Po­siol­la saa­tel­tiin elä­män­po­lul­le 14 yli­op­pi­las­ta – Katso kuvat lak­kiais­juh­las­ta tästä

Posion koulukeskuksen pihalle lumikinoksen eteen kuvattavaksi kokoontuneiden ylioppilaiden juhlapäivää ei himmentänyt ulkona vallinneet hyytävät olosuhteet. Juhlapäivänä tuli räntäkuuroja, ja lämpötila pysytteli +4 asteessa. Opettaja Vuokko Jokela johtaa ylioppilaiden joukon saliin. Juhla alkoi kello 12 kun ylioppilaat marssivat saliin. Salissa vallitsi lämmin tunnelma vaikka ulkona oli hyytävän kylmää. Ylioppilaat marssivat saliin kauniissa asuissaan. Posion lukiosta valmistui 14 ylioppilasta. Ikimuistoinen hetki alkamassa... ...ja on aika painaa... valkolakit päähän.
Posion koulukeskuksen pihalle lumikinoksen eteen kuvattavaksi kokoontuneiden ylioppilaiden juhlapäivää ei himmentänyt ulkona vallinneet hyytävät olosuhteet. Juhlapäivänä tuli räntäkuuroja, ja lämpötila pysytteli +4 asteessa.
Posion koulukeskuksen pihalle lumikinoksen eteen kuvattavaksi kokoontuneiden ylioppilaiden juhlapäivää ei himmentänyt ulkona vallinneet hyytävät olosuhteet. Juhlapäivänä tuli räntäkuuroja, ja lämpötila pysytteli +4 asteessa.
Kuva: Erkki Ahola

Posion lukion ylioppilasjuhlassa lauantaina lakitettiin kaikkiaan 13 uutta ylioppilasta. Valmistuneita oli 14, yksi kirjoittaneista ei päässyt tulemaan juhlaan.

Lämminhenkisessä juhlassa vanhemmat, sukulaiset, opettajat sekä muu yleisö saattelivat nuoret elämänpolulle.

Juhlapäivää ei himmentänyt ulkona vallinneet hyytävät olosuhteet, jopa talviset, sillä koulukeskuksen piha-alueella oli vielä lumikinoksia. Lakkiaispäivänä tuli räntäkuuroja, ja lämpötila pysytteli +4 asteessa.

Rehtorin puheessaan lukion rehtori Elina Lämsä sanoi ylioppilaiden jäävän hänelle mieleen ikäluokkana, jossa on monipuolista lahjakkuutta, reiluutta, huumoria ja sinnikkyyttä.

– Olette olleet täyden kympin porukka, sen todistavat ne kymmenen laudaturia, jotka viette maailmalle mennessänne. Jokainen on tehnyt parhaansa, sen minkä on osannut, pystynyt tai jaksanut, Lämsä sanoi.

– Toivon, että muistatte olleenne 100-vuotispäiviään viettävän itsenäisen Suomen tulevaisuus. Tulevaisuus on edessänne, maailma on teidän. Olkaa rohkeita, tarttukaa mahdollisuuksiin ja uskokaa itseenne: lasikattoja ei ole, ellei niitä itselleen aseta.

Lämsä muisteli omaa lakkiaispäiväänsä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Sodankylän lukiosta vuonna 1985.

– Olen erityisesti tänä keväänä muistellut tuota elämäni kevättä, koska sää oli hyvin samanlainen tuona vuonna.

– Vuosi 1985 oli vuosisadan kylmin. Tänä vuonna ei sentään ole tarvinnut kärsiä jatkuvista 50 asteen pakkasista, kuten silloin.

– Lakkiaispäivänäni lämpötila oli nollassa ja satoi räntää. Sodankylässä oli tapana, että uudet ylioppilaat kävelivät lakituksen jälkeen kulkueena lukiolta vanhalle kirkolle ja sankarihaudalle, kiersivät Kitisenrannan koululta Jäämerentielle, juhlaväen ja kyläläisten seuratessa tien reunoilla.

– Olin pukeutunut kansallispukuun, eli asuuni kuului paksut sukkahousut ja pitkä villahame, samettiliivi ja pitkähihainen pusero: moni muu sipsutti kesämekossa ja sandaaleissa, minä taatani tekemissä pieksuissa tarkenin kyllä, Lämsä kertoi.

Lämsä lainasi puheensa lopuksi Pekka Simojoen Hyvää Matkaa -kappaleen sanoja: ”Tämä päivä on elämän kevät, se on voimaa nuoruuden. Tänä päivänä hymyilevät eilinen ja huominen. Tämä päivä on taistelun tulos, ovi auki on elämään. Tänään aika on lähteä ulos, ja kokeilla siipiään. Tänä päivänä kaikki on uutta, mutta huomenna historiaa.”

Vanhemman puheen juhlassa piti Mirja Hietala ja ylioppilaan puheen Konsta Myllyneva. Seurakunnan tervehdyksen toi vs. kirkkoherra Timo Ellonen.