Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Rukan kes­kus­ta on toi­sek­si kor­keim­mas­sa ris­ki­luo­kas­sa – pe­las­tus­lai­tok­sen ta­voi­tea­jois­ta jäädään

Asut odottavat auton vieressä Kuusamon paloasemalla ja varusteet on huollettu. Vuorokauden pituisten työvuorojen takia asemalla myös nukutaan. Sängyistäkin päästään tielle minuutissa. Apulaispalopäällikkö Ari Virtanen. Palomies Anssi Virkkula ja paloesimies Jaakko Kallunki Oulu-Koillismaan pelastuslaitos vastaa Kuusamon ja Taivalkosken alueesta.
Asut odottavat auton vieressä Kuusamon paloasemalla ja varusteet on huollettu.
Asut odottavat auton vieressä Kuusamon paloasemalla ja varusteet on huollettu.
Kuva: Jani Väisänen

Hädän sattuessa apu ei aina ehdi Rukalla perille kymmenessä minuutissa. Tämä selviää aluehallintoviraston tuoreesta raportista, jossa selvitettiin pelastuslaitosten toimintavalmiusaikoja.

– Ruka on ollut ongelma Koillismaalla, toteaa Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas.

Rukan keskusta kuuluu pelastuspalvelun osalta toiseksi korkeimpaan riskiluokkaan. Tämä tarkoittaa, että ensimmäisen yksikön olisi oltava onnettomuuspaikalla kymmenessä minuutissa hälytyksen saamisesta. Koska Rukan paloasema on niin sanottu kylmäasema, lähtevät vakinaiset pelastajat tehtävän saatuaan Rukalle useimmiten Kuusamon keskustasta.

Ajomatka Kuusamon paloasemalta kestää muutaman minuutin pidempään, eivätkä VPK:n vapaaehtoisetkaan usein ehdi paikalle nopeassa tavoiteajassa.

Pelastustehtäviä hoitavat vakinaisten lisäksi Koillismaalla vapaaehtoiset palokunnat, kuten Kuusamon VPK:n Rukan osasto.

– Vapaaehtoisten osalta Rukalla oli pieni notkahdus viitisen vuotta sitten, mutta nyt on saatu lisää väkeä VPK:n Rukan osastoon ja tilanne näyttää paremmalta, kertoo Kuusamon apulaispalopäällikkö Ari Virtanen.

Rukalla on tuottanut ongelmia myös pelastusjoukkueen saaminen nopeassa tavoiteajassa sitä vaativiin tehtäviin. Joukkue tarkoittaa vähintään kahta yksikköä riippuen myös vapaaehtoisista palomiehistä. Sen tavoiteaika, 30 minuuttia hälytyksestä, on toisinaan vaikea täyttää Rukan toiseksi korkeimman riskiluokan alueella.

Kuusamon paloasemalla päivystää kolme palomiestä ja yksi esimies. Tästä porukasta ei tule joukkuetta ilman vapaaehtoisten apua tai muilta paloasemilta lähetettyjä täydennyksiä.

– Puolenkymmentäkin aktiivista alueella voi tehdä paljon pelastustehtävissä, Virtanen kiittää vapaaehtoisia.

”Nyt on saatu lisää väkeä VPK:n Rukan osastoon ja tilanne näyttää paremmalta.

Käytännössä hälytyksen sattuessa hätäkeskus ohjaa paikalle lähimmät yksiköt. Mikäli tilanne saadaan heti haltuun voidaan jo matkalle lähetettyjä yksiköitä palauttaa ennen näiden saapumista perille. Tiedonkulkua helpottaa reaaliaikainen tietojärjestelmä.

– Rukalle voisi odottaa enemmänkin onnettomuuksia mutta hieman arvioitua vähemmillä pelastustehtävillä Rukalla on selvitty, kertoo Honkakunnas.

Rukalle saatiin uusi paloasema viisi vuotta sitten. Tarkoituksena oli, että osa Kuusamon vakituisista päivystäjistä päivystäisi sesonkiaikoina Rukan asemalla keskustan sijasta.

”Nordicin kahtena päivänä meillä päivystää kaksi vakituista Rukan paloasemalla.

– Näitä päivystyksiä on järjestetty pääasiassa Oulun työntekijöiden avulla. Nordicin kahtena päivänä meillä päivystää kaksi vakituista Rukan paloasemalla, kertoo Virtanen.

Matkailu tuo varsinkin sesonkien aikana Rukalle paljon väkeä. Pelastustehtäviäkin on tästä syystä paljon.

Honkakunnas kertoo, että pelastuslaitos ottaa huomioon matkailijat, vaikka pelkkä vakituisten asukkaiden määrä ei tietokonelaskennassa alueen riskiluokkaa nostaisikaan.

– Rukan alue on meillä hyvin tiedossa. Sen sesonkiaikojen kehittäminen myös otetaan huomioon myös pelastuspuolella, Honkakunnas kertoo.

Pelastuslaitos vastaa siitä, että myös korkeampien riskiluokkien alueilla, erityisesti taajamissa, pelastajat ovat kireämmässä tavoiteajoissa paikalla.

Vakinaista pelastustointa tuetaan vapaaehtoisvoimin

Pääasiassa vapaaehtoisia palokuntia.

Suurin ongelma on saada mukaan motivoituneita vapaaehtoisia.

Vapaaehtoiset voivat tehdä paljonkin pelastustehtävissä, mikäli ehtivät paikalle ennen vakinaisen yksikön saapumista.

Tehtävät monimutkaistuneet vuosien saatossa esimerkiksi sammutuksessa uuden kaluston myötä.

Vaatimukset ovat korkeat: osaamista pitäisi päivittää ja kuntoa ylläpitää.

Vapaaehtoistyön suosio on vuosien saatossa hiipunut.