Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Ro­va­nie­me­läi­nen Miika Hä­mä­läi­nen kiipesi hää­pa­rin kanssa Saa­nal­le ja otti au­rin­gon las­kies­sa Vuoden hää­ku­van – "Kylmät väreet kul­ki­vat sel­kä­piis­sä"

Miika Hämäläinen kuvasi lahtelaisen hääparin Varpun ja Larin Saana-tunturilla viime syksynä. Kuva voitti tänä keväänä Vuoden hääkuva 2021 -kilpailun.
Miika Hämäläinen kuvasi lahtelaisen hääparin Varpun ja Larin Saana-tunturilla viime syksynä. Kuva voitti tänä keväänä Vuoden hääkuva 2021 -kilpailun.
Kuva: Miika Hämäläinen

Hetki oli taianomainen.

Hääpari seisoi juhla-asuisena Saana-tunturin rinteessä, jonka varvikko hehkui ruskan väreissä. Hääparin takana aurinko laskeutui juuri Ison-Mallan taakse. Silloin Miika Hämäläinen painoi kameran laukaisijaa.

– Kylmät väreet kulkivat selkäpiissä. Tajusin heti, että nyt taisi tulla ainutlaatuinen kuva, Hämäläinen muistelee.

Hämäläinen otti kuvan viime syyskuussa, ja tänä keväänä se voitti Vuoden hääkuva 2021 -kilpailun. Kilpailuun osallistui 158 kuvaa, joten voittaja seuloutui esiin isosta joukosta.

– Itselleni jo finaaliin pääsy oli hienoa, ja voitto tuntui tietysti sitäkin mahtavammalta, rovaniemeläiskuvaaja sanoo.

Miika Hämäläinen on kuvannut toistakymmentä vuotta, ja viimeiset puolitoista vuotta hän on toiminut päätoimisena yrittäjänä. Hän on kuvannut kymmeniä hääpareja, joista useimmat nykyään haluavat, että kuva otetaan studion sijasta miljöössä. Esimerkiksi Rovaniemellä Ounasvaara ja etenkin sen Juhannuskallio ovat suosittuja kuvauspaikkoja.

– Minulle se sopii hyvin, sillä luonnossa kuvista saadaan persoonallisia. Ja kun tykkään itsekin liikkua luonnossa, niin saan yhdistettyä henkilökuvaukseen oman vahvuusalueeni.

Tuuriakin mukana, kun sää oli täydellinen

Harvoin kukaan on kuitenkaan halunnut kiivetä ihan oikean tunturin päälle. Hämäläinen innostuikin heti, kun Lahdessa asuvat Lapin-hullut Varpu ja Lari ottivat häneen yhteyttä viime vuonna ja kertoivat haluavansa hääkuvan, joka otetaan Kilpisjärven Saanalla.

Hääpari tuli Kilpisjärvelle jo hyvissä ajoin. Pariskunta kiipesi Saanalle kuvausta edeltävänä päivänä, otti kuvia eri paikoista ja merkitsi muistiin muun muassa auringon suunnan. Kuvat he lähettivät Hämäläiselle, ja niiden perusteella päätettiin, missä varsinaiset hääkuvat otetaan.

Seuraavana päivänä Miika Hämäläinen kiipesi Saanalle hääparin mukana.

– Olin ihan fiiliksissä jo ensimmäisistä kuvista. Ajattelin, että tällaisia kuvia ei ole missään. Sitten kiipesimme ylemmäksi, ja siellä kuvista tuli vielä hienompia.

Viimeiselle kuvauspaikalle tultaessa aurinko alkoi jo laskea. Silloin koitti se taianomainen hetki, jonka Hämäläinen onnistui tallentamaan. Mukana oli paljon tuuriakin, hän sanoo.

– Sää oli tuona päivänä aivan täydellinen, ja taivaalla oli mahtavat värit. Seuraava päivä oli sateinen ja sumuinen eikä tällaista kuvaa olisi pystynyt toteuttamaan.

Miika Hämäläinen tekee yleensä osan kuvista myös mustavalkoisena. Tämän hääparin Miika Hämäläinen kuvasi Aavasaksalla. Myös syyyskuu on nykyään suosittu hääkuukausi. Monet haluavat hääkuvaansa ruskan värejä. Usein hääkuviin halutaan ikuistaa myös yksityiskohtia kuten hääkimppu ja sormukset.
Miika Hämäläinen tekee yleensä osan kuvista myös mustavalkoisena.
Miika Hämäläinen tekee yleensä osan kuvista myös mustavalkoisena.
Kuva: Miika Hämäläinen

Tutustuminen tärkeää puolin ja toisin

Kilpisjärven hääkuvaus on jäänyt Hämäläisen mieleen yhtenä työuran kohokohtana. Hän kuitenkin muistuttaa, että jokaiset häät ovat ainutkertaiset, ja myös kuvaajan pitää suhtautua niihin sellaisina.

Sen takia Hämäläinen tapaa jokaisen hääparin ennen häitä. Palaverissa käydään läpi ideoita ja toiveita esimerkiksi hääkuvan kuvaustyylin ja -paikan suhteen.

– Tutustuminen puolin ja toisin on tärkeää myös sen takia, että se hälventää jännitystä. Hääparin on helpompi olla kuvattavana, kun kuvaaja on tullut tutuksi, Hämäläinen sanoo.

Valtaosa pareista haluaa kuvaajan dokumentoimaan myös hääjuhlaa. Monet häät kokenut kuvaaja voikin antaa hääparille vinkkejä myös juhlan järjestelyihin. Hän osaa kertoa, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon muun muassa juhlien kuvaamisen suhteen.

Varauksia jo vuodelle 2023

Heinä-, elo- ja syyskuu ovat Miika Hämäläisen kokemuksen mukaan suosituimmat hääkuukaudet.

Esimerkiksi vuoden 2022 heinä- ja elokuun hääkuvaukset ovat Hämäläisen kalenterissa jo loppuun varattuja. Syyskuussa on vielä pari vapaata viikonloppua.

Muutamia hääkuvauksia on varattu jo vuodelle 2023.

Hääkuvia otetaan myös muulloin kuin hääpäivänä

Viralliset hääkuvat otetaan yleensä vihkimisen ja hääjuhlan välissä, ja kuvaukseen varataan aikaa noin tunnin verran. Viime aikoina hääkuvia on kuitenkin yhä enemmän alettu ottaa myös jonakin muuna päivänä kuin varsinaisena hääpäivänä. Esimerkiksi viime kesän hääpareista jotkut halusivat ottaa hääkuvan vasta ruska-aikaan.

– Tämä tietysti vaatii ylimääräistä panostamista varsinkin morsiamelta, kun myös kuvauspäivänä täytyy teettää meikki ja kampaus. Kuvaamisen kannalta on kuitenkin hienoa, kun sitä ei tarvitse tehdä kello kädessä hääjuhlaan kiirehtien. Silloin voidaan miettiä ja toteuttaa paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Myös korona on tuonut lisäaikaa kuvauksiin. Koronarajoitusten vuoksi hääjuhlia on jouduttu siirtämään, mutta pariskunta on kuitenkin saattanut käydä vihillä sovittuna hääpäivänä, jolloin kuvatkin on otettu.

– Korona-aikana on myös järjestetty hyvinkin pieniä hääjuhlia, joissa on ollut mukana vain muutama henkilö. Näissä juhlissa olen nähnyt, että häistä voi tulla todella hauskat ja ikimuistoiset myös pienellä porukalla.

Joidenkin hääparien kanssa Hämäläinen on pitänyt yhteyttä häiden jälkeenkin.

– On sellaisiakin perheitä, joille olen ottanut ensin kihlajais- ja hääkuvat, sitten raskauskuvat, lasten syntymäpäiväkuvat ja perhekuvat. Ne ovat olleet palkitsevia kokemuksia. On tullut tunne, että jossakin olen onnistunut, kun asiakkaat luottavat minuun näin.

Miika Hämäläisen kuva Magical moment voitti Vuoden hääkuva 2021 -kilpailun. Kilpailuun otti osaa 158 kuvaa, joista kymmenen pääsi finaaliin. Voittaja valittiin finalistien joukosta yleisöäänestyksellä Häät-sivustolla. Kilpailussa annettiin 8 990 ääntä, joista Hämäläisen kuva sai 26 prosenttia.
Kuka?

Miika Hämäläinen

34-vuotias rovaniemeläinen kuvaaja.

Aloitti kuvaamisen vuonna 2007 harrastusmielessä.

Toiminut viimeiset puolitoista vuotta päätoimisena yrittäjänä.

Suorittanut valokuvaajan ammattitutkinnon vuonna 2017.

Yhteinen studio Valokuvaaja Tinan kanssa Hirvaalla.

Kuvaa mm. perhekuvia, henkilökuvia ja markkinointikuvia.

Miika Hämäläinen
Miika Hämäläinen
Kuva: Valokuvaaja Tina/Tina Lindroos