Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Po­ro­kel­lo päälle ja kaa­su­jal­kaa löy­sem­mäl­le – po­ro­ko­la­ri­ris­ki on nyt suu­rim­mil­laan: "Porot liik­ku­vat enemmän nyt, kun ilmat kyl­me­ne­vät"

Poroja tien läheisyydessä nähtyään voi esimerkiksi vilauttaa pitkiä vastaantulijalle varoittaakseen tätä nähdyistä eläimistä.
Poroja tien läheisyydessä nähtyään voi esimerkiksi vilauttaa pitkiä vastaantulijalle varoittaakseen tätä nähdyistä eläimistä.

Riski ajaa porokolari on nyt korkeimmillaan. Porot matkaavat lumen ja pakkasen tultua kohti talvilaitumia.

– Lämmin syksy ja alkutalvi on pitänyt porot melko paikoillaan, kertoo kuusamolaisen Kallioluoman paliskunnan poroisäntä Heikki Härmä.

– Porot liikkuvat enemmän nyt, kun ilmat kylmenevät. Ne tarvitsevat ruokaa ja katselevat parempia paikkoja talven varalle.

Valtatie 20 Kuusamosta Ouluun kulkee Härmän paliskunnan alueen läpi ja juuri Kuusamo-Kuolio -välillä Paliskuntain yhdistyksen porokolarikartassa näkyy kolarisuma. Se johtuu Härmän mukaan tien suolauksesta.

– Porot nuolevat tietä ja onhan siinä vaaroja ja mäkien katveita, joten siinä poro jää helposti auton alle.

Porot nuolevat maantiesuolaa kivennäisvarastojaan täydentääkseen.

Porokolareita on tänä vuonna sattunut kaikkien paliskuntien alueella 2688 kappaletta. Vuosittain niitä sattuu 3500-4500 kappaletta. Kolarimäärät vaihtelevat, sillä sääolosuhteet vaikuttavat porojen kulkemiseen.

– Jos tulee tuulissa itävirtauksia tai länsivirtauksia, niin porot joutuvat kulkemaan pääteiden ylitse tuulien mukana.

Marraskuu on kolaritilastojen mustin, sillä 40% porokolareista sattuu juuri tässä kuussa, tiedottaa Porokello.fi -sivusto.

Autoilijoiden apuna on yleisimmille mobiilijärjestelmille saatava ilmainen Porokello -sovellus, joka hälyttää ammattiautoilijoiden havaitsemista poroista reaaliajassa. Sovellus on asennettuna myös joissain uusimmissa navigaattoreissa. Härmän mukaan Porokello toimii hyvänä herättäjänä tielläliikkujille.

– Monikaan ei ole ehkä tullut ajatelleeksi, että täällähän liikkuu poroja.

Paras keino ehkäistä kolaritilanteita on kaasujalan höllääminen eli ajonopeuden pudottaminen. Näin jää enemmän aikaa reagoida yllättäviin tilanteisiin ja jarrutusmatkakin lyhenee.

Kaukovalojen käyttö on suositeltavaa jo hämärässä. Tien vierustoja kannattaa pitää silmällä erityisesti paikoissa, jossa niillä on paljon pensaita ja puita.

– Jos pientareella näkyy poron jälkiä, on odotettavissa että jossainhan niiden porojen täytyy siellä olla, Härmä vinkkaa.

Ohitustilanteessa Härmä painottaa rauhallista otetta.

– Missään nimessä ei kannata lähteä ajamaan porojen perässä niin, että ne alkavat laukkaamaan. Silloin tulee yllättäviä tilanteita.

Jos kuitenkin joutuu porokolariin, on tärkeää huolehtia loukkaantuneiden ensiavusta ja soittaa hätäkeskukseen (112). Varoita muita tielläliikkujia onnettomuudesta ja aseta varotuskolmio tielle.

Jos poro on loukkaantunut, lopeta se tai hanki paikalle henkilö, joka osaa tehdä sen. Ilmoita aina myös loukkaantuneesta porosta hätäkeskukseen.

Kolarista seuranneet henkilö- ja omaisuusvahingot käsitellään oman vakuutusyhtiön kanssa. Jos poro on kuollut, siirrä ruho pientareelle ja merkitse paikka näkyvästi. Älä ota ruhoa mukaasi.

Loukkaantunut tai kuollut poro ei jää auton omistajan tai kuljettajan maksettavaksi. Liikennevakuutuskeskus korvaa menetetyn poron poronomistajalle.

Koillismaalla autoilevan kannattaa pitää silmät auki erityisesti matkustaessaan Kuusamo-Posio -väliä sekä Taivalkoski-Pudasjärvi -akselilla, jossa porokolarikartan mukaan on muutamia tiheitä kolarisumia.

Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa näillä pohjoisen tieosuuksilla: Valtatie 5 välillä Kuusamo-Ruka, Valtatie 20 välillä Taivalkoski-Panumanjärvi, Kantatie 82 välillä Vikajärvi-Kemijärvi, Valtatie 4 välillä Rovaniemi-Sodankylä, Kantatie 79 välillä Rovaniemi-Kittilä, Valtatie 21 välillä Kihlanki-Muonio, Valtatie 4 välillä Vuotso-Ivalo.

Porot liikkuvat enemmän nyt, kun ilmat kylmenevät