Rouva suo­ra­suu vaiko vallan kort­te­li­po­lii­si? – Riitta Kalermo är­syyn­tyi koi­ran­ka­kois­ta ja avautui Fa­ce­boo­kis­sa: "Yhtään pussia ei ole käyty pyy­tä­mäs­sä"

Posiolaista paluumuuttajaa Riitta Kalermoa sieppasivat hänen pihaliittymänsä kulmille ilmestyneet koirankakat. Kalermo kirjoitti asiasta Facebookiin ja myrsky oli valmis.
Posiolaista paluumuuttajaa Riitta Kalermoa sieppasivat hänen pihaliittymänsä kulmille ilmestyneet koirankakat. Kalermo kirjoitti asiasta Facebookiin ja myrsky oli valmis.
Kuva: Reino Hämeenniemi

Posiolaista paluumuuttajaa Riitta Kalermoa sieppasivat hänen pihaliittymänsä kulmille ilmestyneet koirankakat. Ei ollut mieltäylentävää huomata sisällä, että mälliä oli tullessa tarttunut kengänpohjaan, joka sitten oli sitten koristellut mattoa.

Kalermo kirjoitti omalla nimellään Facebookiin Posion uusi kansalaisfoorumi -ryhmään muun muassa: ”Koiran omistajat Posiolla, miksi olette niin törkeitä, että annatte koiranne pissata, paskantaa mihin sattuu eli näköjään juuri meidän portillemme” ja lupasi lahjoittaa koirankakkapusseja niitä pyytäville.

– Yhtään pussia ei ole käyty pyytämässä, eikä sen kirjoituksen jälkeen koirien jätöksiäkään ole näkynyt siinä paikassa tipan tippaa, ”rouva suorasuuksi” itsensä mielellään myöntävä Kalermo kertoo.

Huushollissa hiihtelee omakin koira, viiden kuukauden ikäinen Wäinö-terrieri. Sen tuotannon Kalermo korjaa aina pois silmistä.

On asioita, jotka pitää käsitellä niitten oikeilla nimillä, Kalermo sanoo. Miksi esittää edessäpäin muuta kuin mitä on ja ruveta sitten haukkumaan takanapäin?

Kalermolle on sosiaalisessa mediassa tarjottu komeita titteleitä: paskanvartija ja korttelipoliisi.

– Kesällä kirjoitin Facebookiin kaahailuilmiöstä. Sain sata vastausta, että hyvä, Riitta. Kolme, neljä kirjoitti, että mikä korttelipoliisi sinusta on tullut, tutkallako mittaat ja pitäisikö se promillemittarikin hommata.

Kalermo kertoo näitä hyvällä tuulella. Hänellä myös ei ole katkennut välejä kenenkään kanssa suoraan puhumisen takia.

– Mie en varmasti pahaa tarkoita enkä ole ilkeä ihminen. Mutta mieluummin sanon suoraan kuin alan kyyristelemään. Ja toivon, että muutkin tekisi samoin.

Suoraan sanominen on joko temperamenttipiirre tai omaksuttu tapa, josta jo rouvan äidinisä Mäyrän Henteri tunnettiin.

Hämeen läänin koskelta pohjoiseen tullut Heikki Mäyrä (1910-1977) oli Posiolla poliisina ja sitten Kansallispankin konttorinjohtajana.

– Vaari oli hyvin värikäs persoona. Hän sanoi aina kaiken suoraan. Hän oli myös kova kiroilemaan, Kalermo hymähtää.

Mummoaan, kunnan sosiaalisihteerinä töitä tehnyttä Tyyneä (1911-2007) Kalermo sanoo kunnioittavansa eniten. Halu ihmisten auttamiseen on lähtöisin mummolta.

–  Mummo lähti monesti ennen joulua jakamaan autolla lahjoitustavaraa vähävaraisiin perheisiin, ja hän otti minut kierrokselle mukaan, Kalermo kertoo.

Kalermo lähti Posiolta 16-vuotiaana ja tuli miehensä Tarmo Elosen kanssa takaisin. Kalermo on omassa asunnossaan asuvan äitinsä omaishoitaja.

Viimeksi hän oli töissä määräaikaisena ohjaajana kuntouttavassa työtoiminnassa.