Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Po­siol­la on sat­tu­nut pos­ti­se­kaan­nuk­sia – ovatko pos­ti­laa­tik­ko­jen numerot ja kir­jai­met jii­ris­sä?

Postin jakaminen on tarkkaa puuhaa ja jaettavaa riittää.
Postin jakaminen on tarkkaa puuhaa ja jaettavaa riittää.
Kuva: Mikko Halvari

Posion sivukylillä, erityisesti Suonnankylä – Tolva -suunnalla on ollut epäselvyyttä postin oikean määränpään suhteen. Postilla on ollut ongelmia myös Koillissanomien jakelussa Posiolla. Vielä viime viikolla lehtiä on jaettu vääriin paikkoihin Karjalaisenniemen suunnalla.

Posion kunnan rakennusmestari Taneli Mertaniemi kertoo, että jos jollakin tiellä on enemmän kuin neljä rakennusta, niin kunta on antanut nimen tielle tai sitten numeroita on muutettu viime vuosien aikana.

Jos joku muuttaa, niin maistraatti haluaa tarkistaa pitääkö osoite paikkansa ja tarvittaessa osoitteen numeroa on muutettu oikeaksi.

– Arviolta parikymmentä osoitteen muutosta on tullut tämän takia viime vuonna, Mertaniemi kertoo.

– 2010, kun toimitettiin isona listana osoitteita maistraattiin, niin siinä varmaan kävi sillä tavalla, että kaikki eivät olleet päivittyneet.

Mertaniemen mukaan tämä tapahtui ennen hänen virassaan aloittamista.

”Kunnalta voi kysyä onko osoite oikea ja väestötietojärjestelmän mukainen ja onko mahdollinen pieni kirjain on hyvin näkyvillä.

Mertaniemi pohtii, että ovatko kaikki ihmiset olleet valveutuneita 2010 muutoksen aikana, niin että ovat päivittäneet osoitenumeronsa. Mikäli postilaatikossa oleva osoite on virheellinen tai puutteellinen, niin posti voi sekaantua.

– Kunnalta voi kysyä onko osoite oikea ja väestötietojärjestelmän mukainen. Syytä on tarkistaa myös onko mahdollinen pieni kirjain on hyvin näkyvillä.

Tapaukset, jotka muuttavat osoitteita ovat moninaisia, vaikkakin Mertaniemen mukaan harvinaisia Posiolla. Toisinaan annetaan jollekin talolle numero, joka muuttaa muidenkin talojen osoitenumeroa.

– Lisäksi on ollut yksi sellainen tapaus, että tien loppupätkä oli väärällä nimellä, Mertaniemi kertoo viime vuosien osoitteiden muutoksista Posiolla.

Riisitunturilla tehty nimenmuutos, Riisitunturin tie, tehtiin toisesta syystä.

– Eräs kansalainen oli etsinyt paikkaa ja Google -maps sovellus ei ollut tuntenut sitä. Kunta nimesi tien parissa päivässä ja maanmittauslaitos lisää nimen omaan rekisteriin, kertoo Posion palvelujohtaja Kari Laurila.

– tässä tapauksessa muutos kävi nopeasti. Google tosin toisinaan päivittää tiestön nimiä varsin hitaasti.