Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Tilaajille

Saa­ri­jär­ven saven hyö­dyn­tä­mi­nen vil­lit­si Tai­val­kos­ken Met­sä­ky­läs­sä 20 vuotta sitten – Vain kylässä si­jait­se­va sa­vi­pa­ja muis­tut­taa enää "tuo­tan­nol­li­ses­ta ja mark­ki­noin­nil­li­ses­ta pe­rus­tas­ta yri­tys­toi­min­nan edel­leen ke­hit­tä­mi­sek­si”

Suuri innostus alkoi Saarijärven saven ympärillä kaksikymmentä vuotta sitten. Mietittiin teollisuutta, mietittiin keramiikanvalmistusta, mietittiin kaikkea. Savipaja syntyi, teollisuutta ei. Nyt mietitään enää, miksi innostus laantui. Savipaja elää ja voi hyvin, mutta muuten saven ympärillä on iso hiljaisuus.

Aira Tauriaisen mukaan karhu- ja kettuesineet ovat suosittuja keraamisia tuotteita Taivalkoskella.
Aira Tauriaisen mukaan karhu- ja kettuesineet ovat suosittuja keraamisia tuotteita Taivalkoskella.

Saarijärven saveen liittyvää yritystoimintaa ruvettiin Taivalkoskella valmistelemaan vuonna 2002. Lupaavista tutkimustuloksista ja kasvaneesta kiinnostuksesta huolimatta saven kaupallista hyödyntämisestä ei Taivalkoskella ole vielä kahdenkymmenen vuoden jälkeenkään pienimuotoista valmistusta lukuunottamatta aloitettu.

Vuonna 2003 alkaneessa ja alkuvuoteen 2005 jatkuneessa Meritsavi tutuksi -hankkeessa luotiin hankkeen loppuraportin mukaan Saarijärven saven ”tuotannollinen ja markkinoinnillinen perusta yritystoiminnan edelleen kehittämiseksi”.