Juuri nyt: Rukalla hen­ki­lö­kun­nan ulos­mars­si – hissit avoinna poik­keuk­sel­li­ses­ti ja yömäki peruttu

Onnettomuudet: Yksi ihminen louk­kaan­tui va­ra­voi­ma­ko­neen käyn­nis­tyk­sen yh­tey­des­sä Rukalla – akku hajosi le­vit­täen ak­ku­hap­poa ja savua ym­pä­ril­leen

Toimittajalta: Mitä Apol­lon­ka­dul­la ti­lat­tiin ja kenen toi­mes­ta?

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kolumni

Pol­keu­tuu­ko iso tarina ho­me­hö­pi­nään? –Pork­ka­tör­män funk­kis­ta­lo tar­vit­see apua

Minua jännittää, oikeastaan pelottaa, että Kuusamon kaupunki myy Porkkatörmällä seisovan vanhan lastensairaalan vaikkapa eurolla. Niinhän voi tehdä, kun haluaa tarpeeksi kiihkeästi eroon kiinteistöstä. Myy tönön nimelliseen hintaan, pesaisee kätensä ja huokaisee helpotuksesta.

Jos kaupungintalon näkökulmasta Porkkatörmällä seisova kivitalo näyttää pelkästään rahanreiältä, käytävillä saattaa jo kyteä idea siitä, miten seinistä hankkiudutaan eroon. Jos ostaja löytyy, pöydän päästä ja puhujapöntöstä voi sitten julistaa miten monta euroa ylläpitokustannuksia vuodessa säästetään ja millaiselta miljoonaremontilta säästyttiin, huh huh, kun joku armollisesti osti koko roskan.

Koko roska on kuitenkin meidän yhteistä omaisuutta. Se on enemmän kuin kiinteistöomaisuus ja siksi, sen ei koskaan pitäisi olla kaupan.

Kun seuraa keskustelua Porkkatörmän talosta, kuulee selvästi, että Kuusamossa rakennuksen suojelustatus on kirous. Kun toisaalla pelastetaan tarinallisia raatoja kunnianhimoisin sisällöin, Kuusamossa puhutaan vanhan Kuusamon polttamisesta lähes ainoana rakennuksena selvinneen talon kohdalla vain homeesta ja kalliista remontista. Apua, auttakaa joku!

Niitä marisijoita, jotka eivät usko talon kiinnostavan ketään, kyllä riittää, mutta onneksi on niitäkin, joilla on näkemyksiä siitä millainen sisältö ihmisiä kiinnostaa, kun puhutaan Kuusamon historiasta, taiteesta ja kulttuurista. Jospa tällä kertaa asia hoidettaisiin niin, että myös asiantuntemuksesta ja ammattitaitoisesta suunnittelusta jaksettaisiin maksaa.

Porkkatörmän talo ja vanhan Kuusamon kohtalo nousivat sykähdyttävinä mieleeni kaksi kertaa viime viikon aikana. Ensin Vanttajankannaksella, Lahtelan linnoituksella eli kunnostetun Salpalinjan maisemissa ja perjantaina Kuusamo Näyttämön Neljäntienristeyksen ensi-illassa.

Salpalinjan kunnostaminen alkuperäisten ohjeita ja asiantuntijoita kuunnelle on jo tuonut maisemateko-palkinnon, mutta varsinkin ihmiset paikallisen sotahistorian ääreen. Koko kesän ajan parkkipaikalla oli autoja ja joka kerta kunnostetuilla poluilla tulee vastaan ihmisiä.

Kuusamon Näyttämöllä poltetun Kuusamon tarina ja ihmisten ahdinko tuli perjantaina iholle. Vanhan Kuusamon, poltetun Kuusamon ja jälleenrakennetun Kuusamon saa kokea vaikuttavina näyttämökuvina.

Paikkakunnan yhteinen historia on valtava laaja taustakuva monenlaiseen tekemiseen.

Kuusamolle ei tarvitse keksiä tarinaa. Sellainen meillä on jo ja vahva onkin. Sen arvo pitäisi nyt vaan vielä nähdä.

” Kuusamon Näyttämöllä poltetun Kuusamon tarina ja ihmisten ahdinko tuli iholle.