Päätoimittajalta: Oma­pe­räi­syy­den ko­ros­ta­mi­nen on pienten kylien elin­eh­to – kyl­lä­hän sinäkin tiedät Puo­lan­gan pes­si­mis­min tai Sii­ka­lat­van sie­me­net?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Robotti tar­joi­lee Irman lääk­keet to­pa­kas­ti: ”Sen kyllä kuulee, kun se alkaa pom­pot­taa”

”On aika ottaa lääke, paina nappia.” Irma Murtovaara seuraa lääkerobotin ohjeita kaksi kertaa päivässä ja lääkkeet tulee otettua tarkemmin kuin ennen. Lääkerobotti.
”On aika ottaa lääke, paina nappia.” Irma Murtovaara seuraa lääkerobotin ohjeita kaksi kertaa päivässä ja lääkkeet tulee otettua tarkemmin kuin ennen.
”On aika ottaa lääke, paina nappia.” Irma Murtovaara seuraa lääkerobotin ohjeita kaksi kertaa päivässä ja lääkkeet tulee otettua tarkemmin kuin ennen.
Kuva: Mikko Halvari

Tuohonhan tuon toivat, sanoo 87-vuotias Irma Murtovaara. Koekäytössä oleva lääkerobotti eli -automaatti seisoo lipaston kulmalla siinä missä ennen oli lankapuhelimen paikka. Valkoinen ja pyöreä automaatti on ison radion kokoinen.

– Siinäpähän huolehtivat ja käyvät täyttämässä kahden viikon välien. Kyllä kai se hyvä on.

Irma Murtovaara on yksi Kuusamon kotihoidon lääkerobotin testikäyttäjistä. Murtovaara sopii tehtävään hyvin. Palvelutalossa itsenäisesti asuva pariskunta ei tarvitse päivittäistä kotihoidon käyntiä muuten, mutta lääkkeiden unohtamisten takia se olisi kohta ollut tarpeen. Iltapäivälle lisättiin jo muistutussoitto kotihoidosta. Robotin myötä soitto voitiin jättää pois. Kolme käyntiä viikossa riittää edelleen.

– Olen tuon kanssa oppinut paremmin muistamaan myös dosettilääkkeen ottamisen. Se on se hyöty minulle.

Dosetissa olevaa marevania ei voi annostella robottiin, koska sen tarve vaihtelee, mutta kun lääkerobotti tarjoilee topakasti aamu- ja päivälääkkeet, Murtovaara muistaa siinä samassa yhteydessä ottaa myös marevaninsa.

– Saattoi minulta aamulääkekin joskus unohtua kokonaan, tunnustaa Murtovaara.

Lääkerobotin tehtävä on auttaa kotihoidon hoitajia huolehtimaan siitä, että lääkehoito toteutuu turvallisesti, eli että asiakkaat ottavat heille määrätyt lääkkeet ja ajallaan.

Joistakin rutiininomaisista lääkkeenantokäynneistä on voitu luopua, sanoo kotihoidon esimies Anu Lämsä.

– Lääkeautomaatin avulla käyntiaikoja saadaan tehtyä myös kiireettömään aikaan ja silloin, kun on hoidontarve, eikä lääkkeenottamisajan mukaan.

Tavoitteena on, että hoitaja voi olla asiakkaan luona kerralla pidempään. Kokonaisaika ei vähene.

”Sen kyllä kuulee, kun se alkaa pompottaa.

– Ehditään istahtaa kasvokkain, voidaan paremmin arvioida vointia ja lääkehoidon tuomaa apua, sanoo Lämsä.

Se aloittaa aamulla seitsemältä vilkuttamisen, kertoo Irma Murtovaara koekäytössä olevasta robotistaan.

– Sen kyllä kuulee, kun se alkaa pompottaa. Sitten se sanoo, että on aika ottaa lääke.

Sama homma iltapäivällä.

Irma Murtovaara painaa laitteen kookasta, vihreää ja ainoaa, nappia. Lääkerobotti työntää lääkepussin ulos kuin hedelmävaaka hintalapun ja kehottaa ottamaan pussin ja sitten vielä neuvoo ottamaan lääkkeet veden kanssa.

– Se on parasta, että tämä tekee pussiin haavan. Ennen piti saksilla koettaa saada hirveän tiukkoja annospusseja auki, kertoo Murtovaara.

tästä syystä kaikki kotihoidon asiakkaat eivät ole voineet siirtyä doseteista annospusseihin. Robotti poistaa tämän ongelman. Laite tekee pussiin näkyvän viillon, josta pussi on helppo aukaista.

Lääkepussissa on päivämäärä, kellonaika, tiedot lääkkeen saajasta ja lääkkeistä.

”Vastuu lääkehoidon turvallisesta toteutumisesta säilyy edelleen kotihoidolla.

– Sairaanhoitajamme kaksoistarkistavat täytön yhteydessä, että henkilö saa oikeita lääkkeitä oikean määrän oikeaan aikaan. Laite avustaa, mutta vastuu lääkehoidon turvallisesta toteutumisesta säilyy edelleen kotihoidolla, sanoo kotihoidon sairaanhoitaja Susanna Määttä.

Esimerkiksi voimakkaasti lääkevastaisilla asiakkailla lääkerobotti ei ole oikea ratkaisu.

Vaikka lääkerobotti antaa selkeät ohjeet riittävän kovalla äänellä, on näkyvä ja helppokäyttöinen, Irma Murtovaaraa huolettaa.

– Arvaako ne ihan yksin asuvat mummut ottaa sen pussin ja lääkkeen, jos ovat kovin huonomuistisia.

Niinkin voi käydä, että laitteen antaman ohjeen ja vesihanan välillä unohtaa mitä oli tekemässä. Silloin laitteen tarkoituksenmukaisuutta arvioidaan uudelleen.