Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Ra­kas­ta, itke ja käy avan­nos­sa: Teemu Syrjälä neuvoo, miten olla parempi mies

Teemu Syrjälä.
Teemu Syrjälä.
Teemu Syrjälä.
Kuva: Samuel Glassar

Tämä on Teemu Syrjälälle itselleen tärkein johtolause hänen omasta kirjastaan.

– Sitä olen pohdiskellut tosi paljon. Omassa elämässä on aikaisemmin mennyt paljon siihen, että on pyrkinyt miellyttämään toisia ja silloin oma elämä ei tule rehellisesti.

Syrjälä julkaisi lokakuussa Elinvoimaisen miehen kirja -teoksen, joka on eräänlainen opas miehille mieheyteen.

Vaikka kirja on kirjoitettu miehisyydestä, on siinä paljon luettavaa naisillekin. Nainen voi ajatella sitä oppaana miehen ajatusmaailmaan tai ylipäänsä oppaana ihmisyyteen. Itse asiassa moni asia kirjassa pätee, vaikka mies-sanan korvaa nainen-sanalla.

– Olen itse tosi fiiliksissä siitä, että naisetkin ovat löytäneet tämän. Pointti ei ole siinä, että mikään olisi toista poissulkeva, vaan on tosi hienoa, jos siitä pystyy löytämään yhtymäkohtia oli sitten mies tai nainen, Syrjälä pohtii.

Tosi hienoa, jos siitä pystyy löytämään yhtymäkohtia oli sitten mies tai nainen.

– Kun kuitenkin olen mies, en voi kirjoittaa, että naisena tunnet tällaisia tunteita, vaikkakin joissakin yhteyksissä pohdiskelen, mitä asia voi naisissa aiheuttaa.

Miksi Syrjälä ylipäänsä halusi kirjoittaa kirjan miehille?

Tällaista kirjaa ei hänen mielestään vielä ollut. Oli kirjoja, jotka olivat keskittyneet yhteen osa-alueeseen, mutta ei sellaista, jossa olisi yksiin kansiin kirjoitettu sanoja miehistä, terveydestä, rakkaudesta ja seksuaalisuudesta.

– Kun isä kuoli, oli se hetki, kun pysähdyin ja mietin, että mikä on oma kohtalo.

Suurin konkreettinen muutos oli samalta istumalta tehty ruokavalion vaihdos. Kaikki roskaruoka karsiutui pois ja tilalle tulivat vain puhtaat ravinteet.

– Oma ymmärrys oli siinä vaiheessa niin alussa, että tuli tehtyä paljon ylilyöntejä, Syrjälä myöntää.

Tiukka ruokavalio tuo helposti pakkomielteitä ja neurooseja. Tätä Syrjälä sanoo näkevänsä paljon koko yhteiskunnassa ja asiakkaissaan.

– Ruokavalio saattoi olla itsellä niin tiukka, että se esti monia tilaisuuksia syödä ystävien kanssa, koska ajattelin, että en syö tuollaista ruokaa.

”Kun tuli näitä kovia kohtaamisia, kuoret vaan jotenkin rikkoontuivat ja tuli itkettyä ehkä monen kymmenen vuoden itkut.

Ehkä suurin läheisen menettämisen aiheuttama huomio oli se, että on ihan hyväksyttävää itkeä. Suru oli niin valtava, että itku tuntui fyysisenä kipuna. Syrjälä koki tällaisen hetken sekä isän kuoleman jälkeen että tärkeän ihmissuhteen päättymisen jälkeen. Siihen saakka Syrjälä oli toteuttanut perinteistä miehen mallia: tunteita ei näytetä, vaan kaikki pidetään sisällä.

– Olin itsekin ottanut sen mallin, vaikka en ollut sitä koskaan tietoisesti huomannut. Kun tuli näitä kovia kohtaamisia, kuoret vaan jotenkin rikkoontuivat ja tuli itkettyä ehkä monen kymmenen vuoden itkut.

– Olisi hienoa, jos me miehet pystyisimme kokemaan ja sallimaan tiettyjen tunteiden tulemisen. Se helpottaa meidän omaa olemista ja ehkä sellaista kuormaa, joka on kertynyt jo vuosikymmenten ajan.

Tunteiden näyttämisen lisäksi Syrjälä puolustaa miehen oikeutta olla mies. Ylpeys omasta sukupuolesta kumpuaa terveistä lähtökohdista. Syrjälä korostaa liputtavansa täysin tasa-arvon puolesta, mutta sivulauseissa - puhutuissa ja kirjoitetuissa - vilahtaa huoli siitä, missä on miehen paikka nyky-yhteiskunnassa.

Kokeeko Syrjälä siis, että miehisyys olisi jotenkin viety miehiltä?

– Se on hyvä kysymys. Ehkä me emme ole jotenkin olleet hereillä siinä asiassa, hän aloittaa.

– Haluaisin, että me myös miehinä pääsisimme siihen pisteeseen, että alkaisimme kunnioittaa sitä missä olemme, keitä me olemme ja arvostaisimme meidän perimmäistä olemusta ja taustaa, Syrjälä muotoilee.

"Seksi itsessään on mitä parhain keino päästä tilaan, jossa mieli ei ole enää vastuussa, vaan pystymme päästämään siitä irti. Sen takia on hyvä miettiä, kuinka paljon ja mistä näkökulmasta haluaa asiaa lähestyä."

Teemat, joiden piirissä Syrjälä kirjassaan liikkuu ovat terveys, luontoyhteys, rakkaus ja seksuaalisuus. Jos niistä pitäisi yksi nostaa tärkeimmäksi, olisi se Syrjälän mukaan hyvät ihmissuhteet, jotka sisältävät paljon kosketusta.

– Miehille yksi superhyvä vinkki onkin, että kosketa naista mahdollisimman paljon lempeästi. Se ei tarkoita sitä, että kosketuksen pitäisi aina johtaa seksiin, vaan että huomioisi ja koskettaisi, mikä tuo rauhoittumista ja rentoutumista molemmille.

"Kosketa naista mahdollisimman paljon lempeästi.

Syrjälä on hyvillään siitä, että nykyään ymmärretään, miten paljon ihmisen kokonaisvaltainen terveys on riippuvainen ihmissuhteista.

– Jos on pitkään haasteita ihmissuhteissa, se on jatkuva kuormitus meidän kehollemme.

"Jos on pitkään haasteita ihmissuhteissa, se on jatkuva kuormitus meidän kehollemme.

Matka, jolla Syrjälä on itse ollut, alkoi hänen isän menetyksestä. Nyt viimeisen muutaman vuoden matka konkretisoitui kirjaksi, matkakertomukseksi nykymiehille.

– En tekisi näitä juttuja ainakaan tässä muodossa, jos en olisi kokenut sitä. Tuollaisissa isoissa asioissa on aina jotain, mitä voimme oppia ja kasvaa ihmisinä eteenpäin.

Syrjälä kannustaa kaikkia ihmisiä tyytymisen ja ok-fiiliksen sijaan tavoittelemaan tasapainoa ja hyvää oloa.

– Meidän kulttuurissa monesti normaali tila on se, että minulla on nyt tällainen tilanne, että kaikki on ihan ok. Minusta se ei ole se luonnollisin tapa.

Teemu Syrjälä

Kuusamolaistöinen Syrjälä julkaisi ensimmäisen kirjansa lokakuussa.

Syrjälä on terveellisten elämäntapojen puolestapuhuja, tanssija, luennoitsija ja kirjoittaja. Syrjälä tunnetaan etenkin yhtenä Hidasta elämää -sivuston kirjoittajana. Hän vetää myös villiyrtti- ja kokkauskursseja.

Mies julkaisi Elinvoimaisen miehen kirja - Matkakertomus nykymiehelle terveydestä, rakkaudesta ja seksuaalisuudesta -kirjansa lokakuussa Otavan kustantamana.

Teemu Syrjälän voi nähdä Kuusamossa tänään perjantaina suomalaisessa kirjakaupassa klo 16-17 ja huomenna lauantaina Kuusamotalossa Juuret pohjoisessa -kirjailijaseminaarissa.

 

Teemu Syrjälä antaa miehille muutaman vinkin, miten mies voi kulkea kohti elinvoimaisempaa oloa.

1. Panosta perusteisiin: syö puhtaasti, liiku ulkona ja opettele syvähengitystä.

2. Mene kylmään ja lämpimään eli käy avannossa ja sauno. Avantokäynnit vaikuttavat fysiologiaan ja mieleen. Stressi poistuu ja tulehdustekijät pienenevät.

3. Opettele olemaan läsnä. Katso silmiin ja ole läsnä juuri siinä hetkessä. Asioita ei tarvitse aina ratkaista, vaan olla vain läsnä hetkessä vaikka kuuntelemalla.

4. Löydä merkityksellistä tekemistä elämään.