Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Postin nimissä lä­he­tel­ty taas hui­jaus­vies­te­jä, joissa uhria hou­ku­tel­laan "syö­til­lä" – aidon nä­köi­sil­lä vies­teil­lä ka­las­tel­laan pank­ki­tie­to­ja

Postin nimissä on lähetetty viime aikoina huijausviestejä, joissa vastaanottajaa houkutellaan "syötillä" tai pyydetään allekirjoitusta pakettia varten. Viesteissä ilmoitetaan esimerkiksi, että vastaanottajalle olisi saapunut paketti, jonka kuljetusmaksuista osa on maksamatta.

Posti kertoo, että esimerkiksi Postin saapumisilmoitukselta näyttävä huijaustekstiviesti on ohjannut käyttäjän www.smartpostkoodi.net tai www.smartpostseuranta.com-verkkosivulle. Vain tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on Postin mukaan pyytänyt käyttäjää tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla.

Posti kertoo verkkosivuillaan, että huijausviesteissä voi olla jopa Postin logo. Lisäksi tekstiviestihuijaus voi tulla vastaanottajan puhelimeen samaan ketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.

Traficom näyttää verkkosivuillaan esimerkkejä huijausviesteistä.
Traficom näyttää verkkosivuillaan esimerkkejä huijausviesteistä.
Kuva: Kuvakaappaus Traficomin sivulta

Tekstiviestihuijaus voi tulla puhelimeen samaan viestiketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.

Postin mukaan osa huijauksista liittyy Postin järjestämiksi väitettyihin kilpailuihin. Todellisuudessa viesteillä kuitenkin kalastellaan henkilö- tai pankkitietoja.

Posti kertoo, että sillä on tällä hetkellä käynnissä kaksi kilpailua, mutta kummassakaan niissä ei ole palkintona matkapuhelin. Postin toinen kilpailu on käynnissä Instagramissa. Kyseessä on The Real Makkonen -kilpailu, josta voi voittaa lahjakortin Musti ja Mirri -liikkeesen. Toinen jo päättynyt kilpailu oli Postin verkkosivuilla, jossa palkintona on lahjakortteja verkkokauppoihin.

Traficom on varoittanut vastaavista huijausviesteistä jo toukokuussa.


Näin tunnistat huijausviestin

Tekstiviestissä pyydetään suorittamaan pieni luottokorttimaksu tai kirjautumaan pankkitunnuksilla Postin sivuille, jotta odottava paketti saadaan toimitettua.

Tekstiviesti sisältää linkin, joita Postin viestit eivät pääsääntöisesti sisällä.

Tarkista palvelun osoite selaimen osoiterivillä.

Eteen tulee erikoisia osoitepäätteitä, joita ovat esimerkiksi .top, .us ja .xyz. Posti tai muut logistiikkapalvelut eivät niitä käytä.

Jos saat huijausviestin, älä avaa linkkiä tai anna tietojasi. Jos olet jo ehtinyt antaa korttisi tai verkkopankkisi tiedot, ota yhteyttä pankkiin ja ilmoita asiasta poliisille.

Lähde: Traficom, Posti