Kolumni

Reijo Jokisen kolumni: Joulu vielä ajatuksissa - jouluperinteet tekevät joulun paikkakunnasta riippumatta

-
Kuva: Mikko Halvari

Elämme jo uutta vuotta 2020. Muutama päivä on kulunut tasaluku vuotta 2020. Aion kuitenkin vielä keskittyä menneeseen jouluun 2019. Suurin osa ihmisistä aloittaa joulun valmistelut hyvissä ajoin, jottei sitä joulukiirusta tulisi. Aina taitaa kyllä käydä niin, että jossain vaiheessa se pieni kiire painaa päälle. Itselläni ja tyttärelläni ei tainnut tänä vuonna varsinaista kiirettä olla, mutta muuta jouluun liittyvää olikin vähän enemmän. Kuulimme, minne kukin menee joulun viettoon. Samalla huomasimme, että mehän olemme kahdestaan jouluna.

No saman tien mietintämyssyt päähän ja asiaa ajattelemaan. Melko pian saimmekin asian ratkaistuksi, kun olimme Tampereen sukulaisiin yhteydessä. Heidän kanssa yhdessä olemme ennenkin viettäneet joulua. Heillä on mökki Himoksella, jonne lähdimme ajamaan lauantaina. Matkalla teimme viimeisiä ostoksia Kuopion Matkuksessa. Ei tarvinnut yksin olla kaupoissa. Himoksella meitä odotettiin ja saimme iloisen vastaanoton saapuessamme perille, vähälumiseen Jämsään.

Siinäpä samalla porukalla teimme joulun valmisteluihin sekä jouluun liittyvät suunnitelmat. Totta kai laskettelu liitettiin ohjelmaan. Laskettelua oli ohjelmassa sunnuntaina, jouluaattona sekä joulupäivänä. Käytössä oli neljä rinnettä, mitkä olivat myös erinomaisessa kunnossa plussakelistä huolimatta. Yön aikaiset pienet pakkaset auttoivat rinteiden kunnossa pysymistä. Jouluaattona myös itse joulupukki oli tullut hissille töihin.

Aatonaattona kävimme tietysti ruokakaupassa, jossa saimme aistia sen perinteisen joulutungoksen ja siihen liittyvät ihmisten tunteet. Pientä kiilailua kassajonoissa sekä kireyttä ihmisten käytöksessä olin huomaavinani. Näyttää joulupukin ja lahjojen odottaminen aiheuttavan kaikenlaista.

Illalla menimme Himos Areenalle laulamaan Kauneimpia joululauluja. Paljon oli väkeä paikalla laulamassa. Lauluja säesti Lyyra-yhtye. Sen lisäksi gospelkuoro lauloi mukana. Saimme myös kuulla kuoron esittämiä lauluja.

Aatto aloitettiin laskettelulla, jatkettiin perinteisellä joulupuuron syönnillä sekä TV:stä joulurauhan julistamista seuraamalla. Seuraavaksi olikin jo joulusaunan vuoro. Puhtoisina lähdimme kohti Jämsänkosken kirkkoa, jossa joulukirkko oli jo kello 14.00 kestäen noin 40 minuuttia. Saimme nauttia erilaisesta joulukirkosta, jos sitä vertaa esimerkiksi Kuusamon joulukirkkoon. Kyllä ohjelmassa oli tuttuja jouluvirsiä sekä raamatun sanaa. Näiden lisäksi kuulimme lauluesityksiä sekä pastorin yksin esittämän pienimuotoisen joulukertomuksen. Hän oli pukeutunut paimeneksi ja sylissään pieni pehmolelu, joka oli karitsa. Niin hän kertoi tutun joulukertomuksen Jeesuksen syntymästä omalla tavallansa. Mielestäni se oli mukava ja erilainen tapa tuoda tuo tärkeä sanoma esille.

Kirkosta lähdettyämme kävimme Jämsän hautausmaalle viemässä kynttilät muistaen samalla poisnukkuneita läheisiämme. Tämän jälkeen jo olikin aika alkaa jouluaterian valmistelut.

Kaikki odottivat hetkeä, jolloin pääsemme nauttimaan makoisista jouluaaton perinneruoista. Kinkku oli paistettu jo aatonaattona ja koemaisteltu sekä erinomaiseksi todettu. Huomasimme kinkun maun vain parantuneen, kun sitä muiden herkkujen kanssa aattoiltana nautimme. Loppuillan kuvioihin kuuluivat tietenkin pienet jännitykset lahjojen muodossa. Illan kuluessa seurapelien pelaaminen oli mukavaa samalla joulusuklaita ja muitakin herkkuja nauttien. Täytyipä myös joulusauna ottaa uusiksi, sen verran hyvät olivat löylyt. Joulupäivä sujui rennosti laskettelun ja elokuvien merkeissä. Siinäpä sitten vähitellen oli pakkaamisen aika. Tapaninpäivän ajelu oli tällä kertaa hieman pidempi, reilut 600 kilometriä. Sekin sujui mukavasti, eikä liikenteessä ollut huomauttamista. Kaikki ajoivat rauhallisesti. No aina se pari vauhdikasta menijää löytyi, mutta eivät hekään vaaratilanteita aiheuttanut, ehkäpä vain välähdyksiä joissakin tolpissa. Näin on jälleen yksi mukava joulu kaikkineen tapahtumineen takanapäin.

Toivotan kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta 2020.