Rukan Tun­tu­ri­ajois­sa kur­va­taan aa­vis­tuk­sen hel­pom­mal­le ja tur­val­li­sem­mal­le rei­til­le

Rukan Tunturiajoissa pyöräilijät pääsevät haastamaan itsensä vaihtelevassa maastossa. Arkistokuva.
Rukan Tunturiajoissa pyöräilijät pääsevät haastamaan itsensä vaihtelevassa maastossa. Arkistokuva.
Rukan Tunturiajoissa pyöräilijät pääsevät haastamaan itsensä vaihtelevassa maastossa. Arkistokuva.
Kuva: JANNE KAIKKONEN

Mistään sunnuntaipyöräilystä ei kuitenkaan voi vieläkään puhua. Maastopyöräilijöiltä vaaditaan lauantaisissa Rukan Tunturajoissa kestävyyttä 20, 40 tai 60 kilometrin mittaisella lenkillä.

– Kyllä rata vaatii hyvää kuntoa, mutta jokainen menee omalla kuntotasollaan. Jos ei kaikkia nousuja pääse ajamalla, sittenhän on vara jalkautua. Sehän maastopyöräilyssä on ideanakin, että välillä jalkaudutaan, kilpailua järjestävä Petri Pesonen Rukan Tunturiajoista kertoo.

Haastava reitti on nyt aavistuksen edellisvuotta helpompi.

– Tämä ei ole tekninen rata. Nyt on muun muassa jäänyt pari teknistä laskua pois kuten Saaruan osuus. Minusta reitti on nyt turvallisempi, Pesonen valottaa.

20 kilometriä pitkän reitin kovin osuus on nousu, joka vie Rukan huipulle punavalkoiselle mastolle.

Gondolihissityömaa aiheuttaa reittiin pienen muutoksen Rukankylään tultaessa.

– Urakoitsijan kanssa on sovittu, että siihen saadaan tapahtuman ajaksi väylä niin, että päästään tulemaan Pisteen eteen. Siinä on maali ja siitä pääsee lähtemään uudelle kierrokselle.

Neljättä kertaa järjestettävään maastopyöräilytapahtumaan on tähän mennessä ilmoittautunut vajaa 50 osallistujaa. Tämä on hieman viime vuotta vähemmän.

– Uskon, että ilmoittautumisia tulee vielä jonkin verran lisää, mutta ei kovin paljon. Nyt on harmillisesti muutamia päällekkäisiä tapahtumia viikonvaihteessa: parikin maastotapahtumaa ja SM-kilpailut. Ihan huiput menevätkin näihin SM-kilpailuihin.

Pesosen mukaan tapahtuman ajankohtaa ei kuitenkaan muuteta ensi vuonna, sillä tällaiselle tapahtumalle on Rukalla paikkansa ennen ruskasesonkia.

Tulevina vuosina haaveissa on noin 200 osallistujan kilpailu.

– Silloin kilpailu olisi vielä kompakti ja helposti järjestettävissä. Pystyttäisi vielä hyödyntämään hyvin Rukan kylän ja alueen palveluita.

Muille Rukan kävijöille tapahtumasta ei aiheudu Pesonen mukaan juurikaan haittaa, sillä rata on pyritty rakentamaan niin, että reitti ei kulje autoliikenteen kanssa samoja väyliä.

– Ympärysreitti on toki vapaasti liikuttavissa, sitä ei ole suljettu mitenkään. Reitille laitetaan infotauluja, että ihmiset näkevät tapahtuman olevan käynnissä.

Koska reittejä ei ole suljettu kaikilta osin, toivotaan sekä kilpailijoilta että muilta liikkujilta varovaisuutta.

Maastopyöräilijät lähtevät reitille kello kymmeneltä aamulla Ravintola Pisteen edestä. Ensimmäisiä pyöräilijöitä voi odotella maaliin ennen yhtä.

Lapsille on tapahtuman yhteydessä oma Taapero Tunturiajonsa. Kaltiolammen rantareitillä ajettavan reitin pituus noin kilometri.

”Nyt on harmillisesti muutamia päällekkäisiä tapahtumia viikonvaihteessa: parikin maasto-tapahtumaa ja SM-kilpailut.
Jos ei kaikkia nousuja pääse ajamalla, sittenhän on vara jalkautua.