Kolumni

Rauno Lämsän kolumni: Uusien vapauksien kangastuksia

-

Olen kait tulossa vanhanaikaiseksi, mutta en vanhaksi. Samaa asiaa Juha Mieto tulkitsi 70-vuotishaastattelussaan Ylellä ”Muutos maailmanmenossa näkyy kaikessa ja ihmetyttää niin, että välillä pitää huokaista. Mieto miettii, että jos sama tahti jatkuu, mihin tämä maailma vielä meneekään.” Kansanedustaja Antti Kurvinen näytti aprikoineen, onko Suomi tulossa hulluksi. Kansanedustaja Hannu Hoskonen kolumnisoi osaltaan Savon Sanomissa ”Mihin tämä maa on menossa?”

Puhe on yhteiskunnassamme ilmenneistä uusista ilmiöistä ja katsannoista. Monien on niitä vaikea ymmärtää. Mm. koulujen joulujuhlat, kannabiksen käyttörangaistuksen poistamisesitykset, Raamatun siteerauksen vaikutukset, poliisin puuttuminen mielenosoituksiin, turvallisuusviranomaisten virkamerkit, verohallinnon automaattiset päätökset ja kulttimaisen opetuksen palkinnot ovat värittäneet ajanvirtaa. Kyse on nykyajan ilmiöistä. Tänäistä toimintaympäristöä ei voida siirtää 20 vuotta taaksepäin.

Sananvapaus on yksi tärkeimmistä oikeuksistamme. Sananvapaus kuuluu suomalaiseen yhteiskuntaperustaan. Yhteiskuntaa kannattavat arvot ja perinteet ovat rakentaneet ja rakentavat yhä Suomea. Niiden haihduttaminen heikentää Suomea ja suomalaisten toimintakykyä.

Eduskunnan oikeusasiamiehen ja valtionsyyttäjän ratkaisut kytkeytyvät nykyiseen yhteiskunnan toimintaympäristöön. Niissä on havaittavissa yhteiskunta-ajattelun vapaamielistymisen piirteitä. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on todennut kannattavansa pidättyvyyttä ja harkintaa käynnistää oikeudellisia toimia sellaisten aineistojen osalta, jotka ovat ilmestyessään laillisia mutta muuttuneet yhteiskunnallisten arvostusten seurauksena lainvastaisiksi.

Ylipäätänsä oikeuskäytännön ratkaisut kummastuttavat joskus. Kun teräsvaari puolustautuu bensa-asemansa ryöstäjiä vastaan, hänet tuomitaan. Köyhä vanhus varastaessaan kaupasta leivän voi saada ankaramman rangaistuksen kuin pahoinpitelijä tai rattijuoppo. Tuoreet tiedot hallintopäätöksistä herättävät myös kansalaisissa ällistystä. Miten opetus- ja kulttuuriministeriö on voinut myöntää vailla perusteita merkittäviä tukia kulttiyhteisölle ja sen toiminnalle? Kyse ei näyttäisi olevan yhdestä tahattomasta rikkeestä.

Maalaisjärkeä ja harkintaa tulisi kyllä soveltaa koulujen joulujuhlan järjestämisessä. Koulujen joulujuhlat pitää voida järjestää kirkossa. Kuka haluaa saada vaihtoehtotapahtuman, sellainen järjestettäköön resurssien puitteissa. ”Usko ei tartu seinistä”, totesi piispa Jukka Keskitalo Kalevassa 24.11.2019. Siinä on opastusta harkintaan.

Ministeritasoa myöten on äskettäin esitetty kannabiksen käyttörangaistuksen poistamista. On aiheellista kysyä, edistetäänkö kannanotoilla huumeiden käyttöä. Selvää on, etteivät huumeet tuo arjen onnellisuuden ratkaisuja. Yhtä lailla tulisi olla selvää, että poliisin tehtävänä on puolustaa järjestyksenpitoa mm. mielenosoitustapahtumissa. Yhteiskunnan kehityksestä ei anna hyvää kuvaa poliisin toiminnan kyseenalaistaminen.

Yhteiskuntarauha Suomessa on vielä erityisen hyvä verrattuna muihin maihin. Olkaamme kiitollisia siitä. Sen eteen on herkeämättä ponnisteltava. Yhteiskunnan arvojen ja perinteiden noudattamisella ja toteuttamisella on siihen oma vaikutuksensa.

Joulun rauha ja sanoma ei loukkaa ketään. Siispä rauhallista joulua ja turvallista uutta vuotta.