntiin osto- ja myyntisivustolla.

– Välillä tulee olo, onko kansalaisille tullut nettiostoksissa ns. ”vauhtisokeus”, eli nettiostoksia tehdään hetken mielijohteesta kännykällä, vaikka lenkillä, eikä tarkisteta sen kummemmin myyjän taustoja, ylikonstaapeli Jorma Lantto Lapin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Vaikka sivusto itsessään olisi luotettava, ei se aina tarkoita sitä, että myyjä olisi. Poliisi saakin ilmoituksia petoksista, missä myydään tavaraa mitä ei ole olemassa.

– Ei poliisikaan voi varmuudella sanoa, mikä sivu on turvallinen ja mikä ei. Yleisesti on hyvä tiedostaa, että kaikissa nettikaupoissa on omat riskinsä, ja jos haluaa toimia ns. varman päälle on käytävä kivijalkamyymälässä, Lantto muistuttaa.

Sähköposteihin ja puhelimiin tulee jatkuvasti erilaisia viestejä, joissa houkutellaan tarttumaan uskomattomiin tarjouksiin ja toimimaan nopeasti. Tällaisissa tilanteissa tulisi aina muistaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, voiko tarjous olla totta tai tunnistanko tarjouksen lähettäneen henkilön tai yrityksen. Mikäli viestit sisältävät erikoisia linkkejä, kannattaa niiden klikkaamiseen ja avaamisen suhtautua aina pienellä varauksella, tiedotteessa sanotaan.

– Jokainen voi tahollaan miettiä omaa nettiostosta hieman pidempään ja myös selvittää onko tekemisissä rehellisen myyjän kanssa tai löytyykö kyseisestä yrityksestä oikeita tietoja esimerkiksi netistä. Kun tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, niin silloin pitää hälytyskellojen soida, Alatalo muistuttaa.

Lapin poliisilaitos muistuttaa, että omien läheisten kanssa on hyvä ottaa puheeksi verkko-ostamiseen liittyviä riskejä. Etenkin ikäihmisiä olisi hyvä auttaa ja tukea, esimerkiksi verkkopalveluiden käytössä ja muistuttaa, että kaikkiin tarjouksiin ei tule tarttua.

– Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että poliisi ei koskaan kysy tai pyydä pankkitunnuksia, Alatalo päättää.

Ota tästä muistiin ohjeet, ennen kuin klikkaat:

-mieti, tunnenko/tiedänkö soittajan, yrityksen

-selvitä, voiko tuotetta käydä katsomassa

-pohdi, miksi asialla on niin kova kiire

-kysy, miksi pankkitunnuksia pitäisi antaa puhelimitse tai sähköpostitse

-tarkista, löytyykö yrityksestä tai henkilöstä tietoja

-Jouduitko petoksen kohteeksi? Tee sähköinen rikosilmoitus