"Rakas, meillä on ret­kei­ly­kes­kus Kuu­sa­mos­sa" – Aku ja Minna ostivat Ru­va-ahon paikan päällä käy­mät­tä ja ra­ken­si­vat ny­ky­ai­kai­set ma­joi­tus­ti­lat

-

Miten savolainen mies yllättää vaimonsa, kun tämä tulee työpäivän jälkeen kotia? Kertomalle tälle, että he omistavat nyt entisen retkeilykeskuksen, joka sijaitsee molemmille tuntemattomassa Kuusamossa. Ja että hän aikoo remontoida 1960-luvulla kouluksi rakennetun rakennuksen nykyaikaiseksi majoitustilaksi.

Tämä ei ole vitsi, vaikka tilanteen muisteleminen saakin Aku Niskasen ja puolisonsa Minna Kellmanin nauramaan.

– Semmoista sitä sattuu, Niskanen kuittaa nyt 2,5 vuotta myöhemmin Ruva-aholla.

– Meiltä on kysytty paljon, että eikö meillä ole edes mitään siteitä tänne? Ei. Emme olleet edes käyneet aikaisemmin tätä paikkaa katsomassa, Kellman myöntää.

Entisen Ruva-ahon koulun, Mikkelin kaupungin 1980-luvulla ostaman Ruva-ahon retkeilykeskuksen tilat ovat muuttumassa Niskasen käsittelyssä majoitustiloiksi.

Pihalla erikseen sijaitsevissa entisissä opettajien asunnoissa majoittaudutaan jo. Päärakennuksen remontin pariskunta toivoo olevan valmis syksyyn mennessä.

Niskanen esittelee tähän mennessä valmiina olevia huoneita ylpeänä; kaikki on hänen tekemäänsä. Lastulevyseinät ja 1960-luvun psykedeeliset värit ovat saaneet väistyä luonnonläheisempien materiaalien tieltä. Pinnat ja tekstiilit huokuvat rauhaa ja tasapainoa harmaan, valkoisen ja beesin sävyissä. Askeettiset kerrossängyt on korvattu muhkeilla sängyillä. Päiväpeitteen päällä olevaan tyynyliinaan on kirjailtu: ”Talo tehdään seinistä ja paperista. Koti rakennetaan rakkaudesta ja unelmista.”

Tilassa laitetaan kaikki uusiksi, ja syystä.

– Jos tämä olisi sata vuotta vanha koulu, jossa on hirsipinnat, sehän pitäisi säilyttää. Mutta 1960-luvun lastulevyseinä ei ole sellainen, jota kukaan haluaisi säilyttää, Niskanen huomauttaa.

Pariskunnan ideana on luoda matkailijoille paikka rauhoittumiseen keskellä ei mitään, mutta silti ajomatkan päähän suosituista retkipaikoista.

– Kohderyhmänä on hieman iäkkäämpi väki. Tarkoituksena on tarjota ympärivuotinen paikka, johon voi tulla muulloinkin kuin Kuusamon kiireisimpään sesonkiin, Kellman kertoo.

Ympäristö kannustaa omatoimiseen retkeilyyn, mutta pariskunta järjestää myös opastettuja retkiä. Entisiin opettajan asuntoihin valmistunut kaksio ja kolmio ovat olleet vuoden verran majoituskäytössä. Yrittäjäparin yllätykseksi tulijat ovat olleet suurimmaksi osaksi Keski-Euroopasta.

– Nytkin on tulossa eurooppalaisia kuvaamaan neidonkenkää, Niskanen kertoo.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan 14.6. lehdessä. Lue juttu näköislehdestä.