Kolumni

Reijo Jokisen kolumni: Pienin parannuksin – aina ei pidä miettiä kuinka paljon rahaa johonkin laitetaan

-
Kuva: Mikko Halvari

Useasti saa kuulla, että aina vaan rahaa laitetaan Rukan suunnalle. Kyllähän kaupunki on laittanut rahaa myös keskustaan. Aina ei pitäisi miettiä sitä, kuinka paljon rahaa johonkin laitetaan. Ehkäpä se silloin tuntuu kunnon satsaukselta, jos liikutaan sadoissa tuhansissa tai miljoonissa.

Kuitenkin on paljon pieniäkin asioita, joita kaupunki hoitaa. Niihinkin menee varmasti tuhansia euroja, muttei aivan mahdottomia summia. Itse olen huomannut, että kertomalla ja juttelemalla asioista kaupungin henkilöiden kanssa, niin hommat hoituvat suht hyvin.

Esimerkkeinä voisin kertoa liikuntahallilla hoidetuista asioista. YU-tilan ilmastoinnista on ollut jo aiemminkin puhetta. Lähetin asiasta myös viestiäkin kaupungin suuntaan.

No monitoimihallin rakentamisen yhteydessä homma eteni ja niinpä keväällä ilmastointiasiat tulivat yu-tilassa paremmiksi.

Joistakin välineistä / tarvikkeista ja niiden kunnosta olen myös aika ajoin kertonut liikuntahallin henkilökunnalle. Eikä olen puhe mennyt hukkaan. Uusia välineitä on saatu käyttöön. Nyt on myös yu-tilan valaistuskin uusittu. Siitäkin on ollut monesti puhetta. Kyllä siellä nyt kelpaa juosta ja hypellä.

Varmasti moni muukin on asioista keskustellut ja tuonut omia ajatuksia yu-tilan varustamisesta. Onhan sinne saatu esim. paremmat voimaharjoittelumahdollisuudet, erilaisia tasapainoharjoitteluvarusteita ja trampoliini yms. Kaikki on vähitellen järjestynyt. Eivätkä taida olla mitään kauhean kalliita investointeja.

Yksi suuri ja todella edullinen ” hankinta ” on vielä listalla. Se on tavaroiden laittaminen paikoilleen jokaisen harjoituksen loputtua. On sitten kuka tahansa vetäjänä, niin huolehdittaisiin kaikki tavarat paikoilleen. Useat kerrat olen tavaroita järjestellyt paikoilleen mennessäni pitämään harjoituksia. Mistä se johtuu, ettei tavaroita laiteta paikalle.

Onko kotona opittu siihen, että joku korjaa jäljet perässä vai onko kyseessä se tyypillinen vastaus. En ole siihen viimeksi koskenut. No jospa porukalla saisimme tämän halvan toiveeni toteutumaan.

Yu-tilan lisäksi huomasin, että olipa kiva kulkea pyörällä ja myös jalkaisin osan matkaa ns. Mäkelän lenkkiä.

Pitkospuuosuuksia Petäjälammen päässä ja vähän edempänäkin oli korvattu soralla sekä sillan kantta korjattu. Tuollainenkin korjaaminen on hyvä asia. Ainakin itse tulin hyvälle mielelle.

Sainpa reissullani myös kiittää tekijöitä, jotka olivat tuolloin sillan kannen korjauspuuhissa.

Uuden jäähallin osalta on ollut puhetta mahdollisesta kumimatosta jäähallin ylätasanteelle. Tällöin harjoittelumahdollisuudet siinäkin tilassa paranisivat. Siellä on kymmeniä metrejä suoraa käytössä niin jääkiekkoilijoiden kuin muidenkin lajien harjoituksia varten.

Olen itse tilaa käyttänyt jääkiekkoilijoiden kanssa joihinkin harjoituksiin.

Kova kivilattia ei vain sovellu kaikkeen harjoitteluun. Jospa joskus matto saadaan, niin silloin taas olosuhteet paranevat.

Luulenpa, että jokainen kuusamolainen voi omalta osaltaan vaikuttaa olosuhteisiin / paikkojen kuntoon.

Huomatessaan puutteita ottaa asian esille. Kertoo, jos esim jonkin laite on epäkunnossa jne. Pidetään yhdessä huolta välineistä ja suorituspaikoista. Ollaan valmiita kiittämään asioiden hoitamisesta yms. Menemällä pienin askelin eteenpäin saadaan hyvää tulosta aikaan.

Aina ei investointien tarvitse olla miljoonaluokkaa, jopa joku satanen esim. varusteisiin voi olla suureksi avuksi.

Uskon, että on monia muitakin kaupungin tekemiä parannuksia, joita me emme aina huomaa. Kyllä meistä yritetään pitää huolta monella tavalla. Mennään iloisin mielin kohti tulevaa talvea.