Sari Arponen aloitti kirk­ko­her­ran si­jai­se­na Po­siol­la - "Hen­gel­li­syy­te­ni on arjesta nou­se­vaa"

Sari Arponen piti tulosaarnansa sunnuntaina Posion kirkossa. Seurakuntatalolla kirkkokahveilla Arponen toi Rolle-koiransa yleisön nähtäville. Tulojuhlassa esiintyi kirkkokuoro Teuvo Kajavan johdolla.
Sari Arponen piti tulosaarnansa sunnuntaina Posion kirkossa.
Sari Arponen piti tulosaarnansa sunnuntaina Posion kirkossa.
Kuva: Erkki Ahola

Hengellisyyteni on arjesta nousevaa, jo työkokemuksenikin ansiosta, viimeiset 17 vuotta Rovaniemen seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksessa perheneuvojana toiminut, viimeiset kymmenen vuotta keskusta johtanut, Posion seurakunnan kirkkoherran viransijaisena aloittanut rovaniemeläinen rovasti Sari Arponen, 55, esittäytyy.

Arponen piti tulosaarnansa sunnuntaina Posion kirkossa. Tulojuhla puolestaan hänelle järjestettiin seurakuntatalolla.

 

– Kaikkein läheisintä itselleni on mystiikan teologia, hiljaisuuden liike sekä ignatiaaninen spiritualiteetti (on yksi kristillisen hengellisyyden muoto), Ignatius Loyolan (s.1491- k.1556) hengelliset harjoitukset. Loyola tunnettiin parhaiten työstään kasvatuksen, lähetystyön ja hyväntekeväisyyden parissa.

– Osallistuin vuonna 2009 ensimmäisen luterilaisen ryhmän mukana 30 päivää kestäneisiin hengellisiin harjoituksiin Loyolassa Yhdysvalloissa.

Jin-joogaa harrastava Sari Arponen sanoo harrastamansa joogamuodon olevan hyvä tapa purkaa stressiä.

– Jin-jooga on joogamuodoista kaikkein lempein ja helpointa harrastaa. Teen venyttelyliikkeitä takan edessä, hän kertoo.

Arponen kertoo kuuluvansa herätysliikkeeseen, joka alkoi rapiat 2000 vuotta sitten Palestiinasta.

– Olen siis ekumeenikko sekä suhteessa kirkon eri herätysliikkeisiin, että kristillisiin kirkkoihin.

 

Arponen on lumoutunut Posion luonnosta. Hänen perheellään on mökki Posiolla.

– Rakastan tätä luontoa. Posion luonto olikin ykkössyy hakea tänne viransijaiseksi. Toiseksi, kun olen jo 17 vuotta tehnyt samaa työtä, niin on kiva vaihtaa tehtävää, mökiltään Kitkajärven rannalta viransijaisuutta hoitava Arponen kertoo.

– Luonto on minulle voimanlähde.

Arponen sanoo kuuntelevansa seurakuntalaisia ja työntekijöitä myös tunnetasolla. Lyhyen sijaisuutensa aikana hänellä ei ole tarkoitus muuttaa rakenteita.

– En ole mikään muutosagentti, toki oman persoonallisuuteni tuon esille, hän toteaa.

 

Posion seurakuntaa hän kuvaa yllättävän vireäksi. Arponen yllättyi, että tulojuhla keräsi ison väkijoukon.

– Ajattelin, että tulen melko vähin äänin sijaiseksi, kun on kysymys vajaan vuoden sijaisuudesta.

Kemijärveltä syntyisin oleva Sari Arponen muutti perheensä mukana 7-vuotiaana Helsinkiin, jossa hän kävi koulut. Hän opiskeli ensimmäiseen ammattiinsa erikoissairaanhoitajaksi, ja työskenteli lähes kaikissa helsinkiläisissä sairaaloissa. Rovaniemellä hän on puolestaan työskennellyt myös sairaalapappina ja seurakuntapastorina.

– Lähdin työn ohessa opiskelemaan teologiaa. Psykoanalyysissä kävin selvittelemässä muutamia asioita, ja silloin tulin uskoon. Olin tuolloin iältäni melkein 30-vuotias.

 

Arposen tulojuhlan palveluista kirkossa huolehtineet Eläkeliiton Posion yhdistyksen väki tarjoilivat myös kirkkokahvit seurakuntatalolla.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Marketta Soudunsaari ja neuvoston varapuheenjohtaja Pertti Aapaneva luovuttivat Arposelle lahjaksi Posion seurakunnan historiasta kirjoitetun kirjan. Tulojuhlassa esiintyi kirkkokuoro Teuvo Kajavan johdolla.

Sari Arponen toimii Posion seurakunnan kirkkoherran Leena Pudaksen äitiysvapaan sijaisena syyskuun puolivälistä heinäkuun 2018 loppuun.

Kaikkein läheisintä itselleni on mystiikan teologia, hiljaisuuden liike.